Без поліпрагмазії та зайвих витрат: один дієвий препарат для лікування шкірних проблем замість трьох?

Без поліпрагмазії та зайвих витрат: один дієвий препарат для лікування шкірних проблем замість трьох?

У досвідченого фармацевта завжди знайдеться декілька «секретів», що допоможуть пацієнтові трохи зекономити. А коли йдеться про проблеми зі шкірою, така консультація буде дуже доречною, адже дерматологічні препарати дороговартісні.

Переконаємось на конкретному кейсі, як один препарат може бути дієвим при різних проблемах зі шкірою і навіть більше – для всієї родини! Про це розповідає лікар-дерматолог універсальної дерматологічної клініки «ЕвроДерм», доктор медичних наук, професор, президент української Академії дерматовенерології Марина Анфілова.

Шкірні проблеми у різні сезони

Часто поради провізора або фармацевта змінюють життя людини на краще. Особливо, коли можна отримати швидкий помітний ефект, як, приміром, при певних шкірних проблемах.

Такі скарги хоч і лунають протягом всього року, та все ж відрізняються сезонами, адже за різних температурних умов шкіра вимагає різних підходів, засобів і інтенсивності уваги.

В взимку та восени – в холодну пору року – шкіра потребує більшого зволоження, аніж зазвичай, тож, в пригоді стануть всі креми, що містять декспантенол. Ця речовина володіє вираженими репаративними властивостями, швидко загоює мікротріщинки на шкірі, відновлює її здатність до зволоження, і, у такий спосіб, відновлює захисні властивості шкіри.

Але лише досягти цього ефекту замало – його потрібно утримати/пролонгувати. Тож, аби шкіра залишалася зволоженою попри вплив навколишнього середовища, застосовують ланолін – це речовина, яка створює захисну плівку на поверхні шкіри, підтримуючи її зволоження.

Отже, поєднання цих двох компонентів – декспантенолу та ланоліну, найчастіше використовують, як ми знаємо, у засобах для немовлят – від пелюшкового дерматиту.

Крем для проблемної шкіри

Коли потрібен і що обрати: крем, мазь чи спрей?

Для корекції проблем, що виникають через пелюшковий дерматит та для профілактики його рецидивів, як правило, використовують препарат декспантенолу з ланоліном у формі крему.

Якщо ж шкіра дуже суха, є лущення – краще допоможе мазь.

Тим більше, що найдієвіші препарати зазвичай випускаються у цих двох формах.

Отже, коли шкіра дуже суха і потребує додаткового зволоження, обираємо мазь. Крем застосовують зазвичай на ділянках складок шкіри: в області згинів ліктів, під колінами тощо.

Шкіра після естетичних процедур/корекцій, які були проведені дерматологом або спеціалістом естетичної медицини (лазерний пілінг, приміром) потребує захисту від дії навколишнього середовища і допомоги для якнайшвидшого загоєння. Тут, як не дивно, можуть допомогти ті ж самі засоби, про які ми вже говорили, але в іншій формі та з додатковою речовиною, що чинитиме асептичну дію. Адже пілінг, з одного боку, виконується для стимуляції активнішої регенерації епідермісу, а з іншого – це доволі травматична процедура, яка може викликати опік. Отже, аби шкіра не постраждала, ця контрольована рана потребує особливого догляду. Але одних тільки декспантенолу та ланоліну буде замало, на додачу до них потрібен хлоргекседин, який буде чинити дезінфікуючу дію для профілактики вторинних ускладнень. Саме такий склад ми маємо у тому ж препараті, але у вигляді спрею. Такий спрей можна також рекомендувати для догляду за шкірою після виконаних татуювань. В цих випадках зазвичай пропонують два засоби – хлоргексидин та засіб для зволоження/загоєння шкіри. Тож, доречним буде замінити два препарати одним.

Форма у вигляді мазі також буде дуже ефективною при холодових дерматитах, які зазвичай з’являються на шкірі рук.

Подряпини від домашніх тварин, окрім косметичного дефекту, можуть становити серйозну загрозу здоров’ю, адже будь-яке пошкодження епідермісу – це вхідні ворота для інфекції! Натомість люди або взагалі не звертають на них уваги, або посилюють ризики неправильно обробляючи ці мікропоранення. Адже перше, що спадає на думку – продезінфікувати подряпини. Це, в принципі, вірно, але важливо знати чим їх дезінфікувати. У жодному разі це не має бути препарат на основі спирту! Особливо зараз, коли ми і без того через епідеміологічну ситуацію, що залишається напруженою, змушені повсякчас користуватися антисептиками для рук з 60% вмістом спирту! Спирт, як відомо, знищує жировий захисний шар шкіри, висушуючи її, а суха шкіра не здатна до регенерації, тож і процес загоєння розтягнеться у часі. Таким пацієнтам можна рекомендувати засоби у вигляді спреїв (пантенол, декспантенол+ланолін тощо).

Заусенці потребують дезінфекції, зволоження і загоєння – знову ж таки у нагоді стане комбінований засіб з хлоргекседину, декспантенолу та ланоліну.

Свербіж від укусу комахи, атопічному дерматиті, псоріазі (хоча при псоріазі свербіж не настільки виражений, як при атопії) або свербіж шкіри у літніх людей (буває як побічний ефект від прийму певних лікарських засобів, або при деяких хронічних захворюваннях) теж можна тамувати за допомогою декспантенолу.

Обов’язково нагадуйте пацієнтам, що не можна в жодному разі розчісувати ділянки висипок. На жаль, розчісуючи, людина запускає процес механічної травматизації, кератиноцити (клітини епідермісу, які мігрують з більш глибоких його шарів до поверхні шкіри) передають сигнал далі, і починається процес запалення. Тож людям, які страждають на атопічний дерматит, не завадить мати тюбик такого крему або мазі при собі, аби при виникненні свербіжу відразу зволожити шкіру, а не приймати системні антигістамінні препарати, як це часто буває.

Не нашкодити!

Нерідко пацієнти, звертаючись в аптеку, замість описувати проблему вербально, просто пред’являють фотографію ушкодженої ділянки шкіри. Подекуди цього достатньо, аби скласти уявлення про ступінь складності проблеми. Але тільки не у тому випадку, коли йдеться про малечу! Дуже важливо, аби дитину з дерматитом оглянув лікар, адже у малюків клінічна картина змінюється дуже швидко і кардинально. Іноді блискавично швидко! Тож будь-яка помилка може дорого обійтися. Приміром, у своїй практиці, коли йдеться про лікування таких крихіток, зазвичай, я призначаю повторні огляди дитини кожні п’ять діб.

Крім того, зверніть увагу на те, що дітям дуже небезпечно призначати якісь швидкодопоміжні препарати на кшталт топічних гормонів. Це може спотворити клінічну картину і нашкодити діагностиці.

Атопічний дерматит – це хронічне захворювання, яке рецидивує, а загострення провокують безліч факторів, тож опікуватися таким пацієнтом необхідно протягом усього життя і цим повинен займатися лікар.

Але навіть у таких випадках, аби трохи послабити симптоматику, можна застосувати ті ж препарати у вигляді крему чи мазі, про які сьогодні йшлося.

Таким чином, можна не хвилюватися про передозування (зволожувати шкіру можна скільки завгодно) або про вікові особливості (такі креми, мазі та спреї дозволені для застосування з народження).

Ще одне важливе застереження. Коли людина звертається із скаргами на сухість, лущення шкіри стоп, в жодному разі не можна пропонувати їй протигрибкові лікарські засоби або топічні стероїди та комбіновані препарати. Адже це дуже ускладнює встановлення діагнозу у подальшому. У такому випадку варто запропонувати мазь з декспантенолом для зволоження шкіри (можна навіть зробити компрес на ніч, рясно змастивши шкіру маззю, загорнути харчовою плівкою) та направити людину до лікаря.

Похожие материалы