Азаров хоче послухати Богатирьову, чого в Україні безлад з ліками

Прем'єр-міністр Микола Азаров ініціює звіт керівництва Міністерства охорони здоров'я щодо неякісних ліків на українському фармринку.

Прем'єр-міністр Микола Азаров ініціює звіт керівництва Міністерства охорони здоров'я щодо неякісних ліків на українському фармринку.

Про це він сказав на засіданні уряду 6 березня.

Прем’єр розповів, що на його доручення був проведений аналіз окремих ліків. Під час аналізу з'ясувалося, що з 10 препаратів, які найбільше купують в Україні, тільки один продається в Європейському союзі.

"Виникає питання, чим же лікують українців? Чим вони відрізняються від людей з таким же діагнозом у ЄС? Виходить, наші люди витрачають близько 2 мільярдів на ліки з непідтвердженою ефективністю. На підставі чого лікарі рекомендують препарати практично невідомі на європейському ринку, а імпортери завозять в України ліки, яких уникає медицина в інших країнах?", – сказав Азаров.

"Це не риторичне питання – я питаю МОЗ! Які проводилися клінічні випробування цих найбільш популярних в Україні препаратів? Якими інструкціями керуються лікарі, коли призначають препарати? Як стає можливим, що біологічно активні добавки реєструються як лікарські засоби лише для того, щоб зменшити необхідні платежі до бюджету? На одному з засідань уряду ми заслухаємо інформацію МОЗ з цього приводу", – наголосив прем’єр.

Азаров також додав, що він побував у Польщі і з'ясував, що один "відомий йому препарат коштує в Україні на 70% дорожче".

"Як може бути, що з нашого боку кордону ці ліки коштують на дві третини дорожче. Якщо є корупційна складова – давайте факти, і покладемо цьому край! Я особисто з гарантією конфіденційності готовий розглянути кожен випадок корупції в цій сфері і жорстоко припинити таке неподобство", – сказав прем’єр.

Крім того, він відзначив, що імпортери часто скаржаться на митницю.

"Митниця довільно змінює правила, заднім числом змінює коди товарів і відповідно нараховує більше коштів", – сказав Азаров.

Він доручив Державній службі лікарських засобів разом з Міністерством доходів і зборів врегулювати це питання і "забезпечити нормальні, прозорі, прогнозовані умови роботи для імпортерів".

Похожие материалы