Дмитро Шимків: Надмірна бюрократизація перешкоджає розвитку фундаментальної науки та інновацій в Україні

Дмитро Шимків: Надмірна бюрократизація перешкоджає розвитку фундаментальної науки та інновацій в Україні

Юридичні перешкоди та бюрократія суттєво заважають розвивати науку в Україні і впроваджувати іновації. Ці проблеми суттєво обмежують можливості щодо комерціалізації нових ідей та розробок, вважає Дмитро Шимків.

Реалізувати в Україні провідні наукові ідеї, що можуть принести мільярди гривень до бюджету, досить складно через надмірну бюрократизацію всіх супутніх процесів, заявив Дмитро Шимків, очільник ради директорів Darnitsa Group під час інтерв'ю радіо «Новое время».

Він зазначив, що науковці, які створюють певні ідеї на базі університетів та хабів, стикаються з низкою перешкод юридичного характеру, що обмежують комерціалізацію ідеї.

«Якщо ми говоримо про фундаментальні дослідження, хабами для них, як правило, є університети. І для вченого, який створив певну ідею на базі університету, існують юридичні перешкоди, які обмежують його у можливості комерціалізації ідеї», – сказав він.

В Україні молоді вчені стикаються не тільки з обмеженим фінансуванням. Перспективні дослідники повинні також докладати зусилля в галузі захисту авторських прав. За словами пана Шимківа, необхідно у суспільстві проводити роботу із підвищення статусу вченого, уникати зневажливого ставлення до науковців, яке сформувалося після розпаду СРСР. Він зазначив, що у науковій сфері часто є випадки плагіату, а також «вчені», які мають відповідні досягнення лише на папері.

«Наступне: маємо фактори плагіату, корупції при захисті докторських дисертацій. Ми бачимо, що багато «вчених» лише на папері. Це люди, які нічого не створили, але мають відповідне звання. І ось у цій всій «багнюці» має пробиватися молодий вчений», – роз’яснив голова Darnitsa Group відповідаючи на питання головного редактора проєкту НВ Віталія Сича про те, що заважає розвитку інновацій в Україні.

Він наголосив, що держава має дати бізнесу долучатися до фінансування науки, допомагаючи зі створенням сучасних технопарків, лабораторних центрів. За його словами, у розвинених країнах світу приватні компанії, які роблять подібні інвестиції, мають певні послаблення щодо податкового навантаження, отримавши податковий кредит внаслідок фінансування науки. Але в Україні наразі для бізнесу такого стимулу майже немає.

«Сьогодні нам пропонують робити такі інвестиції лише з прибутку. Водночас, з прибутку ми фінансуємо культуру, науку, ініціативи з корпоративної і соціальної відповідальності», – резюмував він.

Похожие материалы