Офіційна позиція ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» стосовно розповсюдження неправдивої інформації, яка з’явилась у ЗМІ на адресу компанії

Офіційна позиція ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»  стосовно розповсюдження неправдивої інформації, яка з’явилась у ЗМІ на адресу компанії

Відповідь компанії з приводу сюжету на телеканалі 1+1 у програмі «ТСН», у якому подавалася неправдива й перекручена інформація стосовно конфлікту із мешканцями окремих квартир по вул. Новодарницькій, 6.

12 березня 2016 року на телеканалі 1+1 у програмі «ТСН» був показаний сюжет, у якому подавалася неправдива й перекручена інформація стосовно конфлікту із мешканцями окремих квартир по вул. Новодарницькій, 6. Ми вважаємо за необхідне висловити свою позицію щодо ситуації.

Будівництво житла для працівників компанії та надання їм можливості придбати квартири за умов безвідсоткового кредиту на 15 років є соціальним проектом фармацевтичної фірми «Дарниця», яким підприємство щиро пишається.

У 1991 році компанія, реалізуючи стратегію корпоративної соціальної відповідальності, розпочала будівництво дев’ятиповерхового цегляного будинку з котельнею за адресою м. Київ, вул. Новодарницька, 6. Спорудження відбувалося коштом підприємства. З працівниками, які виявили бажання придбати житло, були укладені договори дольового будівництва, згідно з якими вони зобов’язалися до закінчення будівництва сплатити повну вартість квартир.

Незважаючи на гіперінфляцію, яка, наприклад, у 1993 році досягла рівня 10 250% на рік, компанія спромоглася завершити будівництво. Проте на момент введення будинку в експлуатацію в 1996 році більшість майбутніх мешканців не виконали умов договорів, не здійснили повну оплату, а отже не могли стати власниками житла.

Передбачений договорами спосіб вирішення такої ситуації (повернення компанією всіх сплачених коштів учаснику договору, що не був виконаний, та відмова такого учасника від участі в дольовому будівництві), не влаштував майбутніх мешканців. Тому для виходу із ситуації працівники та компанія досягли домовленості про укладання договорів купівлі-продажу.

Вартість житла було запропоновано зафіксувати в іноземній валюті та сплатити впродовж 14 чи 15 років без відсотків.

Вартість трикімнатної квартири площею 68,7 квадратних метри за такою угодою складала еквівалент 19651 долару США, а однокімнатної квартири площею 35,4 квадратних метри – відповідно еквівалент 10205 доларам США. Усі кошти, що вже були сплачені за договорами дольового будівництва, було враховано в оплату договорів купівлі-продажу.

До 2016 року власники 137 квартир повністю оплатили вартість придбаних помешкань. Між тим мешканці 26 квартир (це 16% від усіх власників) від оплати відмовилися, наполягаючи на сплаті вартості житла у гривні за курсом станом на 1997 рік (1USD=1 грн 89 коп.).

У 2000 році вони звернулися до суду з позовом про визнання недійсними договорів купівлі-продажу квартир та надання їм квартир у власність за 1 гривню. Згодом позовні вимоги були дещо змінені: вимагалося, зокрема, продати трикімнатну квартиру за 37215 грн, однокімнатну за 19320 грн з розстрочкою платежу на 15 років без відсотків.

Зрозуміло, що дані вимоги судом не були задоволені. Судовими рішеннями Верховного Суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ було підтверджено обґрунтованість визначення в договорах вартості квартир в іноземній валюті. Виконувати судові рішення боржники відмовилися, тому у 2014 році підприємство було змушене звернутися до суду щодо стягнення залишку заборгованості.

Таким чином, на сьогодні в судових процесах вирішується лише одне питання – сплати залишку заборгованості за договорами купівлі-продажу.

«Ця ситуація – питання нашої гідності та репутації. Основне, що ми прагнемо донести до громадськості: будівництво житла для працівників компанії та надання їм можливості придбати квартири за умов безвідсоткового кредиту на 15 років є неприбутковим соціальним проектом, яким ми щиро пишаємося. Весь цей час усі без винятку мешканці живуть у квартирах. «Дарниця» нікого не виселяла, не виселяє і не має наміру виселяти. У той же час ми прагнемо дотримання законності і вважаємо, що всі 163 мешканці будинку, які уклали договори, повинні сумлінно виконувати досягнутих домовленостей. Ми не бачимо причин, через які невеличка група людей має отримати квартири на принципово інших умовах, ніж переважна більшість наших колишніх та нинішніх працівників − мешканців даного будинку, що добросовісно виконали умови укладених договорів», – зазначив Олександр Бутко, директор з корпоративних, регуляторних та юридичних відносин фармацевтичної фірми «Дарниця».