Андрій Клюєв: Захист фармацевтичного ринку країни є одним з пріоритетів у забезпеченні національної безпеки України

Забезпечення громадян України якісними ліками за доступною ціною - один з найважливіших напрямів соціальної політики команди Президента України Віктора Януковича. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв у коментар..

Забезпечення громадян України якісними ліками за доступною ціною – один з найважливіших напрямів соціальної політики команди Президента України Віктора Януковича. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв у коментарі для журналістів напередодні розгляду цього питання на засіданні РНБО 29 березня.

Андрій Клюєв зазначив, що величезна системна робота, яка була розпочата в минулому році за дорученням Президента України, вже дає позитивні результати.

За словами Секретаря Радбезу України, у першу чергу була посилена кримінальна та адміністративна відповідальність за виготовлення, придбання, транспортування, збут або зберігання фальсифікованих лікарських засобів. Восени минулого року правоохоронні та контролюючі органи посилили роботу по боротьбі з фальсифікатом – було проведено цілий ряд ефективних позапланових перевірок та рейдів по всій Україні.

Андрій Клюєв повідомив, що зараз тривають зміни всієї системи контролю за якістю ліків та їх допуску на український ринок. Він підкреслив, що базою для змін є європейські правила і стандарти. Зокрема, в червні парламент України ратифікував Конвенцію Ради Європи про підробку медичної продукції, яка передбачає запровадження кримінальної відповідальності за виготовлення та розповсюдження контрафактних медичних препаратів.

Секретар Радбезу зазначив, що у 2013 році Державна служба України з лікарських засобів почала перевіряти всі імпортні препарати на відповідність стандартам GMP – наявність відповідного сертифіката стала обов'язковою з середини лютого. Ввезення препаратів, які не пройшли таку перевірку, вже не допускається, повідомив Андрій Клюєв.

Він нагадав, що з 1 березня також запроваджено ліцензування імпорту ліків, яке проводить Держлікслужба. Секретар РНБО підкреслив, що в результаті значно підвищена відповідальність імпортера лікарських засобів – тепер суб'єкт, який ввозить медичні препарати на територію України, як і будь-якої іншої європейської держави, повинен мати уповноваженого представника.

Андрій Клюєв зазначив, що донедавна в процесі імпорту ліків в Україну дуже часто брав участь ланцюг посередників. В результаті закордонний виробник, який видавав сертифікат якості на кожну серію лікарського засобу, не знав, що роблять з препаратом на шляху до споживача. За словами Секретаря РНБО, були випадки, коли посередники перед ввезенням в Україну, нелегально перепаковували препарати, формуючи з декількох, у тому числі неякісних, серій – одну, «якісну», про що нібито свідчив виданий виробником легальний сертифікат якості.

«Тепер офіційний представник імпортера буде нести повну адміністративну та кримінальну відповідальність за якість і безпеку імпортованого лікарського засобу», – сказав Андрій Клюєв.

Секретар РНБО нагадав, що у планах Уряду – розширювати мережі спеціалізованих лабораторій з контролю над якістю ліків. Нові законодавчі норми також містять вимогу до мінімальних термінів придатності препаратів, що ввозяться в Україну.

Андрій Клюєв підкреслив, що частина нововведень спрямована на підвищення відповідальності чиновників, які відповідають за цю сферу, зокрема, введена кримінальна відповідальність за порушення порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань та державної реєстрації ліків.

За словами Секретаря РНБО, захист фармацевтичного ринку країни є одним з пріоритетів у забезпеченні національної безпеки України. «Кожен громадянин, який потребує лікування, повинен мати гарантію, що ліки в будь-якій аптеці якісні, ефективні та безпечні для здоров'я», – заявив Андрій Клюєв.

Похожие материалы