Державна мережа аптек «Ліки України» на межі існування: аудит виявив мільйонні збитки

Державна мережа аптек «Ліки України» на межі існування: аудит виявив мільйонні збитки

Держаудитслужба провела перевірку державної акціонерної компанії "Ліки України", яка володіє мережею аптек, та виявила, що мережа фактично зникає рік за роком.

Аудитори провели перевірку державної компанії «Ліки України» та з'ясували, що впродовж двох років з 2018 по 2020, мережа аптек скоротилася майже в три рази, а збитки від її роботи становлять мільйони гривень.

В 2018 році збитки «Ліки України» становили 6,4 млн грн, в 2019 – 4,8 млн грн. Кількість аптек, якими володіє компанія скоротилась за рік у 2,8 рази. Так, на початку 2018 року «Ліки України» мали 12 аптек та 16 аптечних пунктів, а вже в середині 2020-го, від мережі лишилось лише 4 аптеки та 6 пунктів.

Частка продажів «Ліки України» на українському аптечному ринку знизилась з 0,14% до смішних 0,001%. Судячи з даних, які наводять аудитори, мережа може перестати існувати вже в цьому році.

В чому ж причина такої скрутної ситуації в компанії?

Відповідь на це питання також дають результати перевірки Держаудитслужби. В ході аудиту встановлено, що управління державною акціонерною компанією «Ліки України» проводиться одноосібно головою правління, оскільки компанія не змогла затвердити склад наглядової ради. Голови правління змінювались чотири рази в період з січня 2018 року по серпень 2020 року.

Аудитори також відзначають застарілий стратегічний план роботи компанії, через який аптечна мережа не розвивається, а навпаки вмирає.

Одним з основних завдань «Ліки України» раніше було забезпечення державних медичних установ ліками та медзасобами, однак, останніми роками, ці функції на себе взяли інші державні органи, зокрема МЗУ.

Керівництво державної компанії також не змогло адекватно розпорядитись майном компанії. Аудит виявив, що компанія могла б заробити 942,4 тис грн шляхом здачі в оренду майна та приміщень компанії. Однак, менеджери вирішили встановити неринкову орендну плату, занижати площі оренди в документах і т.п. А 40% приміщень компанії взагалі залишились незадіяними та простоювали.

Ще 588,8 тис грн втратила компанія через те, що не змогла правильно організувати роботу щодо надання послуг зі зберігання лікарських засобів.

Компанія також відзначилась нецільовими витратами коштів платників податків. Так «Ліки України» витратили 516,9 тис грн на юридичні послуги, попри те, що в структурі компанії є юристи.

Ще 362,7 тис грн компанія втратила через те, що не проводила претензійно-позовні роботи зі стягнення заборгованості з контрагентів.

Ну і на завершення, під час інвентаризації на складах ДАК «Ліки України» було виявлено нестачу лікарських засобів та медвиробів на 1,7 млн грн.

Враховуючи стан справ в компанії, аудитори взагалі не бачать сенсу в існуванні ДАК «Ліки України».

Похожие материалы