АМКУ надав рекомендації компанії «Berlin-Chemi AG» та її дистриб'юторам

Антимонопольний комітет України надав рекомендації компанії «Berlin-Chemi AG», ПрАТ «АЛЬБА Україна», ТОВ «Вента, ЛТД», ТОВ «ОПТІМА-ФАРМ, ЛТД», ТОВ «БаДМ» та ТОВ «ФРА-М» вжити заходів щодо приведення умов договірних відносин у відповідність до вимог...

Антимонопольний комітет України надав рекомендації компанії «Berlin-Chemi AG», ПрАТ «АЛЬБА Україна», ТОВ «Вента, ЛТД», ТОВ «ОПТІМА-ФАРМ, ЛТД», ТОВ «БаДМ» та ТОВ «ФРА-М» вжити заходів щодо приведення умов договірних відносин у відповідність до вимог законодавства про захист економічної конкуренції. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Антимонопольний комітет України під час розгляду справи встановив, що умови контрактів, які були укладені компанією з дистриб’юторами, містили ряд положень, застосування яких призводить до обмеження конкуренції у сфері оптової реалізації лікарських засобів компанії. Зокрема, відповідачами було створено систему відносин, що дозволяла встановлювати контроль над ринками препаратів компанії та підтримувати завищений рівень цін. Зазначене досягалося шляхом запровадження відповідної системи звітування та непрозорого економічного стимулювання крупних оптових компаній.

Конструктивна позиція компанії «Berlin-Chemi AG» та її дистриб’юторів дозволила розробити нові підходи до стимулювання конкурентних відносин у сфері оптової реалізації лікарських засобів компанії «Berlin-Chemi AG», що сприятиме встановленню ціни на економічно обґрунтованому рівні.

На виконання рекомендацій Комітету відповідачі вжили заходи, які визначають необхідний мінімум обміну інформацією для ефективного розповсюдження лікарських засобів компанії «Berlin-Chemi AG» та забезпечують ринок прозорими механізмами зниження вартості ліків компанії при виконанні певних загальних для всіх учасників відносин умов.

Так, зазначені заходи вжиті шляхом внесення змін до контрактів, укладених компанією з дистриб’юторами, та оприлюднення компанією у відкритих джерелах інформації стосовно її підходів до співпраці, зокрема, в частині можливості отримання учасникам ринку зниження вартості придбаного товару.

На думку АМКУ, крупні учасники ринків оптового та роздрібного продажу лікарських засобів, особливо великі аптечні мережі, повинні скористатися можливістю придбання у компанії ЛЗ за більш привабливими цінами та знизити ціни на ліки для громадян України.

Також заходи, вжиті компанією «Berlin-Chemi AG» та її дистриб’юторами, сприятимуть більш ефективному втіленню державного регулювання цін на препарати.

Комітет сподівається на те, що підходи «Berlin-Chemi AG» у співпраці з органами Антимонопольного комітету України стануть позитивним прикладом для інших великих фармацевтичних компаній.

Нагадаємо, у червні Федеральна антимонопольна служба Росії порушила справу проти представника фармацевтичного об'єднання Італії ТОВ «Берлін-Хемі / А. Менаріні» з приводу розповсюдження реклами лікарського засобу в телевізійному ефірі, а також на спеціальному сайті лікарського препарату: «МИГ и голова не болит».

Похожие материалы