Арсеній Яценюк провів нараду щодо реформування системи охорони здоров'я та цінової ситуації на ринку фармпродукції

У середу, 9 квітня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк провів нараду з питань реформування системи охорони здоров’я та цінової ситуації на ринку фармацевтичної продукції.

У середу, 9 квітня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк провів нараду з питань реформування системи охорони здоров’я та цінової ситуації на ринку фармацевтичної продукції.

Проведення цієї наради обумовлене як системними проблемами в галузі, так і питаннями, які виникли внаслідок прийняття пакету антикризового законодавства, який зокрема зачепив галузь лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Арсеній Яценюк нагадав, що реформа медичної галузі розпочалася з реалізації пілотного проекту з реформування системи охорони здоров’я у 4 областях України. З метою створення передумов для реалізації пілотного проекту в липні 2011 року було прийнято нову редакцію закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», законів «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» та «Про екстрену медичну допомогу», впровадження якої розпочалося у 2013 році.

Заслухавши інформацію представників галузі, Прем’єр-міністр доручив Міністерству охорони здоров’я разом із Вінницькою, Дніпропетровською, Донецькою обласними та Київською міською держадміністраціями, іншими зацікавленими органами виконавчої влади та установами, за участю громадських організацій, вітчизняних та міжнародних експертів проаналізувати стан реформування системи охорони здоров’я. За результатами цієї роботи Глава Уряду запропонував надати Кабінету Міністрів відповідні пропозиції щодо удосконалення цього процесу.

Крім того, Арсеній Яценюк доручив Міністерству охорони здоров’я напрацювати проект змін до закону про реформу в пілотних регіонах із урахуванням проблемних моментів, виявлених за 2,5 року реалізації експерименту.

За словами Арсенія Яценюка, під час проведення реформування медичної галузі важливо знати, як населення ставиться до тих чи інших ініціатив. Для цього, на його переконання, необхідно провести відповідне опитування й подальші кроки здійснювати вже з урахуванням суспільної думки.

Також Глава Уряду доручив МОЗ напрацювати проект закону «Про заклади охорони здоров’я та медичне обслуговування», у якому, зокрема, передбачити чіткий механізм визначення вартості медичних послуг.

Окремо Арсеній Яценюк наголосив на необхідності дерегуляції Міністерства охорони здоров’я. У зв’язку з цим він доручив Міністру охорони здоров’я Олегу Мусію у стислі строки напрацювати й подати на розгляд Уряду пропозиції щодо того, які функції Міністерство може віддати лікарському самоврядуванню.

Похожие материалы