Вакцини від COVAX надійдуть в Україну пізніше, — Ярно Хабіхт

Вакцини від COVAX надійдуть в Україну пізніше, — Ярно Хабіхт

Очільник українського офісу ВООЗ Ярно Хабіхт заявив, що вакцини Pfizer і AstraZeneca для України від COVAX надійдуть до кінця першої половини 2021 року. Чергова затримка викликана проблемами з поставками вакцин в Європі.

Українські чиновники з МОЗ починаючи з січня-лютого 2021 року мало не кожен тиждень обіцяли надходження вакцин проти коронавірусу по механізму COVAX в нашу державу, постійно переносячи терміни поставок з різних причин. Оскільки жодної адекватної інформації від МОЗу щодо термінів поставко отримати неможливо, журналісти видання НВ, очевидно вирішили зайти з іншого боку і розпитати про перспективи отримання вакцин очільника українського офісу ВООЗ Ярно Хабіхта.

Пан Хабіхт розповів, що нині все ще тривають перемовини між COVAX, виробниками вакцин та українськими урядовцями щодо поставок вакцин від коронавірусу. Нині перші партії препаратів Pfizer та AstraZeneca повинні приїхати в нашу державу до кінця першої половини року. Він додав, що за даними на сьогоднішній день, 1,7 млн доз вакцин від коронавірусу для України мають стати доступними для поставок до кінця травня, однак ця дата може бути уточнена згодом.

Проблеми і затримки викликані не тільки бюрократичними процесами, а й відомими проблемами з поставками вакцин в світі і, зокрема, в Європі. Затримки поставок нині є глобальним явищем, виробники досі не можуть налагодити виробництво в повній мірі. Всі ці фактори впливають і на поставки вакцин для COVAX.

Окремо пан Хабіхт розповів про систему компенсації ВООЗ за випадки серйозних побічних реакцій на вакцини, що поставляються COVAX. ВООЗ нещодавно заявила, що виплачуватиме постраждалим від непередбачених та небажаних явищ фінансову компенсацію, у випадку, якщо реакції будуть пов'язані з вакцинами від COVAX. Цей механізм працюватиме і в Україні.

Аби забезпечити ефективний контроль та своєчасну виплату компенсацій, ВООЗ створила перший глобальний механізм компенсацій, він запрацює вже до кінця березня і функціонуватиме щонайменше до кінця 2022 року. Страховим партнером ВООЗ в цьому механізмі виступає компанія Chubb, яка бере на себе фінансову сторону проблеми. Нині розробляють сайт для пацієнтів, що стикнулися з побічними реакціями. На ньому люди зможуть подати спеціальну заявку на компенсацію, заповнивши анкету з необхідними даними. Цю інформацію перевірятимуть страховики і прийматимуть рішення щодо виплати компенсацій.

Цей механізм є необхідним, він допоможе людям побороти страхи перед вакцинацією та переконає тих, хто вагається, побоюючись проблем після вакцинації.

Похожие материалы