Ацетилсаліцилова кислота: що нового?

Ацетилсаліцилова кислота: що нового?

Здавалося б, чим ще може здивувати світ добре відома і вивчена до найменших подробиць ацетилсаліцилова кислота? Натомість, у кожному новому контексті acetylsalicylic acid доводить свою актуальність на всі часи.

Сьогодні на часі два важливих питання: як лікувати гостру коронавірусну хворобу і як лікувати пацієнтів з супутньою кардіологічною патологією (без COVID-19 і хворих на COVID-19).

Отже, про нові дані досліджень, які доводять доцільність застосування АСК для великої когорти пацієнтів під час пандемії і не тільки, розповіла в своїй відкритій лекції для спеціалістів фармації доктор медичних наук, професор кафедри клінічної фармакології ІПКСФ НФаУ Наталія Бездітко.

Не зважаючи на те, що тема COVID-19 залишається найактуальнішою, інші захворювання нікуди, на жаль, не поділися.

Тому, Конгрес Європейського товариства кардіологів (ESC) 2020 року відкрився доповіддю, в якій наголошувалося, що, навіть під час пандемії більше людей помре від серцево-судинних захворювань (ССЗ), аніж від COVID-19.

Довідково про групи найвищого ризику

Летальність серед пацієнтів з COVID-19:

  • за наявності ССЗ складає 10,5%;
  • за наявності цукрового діабету 7,3%;
  • за наявності захворювань бронхо-легеневої системи 3%.

Сьогодні ми вже володіємо даними багатьох досліджень про те, що наявність супутньої серцево-судинної патології підвищує ризик летальності у 2,25 рази при тому, що супутні бронхо-легеневі захворювання збільшують такий у 1,2 рази.

Ацетилсаліцилова кислота у первинній та вторинній профілактиці ССЗ

Відповідно до сучасних рекомендацій кардіологів, ацетилсаліцилова кислота (АСК) в дозі 75-100 мг повинна застосовуватися для пацієнтів, які вже мають в анамнезі великі серцево-судинні катастрофи (інфаркт міокарду, приміром), тобто – у якості вторинної профілактики.

Міжнародні рекомендації підкреслюють, що клопідогрель застосовують лише у тому випадку, коли пацієнт має непереносимість АСК.

Важливо також, що АСК використовується сьогодні і в якості первинної профілактики, якщо людина має встановлений діагноз ІХС, певні фактори ризику розвитку ССЗ, та не має ризику кровотеч:

  • вік 50+;
  • надмірна маса тіла;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • ССЗ у сімейному анамнезі

Як цю інформацію має використовувати провізор?

Оскільки провізор і фармацевт є фахівцями галузі охорони здоров’я, всі рекомендації, які надають такі спеціалісти населенню, повинні ґрунтуватися на достовірній інформації. Варто зазначити, що роль цих спеціалістів у формуванні у пацієнтів традиції отримувати інформацію виключно з перевірених джерел, зокрема, від спеціалістів фармації та лікарів, дуже велика. Адже не секрет, що сьогодні є чимало непрофесійного і навіть відверто фейкового контенту щодо методів лікування, і зокрема фармакотерапії, яким рясніє інтернет.

Отже, оскільки АСК продається сьогодні в аптеках у якості безрецептурного препарата у дозі 75-100 мг № 30, провізор має всі підстави рекомендувати препарат певній когорті пацієнтів в рамках фармацевтичної опіки. Адже професійним обов’язком провізора є рекомендація і консультативний супровід відпуску ОТС-препаратів пацієнтам.

Коронавірусна інфекція і тромбози: що нам відомо?

Коронавірусна інфекція супроводжується виразним підвищенням агрегації тромбоцитів і коагуляційних властивостей крові.

З іншого боку, про АСК відомо, що вона володіє протизапальною дією, адже, так само, як і всі інші нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), має механізм дії, спрямований на циклооксигенази.

Відмінністю ацетилсаліцилової кислоти від інших НПЗП є її специфічний вплив на ЦОГ-1 в тромбоцитах, якщо вона використовується в малих дозах.

У більших дозах АСК має протизапальний та жарознижувальний ефект, який широко використовується в клінічній практиці багато років поспіль.

Ацетилсаліцилова кислота згідно рекомендацій МОЗ та ДЕЦ може використовуватися у якості симптоматичної терапії як жарознижувальний засіб поряд з ібупрофеном та парацетамолом.

Ацетилсаліцилова кислота

АСК в терапії COVID-19 на амбулаторному етапі

Сьогодні немає доказів найвищої якості, натомість накопичено певний клінічний досвід, що дає підставу сформувати практичні рекомендації щодо використання АСК в терапії COVID-19.

Так, відповідно до актуальної редакції клінічного протоколу МОЗ України щодо лікування гострої коронавірусної хвороби, АСК рекомендована не лише у якості препарату для жарознижувальної симптоматичної терапії, а й з огляду на її антиагригантну дію, навіть у хворих з підтвердженим діагнозом «COVID-19», які знаходяться на амбулаторному лікуванні.

Противірусна дія ацетилсаліцилової кислоти

У дослідженнях in vitro та in vivo (!) доведено, що АСК володіє певною мірою противірусною дією – вона здатна зменшувати реплікацію низки РНК-вірусів, а саме:

  • вірусу вітряної віспи;
  • цитомегаловірусу;
  • вірусу грипу H1N1.

Отже, можна сподіватися, що цей препарат продемонструє подібний вплив і на вірус SARS-CoV-2. Наразі у світі накопичуються такі дані.

Які ризики знижує ацетилсаліцилова кислота

Нещодавно було оприлюднено результати аналізу даних дослідження Медичної школи Університету Меріленда (UMSOM, США) щодо лікування понад 412 пацієнтів з COVID-19, середній вік яких складав 55 років. З них:

  • 314 (76,3%) не приймали АСК;
  • 98 (23,7%) приймали щоденно низькі дози АСК (81 мг) за 7 діб до госпіталізації або відразу після неї.

Таким чином, було з’ясовано, що пацієнти з тяжким і середньої важкості перебігом гострої коронавірусної хвороби, які паралельно з іншою фармакотерапією отримували АСК, мали менший ризик:

  • ↓на 44% щодо підключення до апарату штучної вентиляції легень (35,7% з АСК проти 48,4% без АСК, p=0,03);
  • ↓43% ризик переведення до реанімації (38,8% з АСК проти 51% без АСК, p=0,04);
  • ↓47% ризик смерті (HR 0,53, 95% ДИ 0,31 – 0,90, p=0,02).

Звідки береться доза, нижча, ніж в таблетці?

Нагадаю, що саме в дозі 75-100 мг АСК справляє на організм людини свою антиагригантну дію. При збільшенні дози цей вплив трохи зменшується, але залишається. Натомість, при більш низьких дозуваннях, аніж 75 мг, антиагриганті властивості відсутні.

Але яким чином виникає доза, нижча, аніж в стандартній таблетці? Це стає можливим через різний ступінь біодоступності, адже певна кількість лікарського засобу потрапляє до загального кровообігу, а от яка саме кількість, залежить від форми і якості виробленого препарату.

Дані досліджень свідчать про те, що у разі звичайної шлунково-розчинної форми АСК, діюча речовина дістається загального кровообігу швидше, а головне – у тій самій дозі, що запрограмовано.

Якщо ж використовується кишково-розчинна АСК, то кількість діючої речовини, що всмоктується в загальний кровообіг, суттево менша.

Така закономірність зберігається навіть у тому випадку, коли використовується більша доза препарату – 325 мг шлунково-розчинної форми лікарського засобу.

Тож, кишкова-розчинна форма не гарантує, що до загального кровообігу дістанеться саме та доза АСК, що очікується, навіть у випадку використання лікарського засоба з більшим дозування. Відтак кишкова-розчинна форма не може гарантувати наявність антитромбоцитарної дії бажаної вираженості.

NB! Як не засмутити відвідувача інформацією про пожиттєвий прийом ЛЗ

Завжди важливо повідомляти відвідувачам аптеки: незалежно від того, чи була призначена АСК у якості первинної або вторинної профілактики, препарат необхідно приймати щодня протягом всього життя.

Для того, аби пацієнтам не було так моторошно і сумно від такої звістки, можна перефразувати, сказавши, що АСК потрібно приймати до тих пір, поки існуватимуть фактори ризику. Якщо ж людині вдається досягти нормальної маси тіла, забезпечити адекватну фізичну активність і належне харчування та здоровий сон, необхідність у щоденному прийомі АСК зникне.

Про доцільність постійного прийому ацетилсаліцилової кислоти свідчать результати шведського реєстрового дослідження, де було статистично доведено зниження ризику виникнення серцево-судинних катастроф на 37% за умови постійного приймання препарату.

Фармацевтична опіка: лікарська форма та вплив ацетилсаліцилової кислоти на слизову оболонку шлунку

Доведено, що кишково-розчинна лікарська форма не зменшує небажаний вплив на слизову, а лише переносить його зі слизової шлунку на слизову кишківнику.

Отже, серед іншого, варто зазначити, що ефекти АСК можуть надавати виключно позитивний вплив на профілактику певних факторів ризику, наявних у пацієнта, а також при захворюванні на COVID-19.

Важливі аспекти фармацевтичної опіки:

  1. 1. Особам з наявними факторами ризику (вік 40+, надмірна вага, куріння, ЦД, АГ) доцільно рекомендувати АСК в якості первинної профілактики ішемічної хвороби серця (ІХС).
  2. 2. Якщо пацієнт, за призначенням лікаря, приймає АСК, не можна припиняти терапію під час пандемії коронавірусної інфекції в жодному разі!
  3. 3. Пацієнтам з ІХС, особливо поєднаної з ЦД, доцільно рекомендувати звичайну (шлунково-розчинну) форму АСК, аби гарантовано забезпечити антитромбоцитарну дію препарату.
  4. 4. Не слід використовувати АСК в якості симптоматичної терапії дітям до 12 років, а також вагітним жінкам і особам старшим за 70 років.

Похожие материалы