Генпрокуратура вимагає від МОЗу усунути порушення під час закупівлі та застосування вакцин «Фармстандарт-Біолік»

Генеральна прокуратура винесла Міністерству охорони здоров’я подання з вимогою терміново усунути порушення законів України, допущені під час закупівлі та застосування вакцин у 2011-2012 роках. Окрім цього, ГПУ притягне до відповідальності чиновників,...

Генеральна прокуратура винесла Міністерству охорони здоров’я подання з вимогою терміново усунути порушення законів України, допущені під час закупівлі та застосування вакцин у 2011-2012 роках. Окрім цього, ГПУ притягне до відповідальності чиновників, винних у порушенні закону.

Про це Генпрокуратура повідомила у відповіді на депутатське звернення народного депутата фракції «Батьківщина» Павла Петренка.

У поданні зазначено, що впродовж 2012 року внаслідок щеплення проти гепатиту «В» неякісною вакциною виробництва сумнозвісної компанії «Фармстандарт-Біолік» постраждали 508 малюків. При цьому на закупівлю цього небезпечного для здоров'я препарату було витрачено 18 мільйонів бюджетних коштів.

«Найбільш кричущим фактом у цій ситуації є те, що, незважаючи на заборону Держслужби з лікарських засобів надалі зберігати та застосовувати вакцини виробництва компанії «Фармстандарт-Біолік», наприкінці минулого року МОЗ провело попередню оплату чергової партії імунобіологічних препаратів цього ж виробника на суму 6,5 мільйонів гривень», – наголосив Павло Петренко.

Окрім того, у поданні повідомляється, що у 2011-2012 роках МОЗ не забезпечило проведення дітям у повному обсязі обов'язкових профілактичних щеплень. Так, згідно з офіційною статистикою, у 2011 році без щеплень залишилося близько половини дітей, а в 2012 – третина. При цьому утворилися значні залишки імунобіологічних препаратів майже на 60 мільйонів гривень.

Генпрокуратура зазначила, що за результатами розгляду подання було оголошено догани двом начальникам управлінь міністерства та директору держпідприємства МОЗу. Окрім того, до відповідальності будуть притягнені керівники структурних підрозділів з питань охорони здоров'я, які допустили порушення під час формування заявок на придбання імунобіологічних препаратів.

Похожие материалы