Постав на запобіжник: засоби чоловічої контрацепції

Постав на запобіжник: засоби чоловічої контрацепції

На щастя, стереотипний погляд про те, що попередження небажаної вагітності – виключно жіночий обов’язок, йде у минуле. Все більше сучасних чоловіків готові розділити цю відповідальність. Які засоби їм можуть запропонувати в аптеці?

Чоловіча контрацепція у сучасній медицині є досить складною сферою. Адже завдання кожного конкретного методу – блокувати дію величезного числа сперматозоїдів. На відміну від жіночих статевих клітин, сперматозоїди у чоловіка виробляються щодня і кожен з них потенційно здатний запліднити яйцеклітину партнерки. Щоб зупинити цю «армію», доза діючої речовини повинна бути досить великою, що, природно, не може не вплинути на організм. Є у чоловічих контрацептивів ще одне слабке місце – ставлення до них жінок, а точніше високий рівень недовіри до своїх партнерів.

«Соціологічні дослідження показують, що багато жінок не впевнені у тому, що чоловіки будуть використовувати препарат регулярно і правильно. Не виключають вони і звичайний обман, коли чоловік взагалі нехтуватиме прийомом препаратів. Звісно, у сім'ї це проконтролювати простіше, але якщо мова йде про партнерів, що живуть нарізно, а подібні стосунки досить поширені, тоді ці побоювання справедливі. І все ж взяти посильну участь в захисті своїх партнерок від небажаної вагітності чоловіки можуть і повинні», – наголошує професор, доктор медичних наук, член Європейської асоціації сексуальної медицини Юрій Гурженко.

Доступні і безпечні методи чоловічої контрацепції

Загалом, ідеальний засіб чоловічої контрацепції має відповідати кільком важливим критеріям:

  • бути надійним;
  • комфортним для обох партнерів;
  • доступним;
  • не мати побічних реакцій
  • не мати негативного впливу на майбутнєпотомство.

Тож, які методи чоловічої контрацепції сьогодні є доступними і безпечними?

Презерватив

Ідеальний варіант для обох партнерів – це єдиний метод, який захищає і від небажаної вагітності, і від захворювань, що передаються статевим шляхом. З XIX століття презерватив вважається найпопулярнішим методом контрацепції у світі. Наразі на аптечних полицях представлено 446 різних найменувань презервативів, які представляють 50 брендів від 40 компаній. І цей асортимент щороку ззбільшується.

Сучасні технології пропонують високоміцні і надтонкі презервативи різного розміру довжини, кольорів і ароматів. Є справжні інноваційні шедеври, які зберігають повноту візуальних і тактильних почуттів завдяки прозорому матеріалу.

Випускають презервативи з різного матеріалу:

  • латексу – найдешевший, отже широко розповсюджений матеріал, але може викликати алергічну реакцію;
  • поліуретан – такі кондоми не викликають алергії, проводятьтепло у кілька разів краще латексниханалогіві максимально сприяють збереженню інтимнихвідчуттів;
  • поліізопрен – майже родич латексу, але в ньому відсутні хімічні речовини, які можуть викликати алергічну реакцію. Він товщий за поліуретан, але на дотик м'який і менше схожий на гуму. Поліізопренові презервативи мають тенденцію розтягуватися більше, ніж поліуретанові презервативи і вважаються гіпоалергенними.

На презервативи часто наносять лубрикант. Це ідеальний варіант для підлітків: при перших контактах достатнє зволоження значно полегшує справу.

Тим, хто налаштований на довгий секс, виробники пропонують моделі, де у змазку додано анестетик, який віддаляє фінал, не знижуючи ерекції.

Дуже важливо підбирати презервативи за розміром, який вказують здебільшого на задній стороні упаковки, хоча деякі марки розміщують таку інформацію на лицьовій стороні коробки. Більшість презервативів підходять для середнього розміру пеніса (приблизно 18 сантиметрів у стані ерекції). Презервативи нестандартного розміру, наприклад XXL, можуть привозити в аптеку під замовлення.

Оральні контрацептиви

Гормональні препарати не дають дозрівати сперматозоїдам. Їх випускають небагато. Наприклад, препарати, що містять діючу речовину medroxyprogesterone, пригнічують функцію клітин Лейдига у чоловіків, тобто ендогенне утворення тестостерону. Однак зловживання такими засобами може стати причиною розвитку захворювань яєчок. Перед застосуванням потрібно обов’язково консультуватися з лікарем для призначення дозування.

Оральні контрацептиви, до складу яких входить сyproteronum, пригнічують сперматогенез і призводять до тимчасової стерилізації чоловіків. Негативним ефектом можна назвати зниження статевого потягу, а також негативний вплив на нирки і печінку

Таблетки, що містять «естроген і андроген» – такі препарати викликають збільшення статевого потягу і одночасно знижують якість сперми. Вживати можна протягом 1 місяця, а потім протягом 3-4 місяців робити перерву.

Підшкірний імплант для чоловіків

Стержні невеликого розміру, що містять «андрогени», імплантуються хірургом під шкіру, де розсмоктуються протягом 2-4 тижнів. При оргазмі викидається невелика кількість «знешкодженої» сперми. Ефект триває протягом 3-5 місяців.

Чоловіча контрацепція

Оцінка ефективності

Для оцінки ефективності метода контрацепції в усьому світі використовують індекс Перля, з допомогою якого вираховують, яка кількість жінок із ста завагітніли, використовуючи той чи інший метод контрацепції протягом одного року. Незважаючи на великий діапазон у значеннях індексу Перля в різних джерелах (що багато в чому обумовлено тим, які чинники враховуються при дослідженні), цей показник – непоганий орієнтир при виборі контрацептивного методу.

Без контрацепції при незахищеному статевому акті індекс Перля становить 80-85%.

Індекс найпоширенішого способу контрацепції – презервативів – від 2 до 18. Тобто при неправильному використанні ризик вагітності серйозно підвищується.

Підшкірні імпланти – 0,08.

Оральні контрацептиви – 0,03.

Думка експерта

«Загалом, цикл розвитку сперматозоїдів триває 72-78 днів, тому на відновлення репродуктивної функції потрібно буде у середньому 75 днів. Загалом, можна зробити висновок, що найбільш ефективними і безпечними контрацептивами для чоловіків є презервативи. Вони захищають не тільки від небажаної вагітності, але і від статевих інфекцій. Щодо оральних контрацептивів, то їх можна приймати тільки після консультації з лікарем-фахівцем. В інших випадках можна завдати великої шкоди організму», – звертає увагу Юрій Гурженко.

Що потрібно пам’ятати провізору:

  • якщо відвідувач аптеки, звертаючись до провізора, вже віддав перевагу тому чи іншому методу або засобу контрацепції, то у більшості випадків саме цей метод або засіб буде найбільш прийнятним для нього. Але потрібно переконатися, що вибір було зроблено на підставі повної інформації про обраний метод або, що він був обраний за допомогою лікаря;
  • незважаючи на те, що більшість пар, які довгий час використовують обраний метод контрацепції, не потребують особливої фармацевтичної опіки, своєчасна підтримка та консультація провізора (фармацевта) відносно ефективності та безпечності засобу може покращити планування сім’ї.

Похожие материалы