В Держлікслужбі відбулася нарада з представниками аптечного бізнесу

В Державній службі України з лікарських засобів відбулася нарада з представниками аптечного бізнесу, що здійснюють свою діяльність щодо реалізації лікарських засобів в аптечній мережі як фізичні особи-підприємці.

В Державній службі України з лікарських засобів відбулася нарада з представниками аптечного бізнесу, що здійснюють свою діяльність щодо реалізації лікарських засобів в аптечній мережі як фізичні особи-підприємці. Під часі наради представники ФОПів обговорили проект Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

«Ми запросили вас для діалогу, оскільки для нас дуже важливо підняти довіру до аптечних закладів в Україні, нагадавши нашим громадянам, що аптека – це не просто місце продажу такого товару як ліки, це, фактично, – надання фармацевтичної послуги», – підкреслив Голова Держлікслужби України Олексій Соловйов.

Керівники Держлікслужби України звернули увагу присутніх щодо такого моменту роботи ФОПів: згідно з чинним законодавством, один підприємець, який працює на спрощеній системі оподаткування, може наймати лише десятьох працівників. Простий розрахунок показує, що десять робітників не можуть обслуговувати більш, ніж три аптеки. Втім, як проінформувала перший заступник Голови Держлікслужби України Інна Демченко, пропозицію щодо скорочення кількості аптечних закладів, що може належати одному ФОПу, до 1, було внесено аптечними професійними асоціаціями.

Присутні на нараді представники ФОПів висловили своє ставлення до цієї пропозиції. Зі свого боку, представники ФОПів, зокрема, Миколаївської фармацевтичної асоціації «ФармРада», запропонували внести в проект положення, згідно з яким відсутність документального підтвердження походження товарів у аптечному закладі будь-якої форми власності унеможливить виконання Ліцензійних умов. Пропозицію було підтримано усіма присутніми представниками ФОПів.

Представники Держлікслужби України також привітали цю пропозицію, адже наразі інспектори не мають важелів впливу на тих підприємців у яких відсутні відповідні супровідні документи, що підтверджують походження лікарських засобів. Це особливо яскраво виявилося під час дослідження шляхів розповсюдження фальсифікованого товару, що виготовлявся у викритому представниками МВС підпільному цеху Василькова. За словами заступника Управління ліцензування Олександра Юсупова, інспекторські перевірки показали, що більшість ФОПів таких документів не мають.

Також Держлікслужбою України було враховано пропозицію представника ФОП з Чернігівської області щодо заборони в аптечних пунктах окремого самостійного виходу назовні. Зі свого боку представники фізичних осіб-підприємців повністю підтримали пропозицію ліквідацію такого виду аптечного закладу як аптечний кіоск.

Змінено перелік документів на отримання ліцензії на виробництво

Державна служба внесла зміни до переліку документів на отримання ліцензії на виробництво лікарських засобів оптової та роздрібної торгівлі, повідомив у ході засідання представник Державної служби України з лікарських засобів Олександр Кропивний.

«Вже внесені зміни до переліку документів на отримання ліцензії на виробництво лікарських засобів оптової та роздрібної торгівлі. На виробництво лікарських засобів вже потрібно досьє, хоча до цього потрібно було надавати лише відомості. Для виробництва лікарських засобів оптової та роздрібної торгівлі необхідно буде надавати відомості, що мають бути затверджені ліцензійними умовами», – сказав Кропивний.

Внесені зміни до наказу №340 Державної лікарської інспекції Міністерства охорони здоров'я «Про затвердження ліцензійних умов виробництва, оптової та роздрібної реалізації лікарських засобів» будуть затверджені у вересні-жовтні 2011 р., уточнила голова Миколаївської обласної асоціації «Фармради» Олена Пруднікова.

«Зміни до наказу №340 Державної лікарської інспекції МОЗ «Про затвердження ліцензійних умов виробництва, оптової та роздрібної реалізації лікарських засобів» будуть затверджені у вересні-жовтні цього року. Ці зміни полегшать ведення бізнесу, також вони передбачають зменшення площ аптечних пунктів, а саме – у сільській місцевості, до 30 кв. м тощо», – сказала Пруднікова.

Ціни на ліки не зміняться

Ціни на лікарські засоби, після закриття аптечних кіосків в містах, не зростуть, повідомила голова Миколаївської обласної асоціації «ФармРада».
«Ціни на лікарські засоби після закриття аптечних кіосків в містах не піднімуться. Тим паче, що сьогодні ціни знижено на 20%- 25%. Стосовно регулювання цін на лікарські засоби, то воно існувало завжди згідно з постановою № 333. Зараз держава хоче регулювати ціни на ті лікарські засоби, які закуповують за рахунок державних коштів», – повідомила Пруднікова.

Також вона зазначила, що замість аптечних кіосків, які функціонували на вокзалах, метро тощо діятимуть лише аптеки та аптечні пункти. Останні діють лише в лікувально-профілактичних закладах. «Ідея закрити аптечні кіоски виникла після відкриття їх в торгових центрах. В таких місцях немає ні приміщення для персоналу, ні умов для зберігання лікарських засобів», – зазначає Пруднікова.

***

За даними Держлікслужби, на сьогодні 92% фізичних осіб-підприємців мають по три місця провадження діяльності. 8% фізичних осіб підприємців мають від 4 до 9 місць провадження діяльності. 15 суб'єктів мають понад 10 місць провадження діяльності.

Серед цих 15 суб'єктів є два, що мають оптові ліцензії. «Це означає, що є склади, виникає питання, як вони працюють. У плановій перевірці ми обов'язково їх перевіримо. Ці склади зосереджені в Дніпропетровській області, яка є лідером за кількістю осіб підприємницької діяльності, та у Рівненській», – повідомила Інна Демченко.

В 2011 р. в сільських аптеках і кіосках в середньому продають лікарських засобів на 5-6 тис. грн на місяць. «Обсяг реалізації лікарських засобів через аптеки та аптечні кіоски у сільській місцевості у середньому в грошовому виразі складає 5-6 тис. на місяць», – сказала Демченко.

Вона також зазначила, що мінімальна кількість спеціалістів, які працюють у селі в аптечному закладі, у мінімальній кількості має складати три особи. Кількість спеціалістів, які працюють в аптечному пункті, має складати дві чи одну особу.

Структура аптечної мережі в Україні станом на

01.07.2011
01.01.2011
13641 аптек
13134
2860 аптечних кіосків (7672 в 2003 р.)
3596
5440 аптечних пунктів
5386
579 аптечних складів
606

Джерело: www.diklz.gov.ua; www.rbc.ua

Похожие материалы