Як каратимуть нападників на медиків і фармацевтів і чи зменшить новий закон ризики для життя і здоров`я цих фахівців?

Як каратимуть нападників на медиків і фармацевтів і чи зменшить новий закон ризики для життя і здоров`я цих фахівців?

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав законопроєкт про посилення захисту провізорів. Які зміни пропонує новий проєкт?

Розмови щодо необхідності захисту медиків і фармацевтів точаться вже не перший рік. Проте до справи все не доходить. Навіть численні напади на медичних та аптечних працівників , яких, коли вірити міністерству внутрішніх справ України, протягом 2015 – 2020 років в Україні було зареєстровано 2056 кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я медичних працівників під час виконанні ними службових обов’язків. І це лише офіційно зафіксовані випадки, досудове розслідування у яких здійснювалося органами Національної Поліції України! Пандемія, попри те, що цінність медичних працівників зросла, теж відзначилася на тих, хто надає медичну допомогу таким пацієнтам: їх піддавали дискримінації та стигматизазії. Отже, питання захисту здоров`я та життя працівників стоїть зараз як ніколи гостро.

Схоже, крига скресла і цього разу Законопроєкт № 5124 таки зрештою отримав шанс перетворитися на закон. 31 березня Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув і підтримав доопрацьований проєкт Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників» (№ 5124) та запропонував Комітету з питань правоохоронної діяльності, що визначений головним з підготовки цього законопроєкту, рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Які саме зміни мають на меті? Зокрема, пропонується доповнити ККУ новою статтею 3501: встановлення кримінальної відповідальність за погрозу або насильство щодо медичного або фармацевтичного працівника під час виконання ними службових обов’язків. За погрози та скоєння нападу, що призвело до тілесних ушкодженнь, нанесених фармацевтам і медикам у новому законопроєкті передбачається тюремне ув`язнення терміном 2- 12 років.

В Пояснювальній записці до проєкту Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників» зазначається, що відкладати прийняття цього закону більше не можна, адже економічна криза, велика кількість зброї з зони проведення АТО/ООС та панічні настрої людей на тлі пандемії COVID-19 значно збільшують ризики, якім піддаються зокрема працівники нічних та чергових аптек. Треба визнати, що тривожна кнопка далеко не завжди може врятувати фармацевта, тому вони масово звільняються – кадрова криза в аптечних закладах ні для кого не є таємницею. Адже жодними преміями не можна компенсувати втрачене на робочому місці здоров`або життя.

Похожие материалы