У ВР у першому читанні погодили законопроєкт про держзакупівлі ліків для терапії рідкісних хвороб

У ВР у першому читанні погодили законопроєкт про держзакупівлі ліків для терапії рідкісних хвороб

Парламент перейшов до вирішення питання закупівель ліків за договорами керованого доступу, які мають суттєво знизити закупівельні ціни та розширити доступність препаратів для державних закупівель.

Повідомляється, що нардепи проголосували за основу законопроєкт «Про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державні закупівлі» щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу».

Це рішення парламентарі підтримали 301 голосом.

Закон регулює державні закупівлі ЛЗ для пацієнтів, які мають орфанні хвороби. Щойно, як запрацює процедура договорів керованого доступу (ДКД), ДП «Медзакупівлі України» зможе здійснювати придбання препаратів для таких осіб.

Згідно із документом передбачено, що дія закону «Про державні закупівлі» до 31 грудня 2023 року не розповсюджується на випадки, якщо предметом закупівлі є оригінальні (інноваційні) ліки, які підлягають закупівлі за ДКД.

У документі зазначено оприлюднення в електронній системі закупівель даних щодо міжнародних непатентованих назв (за наявності), торгової назви, форми випуску і дозування препарату, до якої укладено ДКД, а також про заявника, уповноваженого представника заявника (за наявності), терміну дії ДКД і щорічного звіт за підсумками моніторингу ДКД.

Також передбачається, що для визначення доцільності укладення ДКД слід здійснити державну оцінку медтехнологій щодо ліків, які можуть поставляти відповідно до такого договору.

Слід зазначити, що Кабмін за погодженням з Комітетом з питань здоров'я нації, меддопомоги і медстрахування буде затверджувати перелік ліків, які будуть закуповуватися за ДКД.

Похожие материалы