В БПП знайшовся ще один депутат, який «прозрів» від такої медреформи

В БПП знайшовся ще один депутат, який «прозрів» від такої медреформи

Віктор Пинзеник вказав на фундаментальні протиріччя прийнятої медичної реформи.

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Віктор Пинзеник заявив, що закон про медичну реформу, прийнятий минулого тижня, був ухвалений, виходячи з невірних уявлень про розмір українського бюджету.

За словами народного обранця, новий закон не вирішує проблему відсутності грошей у держави на фінансування медицини.

«Я не відкрию таємниці (сподіваюся, навіть для тих, хто схвалював відповідний закон), що фінансування з бюджету медицини далеке від її реальних потреб. Тому абсолютна більшість громадян за власні кошти купують ліки та доплачують зарплату медичним працівникам. А бюджет не фінансує з простої причини – тому що не може … Прийнятий же закон виходить із того, що в українському бюджеті неміряна кількість грошей. Бракує «дрібнички» – схвалити цей медичний закон, і гроші рікою потечуть на вирішення медичних проблем. Не знаю, чи можна назвати це навіть гарною чи солодкою ілюзією», – заявив він.

Пинзеник вказує, що минулого року в українському бюджеті не вистачило 200 млрд грн, тож ці кошти були позичені. За його словами, нова медична система не запрацює без необхідних грошей. Ідеться про додаткову суму коштів, яку він оцінює у «далеко не десяток мільярдів гривень».

Народний депутат також розкритикував рішення, за яким новим законом обов’язок фінансувати комунальні послуги лікарень окремо покладено на місцеві бюджети.

«А де ж тоді реформа, ідея якої полягала в переході на оплату послуги? Що означає оплату всіх витрат, необхідних для певної послуги. І як бути зі змагальністю в галузі, якщо комунальні платежі оплачуються лише державним та комунальним закладам? Лікар, який надає первинну допомогу в себе у квартирі чи у приватному будинку, права на таку компенсацію не має», – зазначив Пинзеник.

Похожие материалы