Європейські стандарти якості ліків в Україні: EDQM Ради Європи подякувала Держлікслужбі за співпрацю

Впровадження в Україні автоматизованої системи відстеження лікарських засобів в обігу за допомогою унікального ідентифікатора, яка просувається в Європейському Союзі, гарантує вітчизняним споживачам надійний захист від неякісної чи фальсифікованої медич..

Впровадження в Україні автоматизованої системи відстеження лікарських засобів в обігу за допомогою унікального ідентифікатора, яка просувається в Європейському Союзі, гарантує вітчизняним споживачам надійний захист від неякісної чи фальсифікованої медичної продукції. Про це повідомив Голова Державної служби України з лікарських засобів під час робочої наради в Держлікслужбі України.

«Система працюватиме таким чином, що продаж лікарських засобів, не зареєстрованих в системі, або термін придатності яких минув, чи які були заборонені до реалізації розпорядженнями Держлікслужби, буде неможливим, — наголосив О.Соловйов. — При спробі продажу такої упаковки, по-перше, касовий апарат не друкуватиме чек, а по-друге, Система зафіксує цю спробу».

За словами О. Соловйова, в Україні, як і в країнах ЄС, планується маркувати рецептурні препарати.

«Цінність використання системи в об’єктивності, адже в її роботі відсутній людський фактор. Втручання в роботу Системи відразу нею фіксуються та контролюються», — зауважив Голова Держлікслужби України. Також Система нарешті дозволить отримувати об’єктивну інформацію щодо обсягів споживання лікарських засобів. Вона стане незамінною при розширенні впровадження в Україні системи реімбурсації, тобто відшкодування вартості препаратів.

В Європейському директораті з якості лікарських засобів та охорони здоров’я Ради Європи високо оцінили зусилля працівників Держлікслужби України, спрямовані на впровадження європейських методів та систем контролю якості лікарських засобів. Під час наради заступник Голови Держлікслужби України А.Д. Захараш ознайомив з листом Директора EDQM Сьюзан Кейтель, в якому зазначено, що EDQM підтримує ініціативу Державної служби України з лікарських засобів щодо розробки автоматизованої системи відстеження, яка повинна поступово запроваджуватися в Україні до 2017 року з метою попередження надходження неякісних та фальсифікованих лікарських засобів у легальну мережу постачання.

«Україна була першою країною, яка ратифікувала Конвенцію Ради Європи MEDICRIME. У контексті важливості боротьби проти фальсифікованих/підробленнх лікарських засобів, EDQM підтримує ініціативу Державної служби України з лікарських засобів (Держлікслужби України) щодо розробки автоматизованої системи відстеження, яка повинна поступово запроваджуватися в Україні до 2017 року з метою попередження надходження неякісних та фальсифікованих лікарських засобів у легальну мережу постачання», – говориться в листі.

«Система, як вона була перевірена EDQM до цього моменту, від свого зародження і у процесі розробки повністю відповідає високим вимогам громадського управління, відстежуваності та захисту пацієнтів від фальсифікованих та підроблених ліків, які просуваються EDQM для систем масової серіалізації окремих упаковок лікарських засобів. Вона орієнтована на далекоглядний вплив на ефективність та безпеку постачання лікарських засобів пацієнтам», – зазначає С.Кейтель.

Директор EDQM нагадала, що в квітні 2013 року Держлікслужба України та EDQM підписали Меморандум про взаєморозуміння стосовно систем відстеження лікарських засобів у Європі, і з того часу сторони регулярно обмінюються інформацією та набутим досвідом щодо своїх відповідних проектів у даній сфері (а саме: українська система відстеження Держлікслужби та проект еТАСТ EDQM) задля взаємної вигоди.

«Ми хотіли б висловити нашу щиру подяку Державному регуляторному органу України за активну участь та співпрацю Державної служби України з лікарських засобів у вищевказаних заходах, пов’язаних зі стандартами якості для лікарських засобів, і ми сподіваємося на подальшу співпрацю вашої країни та внесок у цю роботу», – зауважує С.Кейтель.

Похожие материалы