Головний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська: Крім грипу, ми очікуємо зростання захворюваності на менінгіт

Головний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська: Крім грипу, ми очікуємо зростання захворюваності на менінгіт

Головний інфекціоніст МОЗ – про те, який грип цьогоріч прийде в Україну, як від нього захиститись, чи рятує від хвороби вакцина та які ще інфекції холодної пори підстерігають мешканців України.

Юлія Тунік, Главком

Цьогоріч, за прогнозами медиків, грип атакуватиме українців у січні-лютому. Раніше в Міністерстві охорони здоров’я попереджали, що цієї зими в Україні можуть спостерігатися кілька штамів грипу – Мічиган, Гонконг і Брісбен. Фахівці кажуть, що найбільш небезпечний Мічиган. Він вражає людей у віці 25-49 років, у нього дуже короткий інкубаційний період – до 2 днів.

Нині епідемічний рівень захворюваності на грип був перевищений лише на Дніпропетровщині. Найчастіше хворіли та потребували медичної допомоги в умовах стаціонару діти до 4 років. МОЗ очікує зростання захворюваності на грип на 14% порівняно з минулою зимою.

Актуальне питання, чим лікувати грип та ГРВІ, адже нещодавно МОЗ видало рекомендації, у яких заборонило значний перелік препаратів, якими раніше послуговувались українці.

Головний інфекціоніст Міністерства охорони здоров’я Ольга Голубовська розповіла про те, який грип цьогоріч прийде в Україну, як від нього захиститись, чи рятує від хвороби вакцина та які ще інфекції холодної пори підстерігають мешканців України.

Медики прогнозують цього року циркулювання в Україні трьох штамів грипу – Гонконг, Брісбен та Мічиган. Мічиган, за словами лікарів, є новим для українців. Наскільки небезпечний цей штам? Які особливості захворювання?

Щорічно у нас курсують три штами грипу: два – типу А, один – типу Б. З грипу А найнебезпечніші штами, які називають А Н1N1 (штам грипу Мічиган є підвидом А Н1N1 – ред.). Штами H3N2 (штам «Гонконг» належить до цього підвиду грипу – ред.) теж небезпечні, але становлять небезпеку для дітей, людей похилого віку і не дають такої високої смертності. Як себе цього року поведуть штами А Н1N1, сказати дуже складно, вони абсолютно непередбачувані. Незважаючи на те, що Мічиган споріднений зі звичним для нас каліфорнійським грипом, поки що немає повідомлень, що він пводив себе у світі якось неспокійно. Нагадаю, що в Україні були епідемії грипу у 2009-2010 роках та у 2015-2016 роках. Цей вірус ніколи не б'є кілька років поспіль після того, як викликає напружену ситуацію з високою летальністю. Зазвичай після цього наступають 3-4 роки відносного спокою.

У цілому давати прогнози щодо грипу абсолютно невдячна справа. Наприклад, в 2015-2016 роках у Києві вже у листопаді були перші випадки смерті, коли в нас в одній родині загинули мати й дочка, а перші повідомлення Організації охорони здоров'я про домінування цього штаму у важких формах з'явилися тільки у грудні.

У МОЗ прогнозують зростання захворюваності на грип цього року на 14% порівняно з минулим роком. Є підстави вважати, що цей прогноз справджується?

За деякими ознаками ми можемо очікувати несприятливу ситуацію з грипом штаму H3N2 (Гонконг), тобто перебіг хвороби не буде таким тяжким, як у випадку А H1N1, але, можливо, цей грип буде більш складно протікати, ніж звичайно, і буде більша кількість хворих.

На сьогоднішній день тихо поки що й у Європі, й в Україні. Епідемічні пороги були перевищені в Дніпропетровській області, але в основному домінує не грип, а гострі респіраторні інфекції, аденовірусна інфекція. Велика кількість у цьому році парагрипу. У клінічній симптоматиці він протікає набагато легше, зате більш тривалий час. У людини виникає характерна ознака – осиплість голосу.

Які правила застосування вакцини від грипу? Кому варто, а кому не можна робити щеплення?

Вакцина проти грипу непогано переноситься. Одне з головних протипоказань – це непереносимість курячого білка. Вакцинацію потрібно рекомендувати групам ризику, тобто тим людям, які важко переносять хвороби. Це пацієнти з цукровим діабетом, надмірною масою тіла, із захворюваннями легенів, серця, особи, які вживають ацетилсаліцилову кислоту (аспірин – ред.) з кардіологічних причин.

Загалом при грипі ми маємо засіб специфічної терапії – всім відомий препарат «Озельтамівір» (комерційна назва також «Таміфлю» – ред.). Проблема в тому, що максимальна ефективність цього препарату – це перші дві доби захворювання. Дуже рідко пацієнти звертаються в цей час до лікаря. Крім того, людина може опинитися в регіоні, недоступному для лікарської допомоги. Ось ці групи ризику повинні серйозно подумати про вакцинацію.

Коли варто робити щеплення? Чи вже не запізно, адже зима вже почалась?

Зараз можна, бо ще навіть немає зростання захворюваності. Можна робити весь зимовий сезон. Проте, коли вже почастішають випадки захворювання на грип, потрібно дотримуватися певних правил, щеплення треба робити здоровій людині.

Медики кажуть про 1 мільйон вакцин від грипу на всю Україну. Чи цього достатньо?

Традиційно в Україні дуже низький рівень вакцинації. У цьому році, можливо, він дотягне до 1%. У епідсезон 2015-2016 років, коли в нас загинуло близько 400 осіб, тільки за офіційною статистикою, рівень вакцинації був 0,3%. Зараз вакцини достатньо. Точно є корейська вакцина, також вакцини іншого походження. Я думаю, що це достатня кількість для попиту, який є.

Що важливо розуміти? Вакцина проти грипу не запобігає захворюванням, вона не має такої ефективності, але запобігає важким формам захворювання. Для мене, як для клініциста, не важливо, захворіла людина чи ні, бо люди завжди хворітимуть на інфекційні хвороби. Головне, аби вижила, одужала без тяжких наслідків для здоров’я. Грип – важке захворювання, людина може захворіти, й у неї може дебютувати якась патологія, про яку вона не знала, у тому числі й генетична, тому вакцинацію особливо треба рекомендувати людям з прогнозованим важким перебігом захворювання.

МОЗ видало в цьому році рекомендації, якими фактично заборонило вживання більшості інтерферонів, антигістамінів, імуномодуляторів при захворюванні на грип та застуду. Окрім вищезгаданого вами «Озельтамівіру», чим лікуватись?

Знаєте, ці рекомендації доходять до повного маразму. Не можна так огульно все забороняти. Не можна забороняти ліки від алергії, інші препарати, які входять до складу комбінованих препаратів. У всьому світі не застосовують лише імуномодулятори, які в Україні використовують у великій кількості. Проте заборона всіх інших препаратів – це неправильно, безграмотно, шкідливо. Є люди із супутніми захворюваннями, яким необхідні ці ліки, навіть якщо вони просто застудяться. Зрозуміло, що не можна антибіотики призначати всім підряд, але є й такі випадки, коли треба призначати. У всіх міжнародних рекомендаціях деякі речі, які заборонило МОЗ, застосовуються. Перш ніж писати прес-реліз, у Міністерстві охорони здоров'я мали почитати стандарти, які затверджені ним же.

Яка географія поширення грипу в Україні? Чи є особливості?

Поки про грип говорити зарано, люди почнуть ним хворіти із січня. А ось, наприклад, захворювання на ГРВІ найбільш поширене зараз у Дніпропетровській та Запорізькій областях.

У цьому році в Україні виникла епідемія кору. Захворіла 2 381 особа. Кількість хворих порівняно з минулим роком зросла в 70 разів, є два летальні випадки. Чим викликаний такий спалах?

Кір, як і багато інших інфекційних захворювань, має певну циклічність. Зараз, по-перше, підійшов цикл зростання захворюваності, по-друге, низький рівень вакцинації від усіх дитячих інфекцій, і по-третє, кір дуже заразний. Практично всі, хто контактують із хворим, потім хворіють самі.

Загалом, епідемія кору в Україні – комплексна проблема. Тут справа не лише у відмові від вакцинації, але й відсутності потрібних вакцин. Зараз є проблема з розподілом вакцини. Вона нерівномірно наявна в регіонах, у деяких просто відсутня, купити пацієнти теж не завжди можуть.

ЗМІ повідомляли, що в Україні також бракує вакцин від поліомієліту та менінгококової інфекції…

Проти поліомієліту в Україні багато живої вакцини, але катастрофічно не вистачає вбитої. Перші два щеплення згідно з календарем щеплень робляться саме вбитою вакциною. Ми не можемо робити перше щеплення живою вакциною, вона викликає вакциноасоційований поліомієліт, від цієї методики відмовились у всьому світі, бо було багато паралізованих дітей.

Тож, за правилом, перші дві вводяться дози вбитою вакциною, але оскільки вона не робить сильного імунітету, цю справу закріплюють живою вакциною. Оскільки в нас немає вбитої, то ми фактично не можемо вакцинувати дітей від поліомієліту.

Щеплення проти менінгококової інфекції не входять у календар щеплень, тому люди мають самі купувати ці вакцини.

До речі, у цьому році, крім грипу, ми очікуємо зростання захворюваності на менінгококову інфекцію, адже в Україні вже давно не було її спалаху, а кожні 10-12 років вона про себе нагадує. Починаючи з літа, вже надходили важкі хворі з цим захворюванням. Буквально в листопаді були три випадки смерті дітей від цього захворювання.

У цьому році в Україні 112 осіб захворіли на ботулізм. Яка причина такого збільшення захворюваності?

Сама кількість випадків не є критичною, вона є на рівні минулих років, але смертність від ботулізму зросла втричі. В Україні немає засобів специфічного лікування, тобто противоботулінічної сироватки, а це єдине, що може врятувати хворих. Раніше ми купували її в Росії, зараз заявили, що в РФ ми купувати не будемо. Немає сироваток від дифтерії, а у світі з дифтерією дуже неспокійно. У нас в 90-ті була страшна епідемія дифтерії, тобто дуже давно, тому вона прогнозовано може виникнути в Україні. В такому разі смертність буде зовсім інша.

Похожие материалы