В Одесі СБУ викрила шахраїв, які торгували фейковими вакцинами Pfizer проти COVID-19

В Одесі СБУ викрила шахраїв, які торгували фейковими вакцинами Pfizer проти COVID-19

Правоохоронці розкрили схему продажу підроблених вакцин від коронавірусу. Зловмисники продавали одну дозу "вакцини" по 250 доларів.

Правоохоронці викрили міжнародне злочинне угрупування, яке займалося реалізацією підроблених вакцин проти коронавірусної інфекції. Свої послуги горе-підприємці активно рекламували онлайн і говорили, що можуть поставити вакцину від американської компанії Pfizer. Само собою, що ніякого відношення до оригінальної продукції не мали, адже вакцина Pfizer досі повністю не зареєстрована в жодній країні світу, тож продаватись в аптеках просто не може.

За даними СБУ, група злочинців складалася з громадян різних країн, серед яких Росія, Нігерія, Сьєрра-Леоне і Україна. Для розвитку свого «бізнесу» зловмисники скористалися інфоприводом, що фармакологічна компанія Pfizer почала поставки препарату в Україну.

Члени угруповання через інтернет здійснювали рекламу про роботу підприємств, які зареєстровані в Україні і нібито мають можливість поставити вакцини від SARS-CoV-2 американського виробництва.

Щоб покупці переконалися в наявності вакцини, зловмисники показували потенційним покупцям підроблені гарантійні листи від банків України. Також там були вказані розрахункові рахунки для переказу грошових коштів, відкриті на громадян України. Одну дозу фейкової вакцини злочинці реалізовували по $250.

Відзначається, що рекламна компанія даних осіб була спрямована на пошук покупців в Індії та РФ. Задокументовано факти отримання підписки від «клієнтів» на тисячі доларів США.

Завдяки спільній роботі СБУ, МОЗ та Київської міської прокуратури, вдалося в кінці квітня виявити правопорушників і перекрити канал незаконної реалізації підробної вакцини Pfizer в треті країни.

Похожие материалы