Що повинен знати провізор про асортимент аптечного закладу

Що повинен знати провізор про асортимент аптечного закладу
  • Мария Заричкова /Фото из собственного архива
    Доктор фармацевтических наук, доцент кафедры управления и экономики фармации Института повышения квалификации специалистов фармации Национального фармацевтического университета

Які конкретно товари, окрім лікарських засобів мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи? Дещо з цього переліку здивує навіть фахівців фармації зі стажем. Тим більш корисною буде ця інформація.

Формування товарного асортименту аптечного закладу – серйозна наука, адже, з одного боку, не хочеться розчаровувати своїх клієнтів і задовольнити всі їх запити, а з іншого, заклади охорони здоров’я мають певні законодавчі обмеження щодо товарів, які вони можуть пропонувати.

Тож, чим керуватися, де міститься докладна інформація про всі «дозволено»/ «не дозволено», розповідає доктор фармацевтичних наук, доцент кафедри управління і економіки фармації (УЕФ) Інституту підвищення кваліфікації спеціалістів фармації Національного фармацевтичного університету Марія Зарічкова.

Не всі фахівці фармації одразу можуть відповісти на питання в якому нормативному документі можна знайти відповідь: що може чи не може продавати аптечний заклад. Так, є Ліцензійні умови, які регламентують провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, але тільки діяльність, а не те, що має бути в асортименті і що про це повинен знати провізор. Тож, цій темі в ІПКСФ присвячено окрему відкриту лекцію «Сучасний асортимент аптек».

Документи, які має знати кожен провізор

- Перш за все, нагадаю, що головним на сьогодні в роботі працівника аптеки є наказ МОЗ України № 360. Він є основою діяльності кожного провізора.

Другим (але не другорядним!) по значимості для фахівця фармації є Наказ МОЗ від 23.11.2015 року № 764. Саме цей документ дає уявлення про те, що саме може запитувати відвідувач аптечного закладу, адже в ньому міститься Перелік товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи.

Варто зауважити, що наказ № 764 (далі – Наказ) переглядається з року в рік. Тому, коли виникає запитання, чи можна той чи інший товар виставляти на аптечній полиці, потрібно звернутися до актуальної версії цього документу.

Тож, пропоную ознайомитися зі списком і коментарями до окремих його пунктів.

Зокрема, перелік останньої версії Наказу пропонує дуже багато позицій. У вітринах аптек, крім лікарських засобів, можуть бути розташовані й медичні вироби для діагностики in vitro, активні медичні вироби, що імплантують та комплектуючі до медичних виробів.

Також, відповідно до цього наказу, в аптеці можуть продаватися засоби особистої гігієни, із поясненням до цього пункту: засоби з догляду за ротовою порожниною, шкірою, волоссям; засоби для гоління та після гоління; мило туалетне, шампуні, гігієнічні серветки та мочалки.

В аптеці можуть реалізовуватися також природні та штучні мінеральні води, столова питна вода. До слова, так було не завжди, ще декілька років тому, в аптеці можна було придбати виключно мінеральні води.

Цікавою складовою асортименту кожного аптечного закладу є різноманітні косметичні засоби: креми, солі, лосьйони, скраби та інші засоби, що виконують гігієнічні, профілактичні та естетичні функції. Це також засоби для догляду за волоссям: пінки, лаки, муси і ополіскувачі тощо.

Виняток становлять тільки парфуми та декоративна косметика.

Яка різниця між декоративною косметикою та косметичними засобами?

Таке запитання є цілком логічним. Приміром, пудра належить до декоративної косметики, її не можна продавати в аптеці. Але ж у переліку засобів, що дозволено продавати в аптечних закладах, є й лаки, муси, фарби і маски.

Цей приклад наведено для того, аби ще раз підкреслити важливість дотримуватися переліку, що міститься у зазначеному наказі, і не втрачати пильності при формуванні асортименту.

Спеціальні харчові продукти, це які?

Ще одна велика група товарів – функціональні харчові продукти, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання. До цієї групи відносяться у тому числі продукти дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку, а також, дієтичні добавки; напої, не віднесені до дієтичного/дитячого харчування; продукти для діабетичного харчування; окремі харчові продукти в оригінальній заводській упаковці, такі як жувальні гумки, батончики, льодяники, драже, печиво; закваски, клітковина, біологічно активні добавки.

Аптечный ассортимент

Традиційно в аптеці запитують

Репеленти (у тому числі електричні пристрої для використання змінних картриджів з репелентами), акарицидні засоби (засоби проти кліщів) також можна продавати в аптеці.

Дезінфекційні засоби. Антисептичні засоби, не зареєстровані як лікарські засоби. Нині їх на глобальних ринках сила-силенна, і саме тому, люди часто віддають перевагу тим, що продаються в аптеках. Аби не втратити цієї довіри, варто відповідально поповнювати ними аптечний асортимент.

До переліку входять також товари для немовлят та дітей. Зверніть увагу, вони не обов’язково мають бути зареєстровані як медичні вироби.

Вироби з вати (ватні палички, диски, пластини), засоби жіночої гігієни, пластирі, паперові носові хустинки, паперові та вологі серветки, туалетний папір, рушники паперові, панчішно-шкарпеткові трикотажні вироби, пакувальні матеріали, що не зареєстровані як медичні вироби, також може включати в свій асортимент аптека.

Дещо незвично, але, чому би ні?!

Не забороняється продавати в аптеці також прилади для контролю та регуляції мікроклімату середовища (іонізатори та зволожувачі повітря, термометри, гігрометри, термоіндикатори).

Наступну групу товарів нечасто можна зустріти в аптеці, хоча відпуск їх в аптеці дозволений. Йдеться про пристрої для очищення питної води (змінні картриджі до них). Якщо у вашій аптеці вони є, чому б не пропонувати їх своїм клієнтам, адже люди зазвичай не шукають фільтри для очистки води в аптеці.

Цікавим пунктом переліку є товари, які мало кому доводилося зустріти в аптечному закладі, зокрема, це література з питань медицини, фармації та здорового способу життя. Чудово, коли провізор має змогу розширити своєю консультації ще й додаткову інформацію з літератури. Адже таким чином реалізується ще одна важлива місія фахівця фармації – формування у населення відповідального ставлення до власного здоров’я, і різноманітних аспектів відповідального самолікування.

Широкий асортимент: не має меж досконалості!

Розширити асортимент аптечного закладу можна також за рахунок спеціального одягу для працівників медицини та фармації. У деяких аптеках, де дозволяє площа, встановлюють навіть манекени із моделями спецодягу.

Так само дозволено продавати в аптеці товари для осіб з обмеженими фізичними можливостями, а також ортопедичні товари, противарикозні компресійні вироби, прилади вимірювання функціональних навантажень людини (лічильники калорій та кроків), масажери, інгалятори, кварцеві лампи, товари для магнітотерапії, які не зареєстровані, як медичні вироби та супутні товари до них (батарейки, зарядні пристрої тощо).

В аптеці можна продавати пристрої для догляду за ротовою порожниною, шкірою, нігтями та волоссям.

Предмети та засоби для аромотерапії (масла, лампи, палички, свічки).

Засоби, пристрої та інші товари для боротьби зі шкідливими звичками. Саме фармацевтам і провізорам, які працюють безпосередньо в аптечних закладах, у більшості європейських країн світу, де прийнято стандарти належної аптечної практики, відводиться важлива роль у підтримці, консультуванні людей, які прийняли рішення відмовитися від шкідливих звичок. Тож, зверніть особливу увагу на цю групу товарів.

«Як транспортувати ліки або вакцини?» – часте запитання в аптеці. Тому, не буде зайвим поповнити асортимент товарів ємностями з термоізолювального матеріалу для підтримання температурного режиму при транспортуванні (термоконтейнери, термосумки, термобокси), холодоелементи, картки-індикатори, індикатори заморожування термотестерів.

І, з рештою, до переліку включено товари, які раніше ніколи не продавалися в аптеках, а саме – лабораторний посуд, ваги аптечні та комплекти різноваг.

Будьте уважні до асортименту своєї аптеки!

Отже, сьогодні аптечний заклад може запропонувати своєму споживачеві дуже широкий спектр товарів – на будь-які випадки і життєві ситуації. У період карантину, особливо жорсткого локдауну, всі ми могли переконатися у тому, наскільки доречним може бути такий підхід.

Але, зверніть увагу на маленьку приміточку, що є у Наказі, про який йшлося: придбання та торгівля зазначеними товарами здійснюється аптечними закладами та їх структурними підрозділами за умови забезпечення відокремленої зони зберігання цих товарів.

Ця обставина важлива у разі виникнення претензій з боку споживачів щодо асортименту товарів, відсутності якихось необхідних, але дозволених для продажу в аптеці, речей. Не секрет, що такі нарікання бувають. Тож, замість «ми не зобов’язані торгувати геть усім», яке, погодьтеся, звучить не надто чемно, можна спокійно пояснити, що не маєте достатньо місця, аби забезпечити належне зберігання товарів задля збереження їхньої якості.

Сьогодні, коли в Україні дозволено торгувати дистанційно навіть ліками, є всі підстави переглянути і розширити свій асортимент, аби відвідувачі аптеки отримували корисні і безпечні товари. Та й аптеці збільшити свій товарообіг і прибуток не завадить.

Похожие материалы