Відкритий лист до Голови Держспоживстандарту України стосовно порушення законодавства під час реклам

Союз споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення звернувся до Голови Держспоживстандарту України стосовно порушення законодавства під час рекламування лікарського засобу "ДОЛАРЕН".

Союз споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення звернувся до Голови Держспоживстандарту України стосовно порушення законодавства під час рекламування лікарського засобу "ДОЛАРЕН".

Шановний Олександре Семеновичу!

Союз споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення засвідчує Вам свою повагу.

За результатами постійного моніторингу ЗМІ та зовнішніх носіїв реклами нами були зафіксовані факти рекламування рецептурного лікарського засобу "ДОЛАРЕН". У зв’язку с цим просимо Вас привести у відповідність до чинного законодавства рекламування рецептурного лікарського засобу в ЗМІ та на зовнішніх носіях реклами.

Додатково інформуємо Вас про наступне:

- препарат "Доларен" зареєстрований в Україні як рецептурний лікарський засіб (таблетки №100 і №200) і як безрецептурний (гель, таблетки №4 і №10) під однією і тією ж торговою назвою «Доларен». Таким чином рекламуючи торгову назву «Доларен» фактично рекламується і рецептурний препарат, що є порушенням норм Закону України «Про рекламу». Слід зазначити, що згідно інформації Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ за період 2009-2010р. в Україну було ввезено таблетки "Доларену" тільки №100 у кількості 444000 упаковок.

- за офіційною інформацією органу державного контролю якості лікарських засобів, протягом 2008 – 2010 рр. заборонено обіг 32 серій фальсифікованого лікарського засобу "ДОЛАРЕН" у формі таблеток №100 (10х10) з маркуванням виробника "Наброс Фарма Пвт. Лтд", Індія.

- зазначений лікарський засіб виробляється єдиною та не відомою у країнах з розвинутою медициною компанією "Наброс Фарма Пвт. Лтд" (Індія), не застосовується у доказовій медицині, окрім країн: М’янма, Маврикій, Республіка Туркменістан, Республіка Узбекистан, Республіка Киргизія, Республіка Бєларусь, Грузія, та Україна. Слід зазначити, що до України ввозиться 85% від загальної кількості виробленого "ДОЛАРЕНУ";

- за розповсюдженим Державним експертним центром МОЗ України Рішенням спільного засідання експертів консультативно-експертних груп та співробітників відповідних підрозділів Державного експертного центру щодо подальшого медичного застосування в Україні комбінованих препаратів групи нестероїдних протизапальних лікарських засобів від 16.10.2008р. рекомендовано подальше утримання від застосування в медичній практиці в Україні ряду комбінованих препаратів, серед яких зазначено, в т.ч., "ДОЛАРЕН", у зв’язку з тим, що існуюча в цих ліках комбінація речовин не призводить до збільшення фармакотерапевтичного ефекту, а збільшує ризик розвитку побічних реакцій.

Копії цього звернення направлені Міністру охорони здоров’я України Митнику З.М. та Генеральному прокурору України Пшонці В.П..

Джерело: Союз споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення

Похожие материалы