Україна веде перемовини щодо закупівлі вакцин проти COVID-19 в рамках загальноєвропейського договору

Україна веде перемовини щодо закупівлі вакцин проти COVID-19 в рамках загальноєвропейського договору

Україна бере участь у європейському механізмі розподілу вакцин проти коронавірусу. За словами чиновника, це допоможе країні зробити додаткове замовлення вакцини від фармкомпанії AstraZeneca.

Держава проводить переговори щодо придбання вакцини проти коронавірусної інфекції в межах загальноєвропейського договору. Обговорюєтеся й додаткове замовлення та передача 1,2 млн доз вакцини препарату від AstraZeneca. Таку інформацію озвучив Ігор Іващенко, заступник очільника МОЗ з питань євроінтеграції.

Він наголосив, що Україна бере участь у європейському механізмі розподілу вакцин проти коронавірусу. За словами чиновника, це допоможе країні зробити додаткове замовлення вакцини від фармкомпанії AstraZeneca.

«З метою забезпечення України вакцинами проти COVID-19 було ініційовано участь України в європейському механізмі розподілу вакцин (EU Vaccine sharing machanism). Я сподіваюся, що це буде один із перших підходів такої взаємодії. Наразі тривають перемовини із Польщею. Мова не про те, що вони будуть ділитися залишками своїх вакцин, головна мета – здійснення від імені України в межах загальноєвропейського договору додаткового замовлення вакцини AstraZeneca», – роз’яснив він.

Пан Іващенко зауважив, що у європейських країнах були певні труднощі, коли вони розпочинали програму імунізації населення від COVID-19. Передача так званих «залишкових доз» у вигляді допомоги іншим країна, втому числі й Україні, наразі є дискусійним питанням в країнах Європи. Заступник очільника МОЗ повідомив, що у планах країн ЄС був одночасний старт процесу вакцинації, але не всі вони мали необхідну кількість вакцин вчасно.

Зазначається, що держава, яка погоджується бути партнером України, буде робити додаткове замовлення й постачати вакцини в рамках європейського контракту.

Похожие материалы