Держпідприємництво погодило удосконалений проект щодо відшкодування вартості ліків для гіпертоніків

Держпідприємництво опрацювало проект постанови Кабінету Міністрів України «Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». Голова служба...

Держпідприємництво опрацювало проект постанови Кабінету Міністрів України «Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». Голова служба Михайло Бродський погодив документ.

Міністерство охорони здоров’я України розробило даний проект з метою забезпечення населення України ліками для гіпертоніків. Проект охоплює як міста, так і сільську місцевість.

Даний документ пропонує поділити медикаменти для лікування гіпертонічної хвороби на три групи: 1) лікарські засоби, вартість яких підлягає повному відшкодуванню їх вартості; 2) ліки, вартість яких підлягає частковому відшкодуванню їх вартості; 3) лікзасоби, які не підлягають відшкодуванню їх вартості.

Удосконалити реалізацію пілотного проекту планують, розширивши перелік лікарських засобів, на які поширюється дія пілотного проекту комбінованими лікарськими засобами та Ацетилсаліциловою кислотою. Це збільшить коло пацієнтів з гіпертонічною хворобою, які будуть залучені до пілотного проекту.

Нагадаємо, що реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою було затверджено постановою Кабміну від 25 квітня 2012 р. № 340. 30 січня 2013 року Урядом було подовжено термін реалізації пілотного проекту.

Так, за даними МОЗ, Державним бюджетом України у 2013 році на здійснення часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою передбачено кошти у сумі 191,6 млн. грн. На кінець квітня усі регіони отримали кошти по субвенціям на загальну суму 41,98 млн. гривень. З початку 2013 року майже 100 тисяч осіб отримали часткове відшкодування вартості ліків від гіпертонії по рецептам.

Крім того, кількість аптечних закладів, задіяних у пілотному проекті, зросла вдвічі порівняно із кінцем минулого року.

Джерело: www.dkrp.gov.ua

Похожие материалы