Реімбурсація інсулінів повністю перейде в руки НСЗУ з 1 липня. Яких змін очікувати?

Реімбурсація інсулінів повністю перейде в руки НСЗУ з 1 липня. Яких змін очікувати?

З 1 липня Національна служба здоров’я повністю адмініструватиме програму реімбурсації інсулінів. Що зміниться для аптек та пацієнтів?

З 1 липня цього року Національна служба здоров’я стане єдиним платником за програмою реімбурсації інсулінів. Пацієнти зможуть отримувати інсулін за електронним рецептом безоплатно або з доплатою. Рецепт можна отримати у ендокринолога, який призначає лікування або сімейного лікаря, якщо це повторний рецепт. Для цього усім пацієнтам із діабетом необхідно обов’язково укласти декларацію з лікарем, який надає первинну медичну допомогу.

Для чого потрібні зміни?

Нині програми відшкодування вартості інсулінів фінансуються за субвенцією. Оскільки розмір субвенції не покриває забезпечення потреби пацієнтів з цукровим діабетом на 100%, місцеві бюджети повинні дофінансовувати програму. Але громади мають різні фінансові потужності, і не завжди спроможні виділити потрібні кошти. Це часто стає причиною недофінансування програми відшкодування і, як наслідок, незадовільного забезпечення пацієнтів необхідними лікарськими препаратами.

Задля усунення таких ризиків, вже з другого півріччя 2021 року бюджет на інсуліни збільшено до понад 1 мільярда гривень на 6 місяців. За прогнозами НСЗУ, цього достатньо, аби 100% пацієнтів гарантованим інсуліном згідно з визначеними категоріями.

Для переходу на нову форму фінансування НСЗУ разом з МОЗ та експертами підготували нормативно-правові акти стосовно: моделі ціноутворення та категоризації пацієнтів.

Ці моделі пройшли кілька етапів обговорень з експертами-клініцистами, спільнотою пацієнтів та іншими зацікавленими сторонами. За новою категоризацією, кожен пацієнт з цукровим діабетом матиме можливість отримати препарати інсуліну державним коштом.

Для пацієнтів з діабетом 2 типу

Пацієнти з ЦД2Т також зможуть отримувати необхідні ліки за Державною програмою реімбурсації. Сьогодні це 48 лікарських засобів, 23 з яких – безоплатні, а решта – з незначною доплатою.

Отримати «Доступні ліки» можна за електронним рецептом сімейного лікаря. Загалом лікарі первинки виписали за програмою реімбурсації 4500000 електронних рецептів на лікарські засоби для пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу. З них понад 500 000 рецептів – у 2021 році.

Крім цього, у разі виникнення ускладнень захворювання, пацієнтам з цукровим діабетом гарантовано всю необхідну медичну допомогу в рамках пакетів медичних послуг, передбачених програмою медичних гарантій:

  • екстрену медичну допомогу,
  • обстеження,
  • амбулаторне та стаціонарне лікування,
  • гемодіаліз.

Похожие материалы