В Україні зареєстровано перший імуноонкологічний препарат компанією MSD

В Україні зареєстровано перший імуноонкологічний препарат компанією MSD

Препарат показаний для лікування дорослих пацієнтів із неоперабельною або метастатичною меланомою, а також пацієнтів із розповсюдженим недрібноклітинним раком легень.

Компанія MSD, відома як Merck & Co в США та Канаді, один зі світових лідерів у галузі охорони здоров'я, повідомила про реєстрацію в Україні першого імуноонкологічного препарату класу інгібіторів чекпойнтів, який показаний для лікування дорослих пацієнтів із неоперабельною або метастатичною меланомою, а також пацієнтів із розповсюдженим недрібноклітинним раком легень.

Онкологічні захворювання є другою найбільш поширеною причиною смерті в Україні. У нашій країні щорічно реєструється понад 170 тисяч нових випадків онкозахворювань. 31% пацієнтів проживає менше 1 року після встановлення діагнозу, 17% померлих – особи працездатного віку, що свідчить про беззаперечний вплив цієї патології на трудовий та репродуктивний потенціал нації. Перше місце по захворюваності та смертності серед чоловіків посідає рак легень – близько 10 000 нових випадків на рік. Понад 60% пацієнтів із раком легень не доживають і року після діагностування. Найбільш стрімко зростає кількість пацієнтів, у яких виявляють меланому шкіри – щороку реєструється близько 2 500 випадків . Основною причиною високої смертності від меланоми є пізня діагностика та агресивність перебігу хвороби. Більшість випадків виявляють на пізніх стадіях, коли можливість успішного лікування є мінімальною.

«Сьогодні завдяки величезним досягненням імунобіології поряд із хіміо- та таргетною терапією активно розвивається новий напрямок терапевтичної онкології – імунотерапія раку, – прокоментував Ковальов Олексій Олексійович, професор, д.м.н, головний експерт МОЗ України зі спеціальності «Онкологія». – Методи пасивної та активної імунотерапії були відомі онкологам давно, однак сучасний підхід – використання інгібіторів імунних контрольних точок чекпойнтів – справді, є революційним. Терапевтичний вплив не на ракову клітину, а на її мікрооточення, на імунні клітини організму, що оточують пухлину (Т-лімфоцити), можливо призведе до нового рішення і нових результатів. Перспективи імунотерапії раку дуже великі. Сьогодні ми перегортаємо не нову главу в лікуванні раку, а починаємо нову книгу».

«Особливе значення імуноонкологія має для терапії меланоми, захворюваність на яку за останні роки в Україні стрімко зросла, – розповів Коровін Сергій Ігорович, професор, д.м.н., заступник директора з наукової роботи Національного інституту раку. – Меланома – одна із найпідступніших і найагресивніших злоякісних пухлин, для якої характерні висока летальність, низька виживаність і негативний прогноз. А найгірше те, що в нашій країні лише 40% пацієнтів приходять до лікаря на першій стадії хвороби, коли хірургічне видалення пухлини ще може призвести до одужання. Решта 60% ідуть у лікарню вже на пізніх стадіях розвитку захворювання. У цих випадках імунотерапія дає надію пацієнтам. Вона є ефективною для лікування людей із неоперабельною або метастатичною меланомою. За рахунок активації природної здатності імунної системи боротися з онкологічними клітинами імуноонкологічні препарати здатні зупинити подальший розвиток хвороби, забезпечуючи безпрецедентний рівень виживаності для пацієнтів, що раніше були приречені».

«Мета компанії MSD – використовувати новітні досягнення науки для створення інноваційних протипухлинних препаратів, щоб допомогти людям із онкологічними захворюваннями в усьому світі, – прокоментував Сейтяг’яєв Ільдар, генеральний директор MSD Україна. – На даний час ми продовжуємо вивчати потенціал цього напрямку. З цією метою компанія MSD проводить одну із наймасштабніших дослідницьких програм, яка включає понад 400 клінічних досліджень для оцінки ефективності та перспектив застосування імуноонкологічного препарату в лікуванні більше 30 типів пухлин. В Україні ми так само працюємо над тим, щоб забезпечити доступ до імуноонкології пацієнтам, які потребують нових методів терапії».

Станом на листопад 2016 року імуноонкологічний препарат компанії MSD уже зареєстрований та використовується в більш ніж 50 країнах світу, включаючи США, Канаду, Ізраїль, країни Європейського Союзу.