«Мікрохім» закликає медиків та урядовців об’єднати зусилля для допомоги тяжкохворим

«Мікрохім» закликає медиків та урядовців об’єднати зусилля для допомоги тяжкохворим

«Мікрохім» просить медиків долучатись до благодійного проєкту компанії, в рамках якого, пацієнтам з легеневою артеріальною гіпертензією надаватимуть життєво важливі ліки безкоштовно.

Легенева артеріальна гіпертензія – орфанне (рідкісне) захворювання, яке характеризується прогресуючим підвищенням тиску в судинах малого кола кровообігу і підвищенням легеневого судинного опору. Ця хвороба має прогресуючий перебіг і значно знижує якість та скорочує тривалість життя пацієнта. Вчасна діагностика та призначення правильного лікування дозволяє покращити стан людини і зберегти безцінні роки життя. Втім, в Україні й досі не існує дієвого механізму, який би міг повноцінно захистити усіх пацієнтів, хворих на легеневу артеріальну гіпертензію.

Лікуватись дорого

Лікування легеневої артеріальної гіпертензії – справа витратна. Особливо в Україні. Держава зі свого боку гарантує хворим компенсацію лікування: закупівля препарату здійснюється виключно через проведення тендерів. Втім, іноді це буває вкрай довго, тоді як у вільному продажі ці ліки придбати неможливо. Тож багато з пацієнтів можуть просто не дожити до отримання ліків або шукають альтернативні шляхи їх отримання.

До прикладу, місяць вживання оригінального препарату силденафілу, яким лікують хворобу, коштує близько тисячі євро на місяць. З урахуванням середньої заробітної плати в нашій державі, яка становить близько 10,5 тисяч гривень, такі витрати є просто непідйомними. Ситуацію значно погіршило й поширення коронавірусної хвороби. Таким чином, хворі на легеневу артеріальну гіпертензією не завжди забезпечуються дієвим лікарським засобом, здатним істотно продовжити їх повноцінне існування.

Українська альтернатива

Науково-виробнича фірма «Мікрохім» на сьогодні є єдиним українським виробником генеричного препарату, призначеного для лікування легеневої артеріальної гіпертензії. Цей препарат набагато дешевший від закордонного, і не поступається йому в якості. Розуміючи всю глибину проблеми і важливість цих ліків для хворих, компанія на безоплатній основі вирішила надавати їх пацієнтам.

У партнерстві із Державною установою «Національний науковий центр «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска» НАМН України» компанія «Мікрохім» з 2020 року розпочала акцію із забезпечення усіх пацієнтів, хворих на легеневу артеріальну гіпертензію, необхідним препаратом на безоплатній основі.

Протягом минулого року компанії вдалося досягти домовленостей про надання препарату столиці та 23 областям на загальну суму понад 5 мільйонів гривень.

Втім, і досі через відсутність централізованого відповідного реєстру, не усі хворі на легеневу артеріальну гіпертензією охоплені цією ініціативою. Тож «Мікрохім» закликає медичні установи не бути байдужими до життя тяжких хворих і пропонує співпрацю в реалізації цієї програми.

«Нажаль, в рамках чинного законодавства ми не можемо здійснювати адресну допомогу самим пацієнтам. Втім, це реально через можливості лікувальних закладів та обласних департаментів охорони здоров’я. Алгоритм дуже простий: лікарський заклад чи державний орган оформлює заявку із додатком установчих документів та необхідної кількості препарату залежно від кількості хворих. І в найближчий час заклад отримує цей обсяг препарату. Ми намагаємося, аби про акцію дізналася якомога більша кількість хворих та медпрацівників, щоб вона принесла найбільший ефект для наших співвітчизників», – підкреслює генеральний директор «Мікрохім» Ігор Погромський.

Щорічно 5 травня 30 асоціацій – членів Європейської асоціації легеневої гіпертензії (PHA Europe) з 28 країн світу проводять заходи, присвячені цьому захворюванню. Україна не є виключенням. Втім, саме в Україні боротися із смертельною хворобою пацієнтам часто доводиться самотужки. Тому «Мікрохім» закликає медичні установи держави звернути увагу на існуючу проблему і об’єднати зусилля навколо її вирішення.

Похожие материалы