Підписання Україною Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів дозволить нівелювати дисбаланс на українському ринку ЛЗ

Сьогодні розпочинається засідання української частини Підкомітету № 3 «Політика в сфері підприємств, конкуренція, співпраця в регуляторній сфері» Комітету з питань співпраці між Україною та ЄС. Під час засідання буде розглянуто питання укладення Угоди м..

Сьогодні розпочинається засідання української частини Підкомітету № 3 «Політика в сфері підприємств, конкуренція, співпраця в регуляторній сфері» Комітету з питань співпраці між Україною та ЄС. Під час засідання буде розглянуто питання укладення Угоди між Україною та ЄС про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів (Agreement on Conformity assessment and acceptance of industrial products, АСАА) в фармацевтичному секторі галузі охорони здоров’я.

Підписання Україною Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів (Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of industrial products, АСAА) дозволить нівелювати дисбаланс імпорту та експорту на українському ринку лікарських засобів. Таку думку висловив голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов. ACAA дозволить Україні отримати доступ до фармацевтичних ринків Європи. Це буде вигідно українським компаніям і полегшить торгівлю між ЄС та Україною фармацевтичною продукцією.

«Договір про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом передбачає фактично повну адаптацію національного законодавства до норм, а торгівля товарами між ЄС і Україною буде здійснюватися на тих же умовах, які застосовуються в торгівлі між країнами-членами ЄС», — підкреслив голова Державної служби з лікарських засобів.

Угода ACAA скоротить витрати пацієнтів у Європі, прискорить надходження українських лікарських засобів на ринки Європи й надасть споживачам більш широкий вибір. Окрім цього, угода буде сприяти підвищенню якості лікарських засобів. Ця угода є вигідною як для України, так і для ЄС.

Зростанню експорту українських ліків у Євросоюз, як зазначають урядові аналітики, сприятиме також взаємне визнання з ЄС результатів інспекцій та контролю. Держлікслужба України вже розпочала консультації з цього питання з Європейською Комісією. На думку експертів, підписання Асоціації з ЄС дасть можливість експортувати українські ліки в Європу без додаткових технічних бар'єрів.

Як зазначають фахівці, конкуренція на вітчизняному фармацевтичному ринку посилюється, і він стає все більш привабливим, у тому числі й для іноземних компаній. Лише за минулий рік український фармацевтичний ринок виріс на 14% і становить 36,2 млрд. грн. Урядові аналітики підкреслюють, що вітчизняна фармгалузь демонструє стійке зростання: торік наші підприємства реалізували на аптечному ринку на 17,9% продукції більше, ніж у 2012 році. Стратегічна мета Уряду — збільшити доступність лікарських засобів для українських громадян і розширити власне виробництво фармпрепаратів. Українським виробникам ліків є чим пишатися: 65,6% упаковок, які продаються в аптеках, — це ліки вітчизняного виробництва. Проте на вітчизняному фармацевтичному ринку спостерігаються й негативні тенденції: дві третини всіх грошей споживачів припадає на іноземних виробників, які в основному продають такі ж препарати, але в кілька разів дорожче.

Як підкреслюють урядові аналітики, приєднання України до європейської системи контролю якості лікарських засобів допоможе підвищити якість українських ліків і наситити ними внутрішній ринок, одночасно збільшивши експорт української фармакологічної галузі.

Експерти звертають увагу на те, що Держлікслужба України приєдналася до Системи співпраці фармацевтичних інспекцій PIC/S, яка об'єднує регулюючі органи країн із жорсткою регуляторною системою (крім України, до неї входять тільки країни ЄС і ще декілька розвинених країн світу. Україна — єдина серед країн СНД, яку прийнято в цю організацію).

Завдяки посиленню контролю якості ліків з боку Уряду та Державної служби лікарських засобів у 2013 році обсяг експорту ліків українського виробництва збільшився на 25%. Сьогодні ліки вітчизняного виробництва поставляються на всі континенти, крім Австралії.

Угода АСАА є спеціальною формою Угоди про взаємне визнання, що спрямована на врегулювання законодавчої системи та інфраструктури країни з інтересами Європейського співтовариства.

У випадку України Угода АСАА має укладатися в форматі додатку до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Угоди ACAA передбачають, що торгівля товарами між ЄС та Україною у секторах, які охоплюються Угодами ACAA, буде проводитися на тих самих умовах, які застосовуються в торгівлі між країнами-членами ЄС.

Такі угоди укладались Європейським Союзом з країнами, які були кандидатами на членство в ЄС, та країнами Середземномор'я і дали змогу продукції, що охоплювалась цими угодами, вільно просуватись на внутрішньому ринку ЄС. Перша Угода ACAA з Ізраїлем з належної виробничої практики для фармацевтичної продукції набула чинності 19 січня 2013 року.

Похожие материалы