Реімбурсація ліків в рамках ПМГ: зміни, що набули чинності з 1 квітня 2021 року

Реімбурсація ліків в рамках ПМГ: зміни, що набули чинності з 1 квітня 2021 року

З 1 квітня програма «Доступні ліки» перейшла в руки НСЗУ, тепер реімбурсація відбуватиметься та фінансуватиметься в рамках Програми медичних гарантій.

Постанова Кабінету Міністрі України №267 від 29 березня 2021 року «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» набула чинності вчора, 1 квітня. Вона власне і регламентує перехід реімбурсації лікарських засобів під управління НСЗУ.

В рамках Постанови затвердили ряд документів, що регламентують роботу програми в рамках ПМГ.

Зокрема, «Перелік міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів» замінено на «Перелік станів та міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, реімбурсація яких передбачена програмою державних гарантій медичного обслуговування населення».

При цьому МНН, що входять до переліку залишаються без змін (перелік, який містить постанова станова №152), тож для аптечних закладів, всі договори, що були укладені з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на II – IV квартали 2021 р. щодо відпуску лікарських засобів, що підлягають реімбурсації, залишаються чинними.

Постановою також передбачається, що державне регулювання цін на лікарські засоби, які закуповуються та/або вартість яких відшкодовується за бюджетні кошти шляхом встановлення МОЗ граничних оптово-відпускних цін, поширюється на перелік станів та МНН лікарських засобів, реімбурсація яких передбачена програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (крім лікарських засобів, наведених у розділі “Ревматичні хвороби” таблиці пункту 136 Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 (Офіційний вісник України, 2021 р., № 19, ст. 792)».

Відповідно до прийнятих змін, на МНН з переліку станів поширюватимуться такі ж самі правила та обмеження, що й на перелік МНН постанови № 152:

  • граничні постачальницько-збутові та граничні торговельні (роздрібні) надбавки, ідентичні таким, що були раніше в програмі «Доступні ліки» — 10% і 15% відповідно;
  • перерахунок граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби здійснюється позачергово у разі зміни офіційного курсу гривні до долара США, установленого Національним банком, більш як на 5% на місяць або на 10% за квартал.

У Постанові зазначається, що реімбурсації підлягають зареєстровані в Україні готові лікарські засоби, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів, Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (Реєстр реімбурсації) та до Переліку станів.

Оновлення Реєстру реімбурсації здійснюватиметься, як і раніше, щороку в лютому та серпні згідно з Порядком визначення розміру реімбурсації лікарських засобів, затвердженим постановою № 152, після затвердження МОЗ і оприлюднення на його офіційному вебсайті оновленого реєстру граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби.

Нагадаємо також про технічні зміни, що внесено до Реєстру реімбурсації.

Так, наказом МОЗ №580 від 26.03.2021 затверджено нову редакцію Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації.

На відміну від попередньої редакції Реєстру, у деяких позиціях лікарських засобів внесено технічні зміни:

  • до дат закінчення строку дії реєстраційних посвідчень, а саме: вказано необмежений термін їх дії;
  • виправлено певні технічні помилки у торгових назвах. Зокрема, у позиції 67 торгову назву «БЕКЛОФОРТТМ ЕВОХАЛЕРТМ» замінено на «БЕКЛОФОРТ ЕВОХАЛЕР», а в позиції 98 торгову назву «БЕНОДИЛ (BENODIL)» замінено на «БЕНОДИЛ».

Похожие материалы