МОЗ України оприлюднило новий алгоритм ціноутворення для препаратів із програми «Доступні ліки»

МОЗ України оприлюднило новий алгоритм ціноутворення для препаратів із програми «Доступні ліки»

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби для участі в урядовій програмі «Доступні ліки».

2 січня 2018 року Міністерство охорони здоров’я України опублікувало Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби для участі в урядовій програмі «Доступні ліки» (наказ МОЗ України від 2 січня 2018 року №2). Це означає, що протягом 10 днів фармвиробники та імпортери лікарських засобів мають подати заяви для участі їхніх торгових препаратів у програмі «Доступні ліки» (докладніше тут).

Новий реєстр «Доступних ліків» містить 23 міжнародні непатентовані найменування. Наприкінці грудня Уряд ухвалив зміни до програми і доповнив «Доступні ліки» ще 2 діючими речовинами для лікування серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу — Лозартаном та Глібенкламідом.

Також були ухвалені зміни, що впроваджують новий механізм ціноутворення для препаратів: після встановлення граничних цін на лікарські засоби фармкомпанії матимуть додатково 5 днів, щоб знизити свої цінові пропозиції і таким чином поповнити список препаратів, що відшкодовуватимуться на 100% за державний кошт.

«Завдяки цій зміні ми очікуємо щонайменше 10 нових торгових назв препаратів, що розширять перелік безкоштовних лікарських засобів. Це дозволить збільшити асортимент медикаментів для пацієнтів, яким навіть незначна доплата є обтяжливою для сімейного бюджету. Також це має суттєво знизити дефектуру лікарських засобів в аптеках: попит на ліки, що повністю відшкодовуються державою, був інколи настільки високим, що у виробників не вистачало потужностей і пацієнти були змушені обирати ті препарати, за які необхідно було доплачувати», — зазначив Роман Ілик, заступник Міністра охорони здоров’я України.

Очікується, що споживання безоплатних лікарських засобів в упаковках зросте на 30%. І це все відбудеться без впливу на бюджет програми.

Нагадаємо, референтні ціни кожної визначеної добової дози (DDD за рекомендацією ВООЗ) для кожної діючої речовини вираховуються окремо. Граничні оптово-відпускні ціни лікарських засобів базуються на медіанній ціні на лікарський засіб у 5 сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії.

Реєстр ліків, що відшкодовуються державою за урядовою програмою «Доступні ліки», переглядається двічі на рік – у лютому та липні. Це робиться задля того, щоб ціни на лікарські засоби були актуальні.

Орієнтовна хронологія введення в дію оновленої редакції реєстру лікарських – за посиланням.

Похожие материалы