Світовий банк допоможе Україні в реформуванні медичної галузі

Міністерство охорони здоров’я України та Світовий банк продовжать співпрацю у сфері реформування медичної галузі. Цьому була присвячена зустріч заступників міністра охорони здоров'я України Василя Лазоришинця та Ігоря Яковенка з координатором...

Міністерство охорони здоров’я України та Світовий банк продовжать співпрацю у сфері реформування медичної галузі. Цьому була присвячена зустріч заступників міністра охорони здоров'я України Василя Лазоришинця та Ігоря Яковенка з координатором програм людського розвитку Світового банку Паоло Беллі.

Мета чергової зустрічі – краще зрозуміти потреби української сторони та визначити пріоритети співпраці. Адже Світовий банк може надати не лише фінансову, технічну допомогу, а й запропонувати світовий досвід реформ в різних країнах пострадянського простору та країнах Заходу.

Перший заступник міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець поінформував представника Світового банку про те, що і уряд, і Президент України працюють над питанням реформування системи охорони здоров'я. Нагадаємо, що на сьогодні створена Рада з питань реформування системи охорони здоров'я на 2010 р. при Прем'єр-міністрі України, а також відбулося засідання Нацради з питань охорони здоров'я населення при Президентові України, де представлені основні етапи майбутньої реформи.

Заступник міністра Ігор Яковенко нагадав, що зауваження СБ під час розробки стратегії розбудови галузі профільним міністерством були враховані. Це стосується, зокрема, і розмірів ФАПів, і питання фінансування з місцевих бюджетів вторинного рівня надання медичної допомоги та багато іншого. Остаточний варіант проекту реформ з врахованими пропозиціями і було вручено Президенту та Прем'єр-міністру.

На зустрічі також наголошувалося, що минулого тижня міністерством було розроблено проект документа, яким визначено 2-3 пілотних регіони для апробації медичної реформи. «Ми чекаємо, що указ буде підписаний і дано поштовх, аби розпочати реалізацію цих проектів», – підкреслив І. Яковенко. В свою чергу триває робота Урядової комісії, яка готує пілотні заходи, що реалізовуватимуться протягом 2010 року.

Як зазначалося на зустрічі, на попередніх переговорах МОЗ та Світового баку йшлося про визначення регіонів, «дорожньої карти» реформ, під які мають бути надані гранти для реалізації різних проектів. Ігор Яковенко запропонував на рівні робочих груп розробити та затвердити конкретні плани співпраці зі Світовим Банком на перше півріччя 2010 року.

Координатор програм СБ Паоло Беллі готовий запропонувати технічного фахівця Світового банку, який зможе працювати з питань оплати медичних послуг, інших важливих проблем.

Засідання робочої групи МОЗ та СБ відбудеться вже найближчим часом.

Джерело: www.moz.gov.ua

Похожие материалы