М.Азаров: Підтримка нацвиробника і політика імпортозаміщення пріоритетні для Уряду

На розширеному засіданні Уряду 27 лютого 2013 року Прем'єр-міністр України Микола Азаров зазначив, що Україна має всі можливості не тільки закріпити свої традиційні конкурентні переваги, наприклад, у металургійної промисловості або хімії, але й пов..

На розширеному засіданні Уряду 27 лютого 2013 року Прем'єр-міністр України Микола Азаров зазначив, що Україна має всі можливості не тільки закріпити свої традиційні конкурентні переваги, наприклад, у металургійної промисловості або хімії, але й повинна суттєво підвищити роль високотехнологічних секторів і робити це не у майбутньому, а вже зараз. Пріоритетом розробленої Урядом Програми активізації економічного зростання є підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення.

Акцент у Програмі зроблено на активізації наукових та науково-технічних досліджень і розробок, з урахуванням потреб економіки та використанням механізму впровадження виробничих інновацій.

Зокрема, планується застосування широкого спектру механізмів державної підтримки: від підтримки підприємств-виробників на умовах кредитування до запровадження державного замовлення продукції. Йдеться про новітні розробки у сфері біотехнологій, нових матеріалів, медичного обладнання тощо.

"Сьогодні питання випуску медичного обладнання вітчизняного виробництва є одним з пріоритетів державної політики імпортозаміщення. Наприклад, планується запустити серійне виробництво гамма камер для радіонуклідної діагностики. На даний час потреба внутрішнього ринку складає близько 300 гамма-камер, які вдвічі дешевше зарубіжних. Буде створене вітчизняне виробництво сканерів на основі кардіомагнітної діагностики уражень серця, які при тих же технічних характеристиках коштують у 6 разів менше за світові аналоги. Інший приклад – у результаті розробки та впровадження механізму трансферу технологій виробництва вакцин – вдасться провести заміщення п’яти імунобіологічних препаратів іноземного виробництва, що застосовуються у медичній практиці. Відсоток імпортозаміщення становитиме на початковому етапі 30% (від всіх імунобіологічних препаратів, що ввозяться та використовуються в Україні). Це не просто приклади, які демонструють можливості вітчизняного виробника – це основа для підвищення доступності медичної допомоги та якості діагностики", – зазначає у своїй доповіді Глава Уряду.

За матеріалами kmu.gov.ua

Похожие материалы