Азаров обіцяє закривати аптеки, де не буде ліків за визначеними граничними цінами

Аптеки, де після запровадження референтних цін не буде ліків за затвердженими граничними цінами, закриватимуть. Таку вимогу озвучив прем’єр-міністр України Микола Азаров 21 березня під час засідання Кабінету Міністрів, де йшлося про доступність ліків...

Аптеки, де після запровадження референтних цін не буде ліків за затвердженими граничними цінами, закриватимуть. Таку вимогу озвучив прем’єр-міністр України Микола Азаров 21 березня під час засідання Кабінету Міністрів, де йшлося про доступність ліків українцям.

«Я вимагаю, щоб місцева влада і контролюючі органи моментально припиняли дію ліцензії та закривали аптеку, якщо в ній немає ліків за визначеними граничними цінами», – сказав Микола Азаров.

Також глава Уряду поставив вимогу, щоб всі лікарі надавали пацієнтам добросовісні консультації щодо того, які вітчизняні аналоги ліків, що споживає людина, існують і є так само ефективними.

Перелік лікарських препаратів, щодо яких будуть встановлені референтні ціни, затверджуватиметься постановою Уряду. Про це повідомив голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов.

«Буде визначено дев’ять молекул, дев’ять міжнародних непатентованих назв лікарських препаратів, які братимуть участь в пілотному проекті, де будуть представлені як іноземні, так і вітчизняні виробники», – повідомив керівник Держлікслужби. Він висловив сподівання, що ціни на певні групи ліків, які братимуть участь в експерименті, буде знижено до 30%. «Дуже сподіваємося, що показник зниження ціни на ці групи лікарських препаратів в аптечних закладах на 25-30% ми дійсно отримаємо. Очікується, що в результаті реалізації пілотних проектів до кінця поточного року 7 млн громадян України, хворих на артеріальну гіпертензію та діабет, зекономлять близько 200 млн грн, які вони витрачають на лікарські препарати», – підкреслив Олексій Соловйов.

Джерело: www.kmu.gov.ua

Похожие материалы