Вакцинація від грипу: про фармацевтів і провізорів знову забули?

Вакцинація від грипу: про фармацевтів і провізорів знову забули?

Для медиків, вчителів та поліцейських держава придбала вакцину проти грипу, аби щепити цих працівників абсолютно безкоштовно. Та чомусь працівники аптек не потрапили в цей список, хоча теж є медичними працівниками. Хто ж має піклуватися про їх здоров`я?

Наприкінці жовтня очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що відомство забезпечить заклади охорони здоров’я безоплатними вакцинами проти грипу у кількості 40 тисяч доз для щеплення осіб з груп ризику, зокрема медичних працівників. Скільки з них дістанеться працівникам аптек?

Фармацевти і провізори – медичні працівники другого сорту?

В групу ризику крім того віднесли вчителів, поліциянтів тощо. А от про провізорів і фармацевтів чомусь забули, хоча очевидно, що вони – члени єдиної медичної команди України. Це насправді доволі стара історія, яка розпочалася в перших числах березня цього року, коли на сайті МОЗ було оприлюднено для обговорення проєкт наказу міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Переліку посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та лікуванні пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Його розроблено з метою визначити, кому саме може бути встановлено професійне захворювання «гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARSCoV-2». Але, нажаль, працівники аптек, які з перших днів пандемії в зоні особливого ризику через спілкування безпосередньо з хворими пацієнтами, в цей перелік не увійшли.

Право на захист треба виборювати

Володимир Руденко, директор ГС «АПАУ», доктор фармацевтичних наук, професор.

Засоби індивідуальної безпеки передбачені лише для медичних працівників. І це виключно несправедливо по відношенню до фармацевтів, які є такими ж медиками і також нині опинилися на першому фланзі боротьби з коронавірусом. Практично з перших днів офіційного оголошення епідемії коронавірусу АПАУ неодноразово зверталася до представників влади, регуляторних органів, власників аптек щодо захисту прав провізорів та фармацевтів. Зокрема, у відкритому зверненні до Міністерства охорони здоров’я містилася вимога встановити відповідні протоколи та запровадити додаткові запобіжні вимоги щодо захисту аптечних працівників на їхніх робочих місцях, приміром, надати можливість безкоштовного тестування. Та, нажаль, було враховано дуже мало наших пропозицій, адже існує певна позиція, нібито аптека – це другий план протистояння епідемії. Тому наших медичних працівників захищає виключно їхнє керівництво: купує маски, окуляри та рукавички, встановлює посилений режим обробки дезсасобами. Єдине, чого вдалося досягти – можливість тестуватися безкоштовно. Але і тут все відбулося не завдяки, а всупереч здоровому глузду. Про фармацевтів практично забули, коли приймали рішення, кого тестувати безкоштовно з представників професій, які зараз у зоні найвищого ризику через COVID-19. Довелося стукати, як-то кажуть, у двері багатьох інстанцій, поки нас почули. І зрештою наказом МОЗ від 20.05.2020 р. № 1227, за сприяння ГС «АПАУ», внесли зміни до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» та включили фармацевтичних працівників до переліку осіб, які підлягають обов’язковому регулярному тестуванню з періодичністю 1 раз на 30 днів. Але там так все завуальовано, що скористатися цим фармацевтам практично нереально.

Ми продовжуємо наполягати на тому, аби фармацевти отримали такі ж самі права і можливості, як у лікарів. Адже якщо в магазин чи на базар хвора людина може не піти, то в аптеку піде обов’язково. От і маємо сьогодні чимало аптек, де немає кому працювати: дуже багато хворих серед працівників аптек.

Вся надія – на аптечне керівництво

То ж старий принцип «Порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих» залишається актуальним для керівництва багатьох аптек та аптечних мереж. От і захищають працівників хто як може: забезпечують їх вітамінами, додатковим знаряддям захисту у вигляді пластикових окулярів чи масок, а у київській аптеці «Альфа-фарм Плюс» скоро обіцяють встановити кварцеву лампу. В мережі «Аптека TAS» знайшли можливість і за безготівковим розрахунком сплачуть тестування тим співробітникам, яким це необхідно. За словами директора мережі Валерія Гудзенка, кожен співробітник, що захворів на COVID-19, знаходиться під постійним контролем керівництва мережі: підключаючи власні зв’язки, їх влаштовують в разі потреби на лікування в стаціонар, якщо з цим виникають проблеми.

А в аптечній мережі «Фармація» не стали чекати вакцинації від держави. За словами директора Віталія Кузори, окрім необхідних засобів захисту за розпорядженням МОЗу, всім своїм співробітникам, які висловили бажання, забезпечують імунопрофілактику від грипу вакциною «Ваксігрип Тетра» – з медичними закладами укладені певні угоди. Наразі вже щеплено близько 250 чоловік, а це приблизно 30% від всіх працюючих у мережі.

Директорка з маркетингу львівської мережі аптек «D.S.» Любов Дуб розповідає, що у них теж серйозно поставилися до питання збереження здоров`я та працездатності співробітників, причому це вже традиція! «У нас від початку карантину у березні 2020 запроваджено страхування працівників на випадок захворювання на COVID-19, а в рамках основного договору корпоративного медичного страхування передбачена вакцинація від грипу та вітамінізація. Причому, застраховані всі працівники: аптек, складу, офісу, технічний персонал. Програма ж корпоративного медичного страхування працює для всіх працівників, які бажають страхуватися. Компанія сплачує 50% вартості поліса, решту сам працівник. Така програма діє вже 5 років», розповіла вона порталу Pharma.net.ua.

По той бік екрану життя є!

В деяких аптеках для захисту першостольників встановлюють пластикові екрани на межі між пацієнтами та першим столом, здебільшого – у аптеках відкритого типу. Дехто вважає, що такі заходи зайвими, оскільки дезінфікувати ці пристрої власноруч доволі складно. А от керівник мережі аптек «Подорожник» Тарас Коляда впевнений, що такі екрани заспокоюють людей з обох боків першого столу, тому мають право на життя. І обробляють захисні екрани так само засобами для дезінфекції. До речі, в аптеках країн Євросоюзу також застосовують цей спосіб – до такої «захисної броні» вже звикли як відвідувачі, так і працівники аптек.

Похожие материалы