МОЗ прозвітувало про стан запровадження телемедицини

У МОЗ України відбулася апаратна нарада під головуванням Міністра охорони здоров'я України Василя Князевича, де одним із питань розглянуто стан запровадження телемедицини в Україні.

У МОЗ України відбулася апаратна нарада під головуванням Міністра охорони здоров'я України Василя Князевича, де одним із питань розглянуто стан запровадження телемедицини в Україні.

У 2007 році створено Державний клінічний науково-практичний центр телемедицини Міністерство охорони здоров’я України, який розташований на базі Київської міської клінічної лікарні №6. Основною метою діяльності Центру є надання висококваліфікованої комплексної консультативної медичної допомоги населенню з застосуванням сучасних інформаційних та телемедичних технологій, організація заходів з розробки, апробації, впровадження їх та розвитку телемедицини в Україні. У Центрі використовується сучасна комп’ютерна техніка та програмне забезпечення (спеціальна PACS-система для архівації, передачі та обробки медичних зображень). На серверах Центру вже накопичено близько 9 тисяч медичних зображень.

Нагадаємо, що восени минулого року було підписано Меморандум про взаєморозуміння між МОЗ України, представництвом ООН в Україні і компанією МТС. Реалізація проекту базується на використанні новітніх телекомунікаційних технологій та досвіду оператора зв’язку МТС, який надаватиме допомогу у розвитку телемедицини.

Державний клінічний науково-практичний центр телемедицини проаналізував стан технічного забезпечення установ і закладів системи охорони здоров’я в регіонах. Перевірка засвідчила, що майже в усіх областях відсутнє спеціальне обладнання та швидкісний інтернет-доступ для організації якісного телемедичного відеоконференцзв’язку.

Разом з тим, на виконання Плану заходів на сьогодні побудовано швидкісні канали зв’язку між МОЗ України, Ужгородською, Донецькою обласними лікарнями, а також Центром телемедицини у Києві. Встановлено сучасне обладнання для відеоконференцій і проведення телемедичних консультацій.

Нині вирішується питання запровадження єдиних вимог до програмно-апаратних засобів для організації та проведення телемедичних консультацій, відеоконференцзв'язку між центрами телемедицини в установах, закладах та організаціях системи охорони здоров'я.

Протягом 2009 року з використанням телемедичних технологій Центром телемедицини було організовано та проведено ряд телеконференцій за участю спеціалістів провідних кафедр Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця з медичними університетами у Запоріжжі, Дніпропетровську, Чернівцях. Проведено телеконференцію між Національним інститутом серцево-судинної хірургії ім. Амосова та університетською клінікою м. Аугсбург, а також 2 трансляції оперативного втручання на відкритому серці з німецької клініки для фахівців інституту Амосова.

На сьогодні Центром спільно з Українським інститутом стратегічних досліджень МОЗ підготовлено проект наказу «Про впровадження телемедицини в закладах охорони здоров’я», яким буде затверджено Примірне положення про телемедичний центр (кабінет), Положення про взаємодію телемедичних центрів.

В умовах виникнення надзвичайних ситуацій актуальним є функціонування телемедичної мережі, яка дозволить забезпечити цілодобовий високоякісний відеоконференцзв’язок із медичними закладами в областях, можливість передачі даних із високим ступенем захисту інформації, забезпечить своєчасний доступ населення до високоякісних медичних послуг.

Крім того, створення такої мережі дозволить раціонально використовувати людські та матеріальні ресурси галузі, зокрема: зменшити витрати на використання паперових носіїв інформації; мінімізувати витрати на організацію консультацій та допомоги в спеціалізованих медзакладах населенню віддалених регіонів та в сільській місцевості; оптимізувати кількість персоналу лікувально-профілактичних закладів; зменшити витрати на підготовку та підвищення кваліфікації медичних фахівців.

На засіданні також було дано доручення про створення робочої групи на чолі з першим заступником міністра охорони здоров’я В. Лазоришинцем, який забезпечуватиму супровід проекту з реформування медичної галузі.

Джерело: www.moz.gov.ua

Похожие материалы