Генпрокуратура порушила 412 кримінальних справ у сфері охорони здоров′я

Органами прокуратури проводяться перевірки додержання вимог законодавства України про охорону здоров’я органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, лікувальними та аптечними закладами, а також закону при здійсненні державних...

Органами прокуратури проводяться перевірки додержання вимог законодавства України про охорону здоров’я органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, лікувальними та аптечними закладами, а також закону при здійсненні державних закупівель лікарських засобів за бюджетні кошти.

Перевірками виявлено численні факти порушень конституційних прав громадян на отримання безоплатної медичної допомоги у медичних установах державної та комунальної форм власності, неефективного використання бюджетних коштів та майна у цій сфері, вимагання лікарями від пацієнтів коштів за лікування тощо.

Генеральною прокуратурою України викрито порушення у діяльності суб’єктів господарювання – переможців у 2010-2011 роках процедур державних закупівель лікарських засобів та виробів медичного призначення, зокрема, необґрунтоване завищення ціни на лікарські засоби та препарати, перевищення граничних торговельних надбавок (націнок) на медикаменти та обладнання, придбання яких здійснюється за бюджетні кошти.

Так, прокуратурою Шевченківського району м. Києва порушено кримінальну справу за ч.2 ст.364-1 КК України стосовно службових осіб суб’єкта господарювання, які всупереч вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 №955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» поставили у серпні 2011 року Українському науково-практичному центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України ангіографічну систему Allura CV 20 за ціною 3,7 млн грн, отримавши прибуток у розмірі 13%, чим перевищили граничну норму надбавки та привласнили державні кошти в сумі 406 тис. грн.

Органами прокуратури спільно з Державною службою України з лікарських засобів перевіряється додержання ліцензійних умов провадження господарської діяльності з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами суб’єктами підприємництва, які упродовж 2008-2011 років були основними гравцями на фармацевтичному ринку та отримали близько 80% бюджетних коштів, виділених на закупівлю медичних препаратів.

За результатами викрито низку порушень процедур тендерних закупівель. Так, прокуратурою міста Києва 23.12.2011 порушено кримінальну справу за фактом заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах шляхом використання службовими особами суб’єктів господарювання завідомо підроблених документів про право представництва іноземної компанії, внаслідок чого взяли участь у тендерній процедурі із закупівлі МОЗ України медичного препарату Інтерферон бета 1-а (Ребіф).

Аналогічні кримінальні справи порушено прокуратурами АР Крим, Львівської області та Солом’янського району столиці. Перевірки засвідчили поширеність фактів необґрунтованого завищення ціни на медпрепарати, у тому числі перевищення граничних торговельних надбавок на лікарські засоби і вироби медичного призначення, закупівля яких здійснюється за бюджетні кошти.

Зокрема, прокуратурою Шевченківського району м. Києва 12.01.2012 порушено кримінальну справу за ч. 2 ст.364 КК України відносно службових осіб одного із фармацевтичних товариств столиці, які, зловживаючи службовим становищем, всупереч вимогам постанови Кабінету Міністрів України № 955 від 17.10.2008 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» поставили Українському науково-практичному центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України агіографічну систему, отримавши прибуток у розмірі 12,96%, чим перевищили граничну норму надбавки та привласнили державні кошти в сумі понад 400 тис. гривень.

За аналогічним фактом кримінальну справу 12.01.2012 порушено прокуратурою Дарницького району м. Києва. Деякими з основних постачальників ліків для потреб МОЗ України не додержуються Ліцензійні умови провадження господарської діяльності торгівлі лікарськими засобами. З огляду на викладене рішеннями Держлікінспекції п’ятьох суб’єктів позбавлено відповідних ліцензій.

Крім того з’ясовано, що однією з основних причин низької якості ліків, що розповсюджуються у тому числі через мережу аптек, є порушення експертами Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України вимог чинного законодавства, що регулює відносини у сфері державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів.

На усунення зазначених порушень закону Генеральною прокуратурою України генеральному директору Центру внесено подання, за результатами розгляду якого вжито заходів до усунення порушень закону, причин і умов, що їм сприяли, та 8 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Усього органами прокуратури у сфері охорони здоров′я упродовж 2010-2011 та поточного періоду 2012 років порушено 412 кримінальних справ, з них 309 направлено до суду, внесено понад 8 тис. документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 13,5 тис. посадових осіб, з яких 3,5 тис. – органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування та державного контролю.

Джерело: www.gp.gov.ua

Похожие материалы