Правительство в очередной раз отредактирует постановление № 955

Министерство экономики Украины обнародовало проект изменений в постановление Кабинета Министров №955 от 17 октября 2008 «О мерах по стабилизации цен на лекарственные препараты и изделия медицинского назначения», в котором намерено ввести предельные опто..

Министерство экономики Украины обнародовало проект изменений в постановление Кабинета Министров №955 от 17 октября 2008 «О мерах по стабилизации цен на лекарственные препараты и изделия медицинского назначения», в котором намерено ввести предельные оптово-розничные надбавки в размере 15-35% на продукцию, стоимостью до 12 грн.

Документ вводит для препаратов стоимостью до 12 грн. предельную оптовую наценку в 15% (цена лекарств не превысит 13,8 грн), а розничную – 35% (до 18,63 грн.). Сейчас ограничения цены распространяются только на товары из Национального перечня основных лекарственных препаратов и изделий медицинского назначения стоимостью выше 12 грн – в размере 12% и 25% на оптовую и розничную оценку соответственно. Лимиты надбавок при закупке товаров за счет бюджетных средств останутся неизменными – 10%.

В пояснительной записке к проекту говорится, что сразу после вступления в силу постановления № 955, на 56,8%, подорожали отечественные медикаменты с отпускной стоимостью ниже 12 грн. При этом в Минэкономики признают, что введение ограничения уменьшит прибыльность аптечных сетей. В целом же, согласно данным Госкомстата, за год действия постановления цены на медикаменты выросли на 43,3%, в основном из-за девальвации гривны.

Участники рынка не видят особой проблемы в инициативе Кабмина. «Мы привыкли работать со средней торговой наценкой в 25-30%, поэтому такое ограничение не должно отразиться на нашей работе», – считает коммерческий директор компании «Аптека гормональных препаратов» Наталья Шутяк. «У нас нет наценок в 35%. Нужно специально изучить, на какие препараты будет установлена граничная наценка, но, скорее всего, такое постановление вызовет минимальные изменения»,– уверен генеральный директор компании «Фармастор» Евгений Кулинич.

В тоже время эксперты уверены, что государству будет сложно проконтролировать соблюдение предельных надбавок. «Надбавки вычисляются от себестоимости, а доказать справедливость декларируемой цены очень сложно», – говорит г-н Кулинич. По его словам, правительство лишь создаст видимость контроля за ценами на лекарства.

С такой оценкой согласна аналитик ИК «Dragon Capital» Тамара Левченко: «Появление постановления накануне выборов неудивительно. Но говорить о возможном эффекте сложно, тем более что из-за эпидемии гриппа сейчас аптеки и так проверяются в специальном режиме».


Проект

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 2009 р. №

Київ

Про нову редакцію пункту 1 постанови

Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955

З метою встановлення економічно-обґрунтованих цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Пункт 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955 "Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення" (Офіційний вісник України, 2008 р., № 84, ст. 2825, № 91, ст. 3020, 2009, № 27, ст. 906) викласти у такій редакції:

"1. Установити:

1) на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів),:

граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 15 відсотків оптово-відпускної ціни у розмірі до 12 гривень за одну упаковку та не вище ніж 12 відсотків оптово-відпускної ціни у розмірі з 12 гривень за одну упаковку;

граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 35 відсотків закупівельної ціни у розмірі до 13 гривень 80 копійок за одну упаковку та не вище ніж 25 відсотків закупівельної ціни у розмірі з 13 гривень 80 копійок;

2) на лікарські засоби і вироби медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), що придбаваються повністю або частково за бюджетні кошти, граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків оптово-відпускної ціни та граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 10 відсотків закупівельної ціни."

2. Ця постанова набуває чинності з 1 грудня 2009 року.

Прем'єр-міністр України Ю. ТИМОШЕНКО


Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України
"Про нову редакцію пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про нову редакцію пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955" (далі-проект постанови) розроблено з метою встановлення економічно-обґрунтованих цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення з урахуванням пропозицій МОЗ, Держлікінспекції, Держцінінспекції, рішень депутатів обласних рад та звернень населення України.

Проектом постанови пропонується встановити на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), оптимальний рівень граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок.

Водночас пропонується скасувати норму, якою лікарські засоби і вироби медичного призначення вітчизняного виробництва, оптово-відпускна ціна яких нижча ніж 12 гривень за одну упаковку, не підлягають державному регулюванню, (крім тих, що придбаваються за бюджетні кошти), оскільки зазначена норма призводить до штучного, необґрунтованого підвищення роздрібних цін на лікарські засоби вітчизняного виробництва, які були найдешевшими і найбільш вживаними соціально незахищеними верствами населення.

Так, за результатами контрольно-наглядової роботи, проведеної органами державного контролю за цінами, зафіксовано значне зростання роздрібних цін на найбільш вживані лікарські засоби і вироби медичного призначення: так, за період з 1 жовтня 2008 року до 31 жовтня 2009 року відбулося зростання цін на медпрепарати майже до 140 відсотків.

У перші дні набуття чинності постанови зафіксовано стрімке зростання роздрібних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення вітчизняного виробництва з оптово-відпускною ціною виробника, нижчою за 12 грн. за упаковку, до 56,8 відсотка.

Зокрема, такі факти встановлено у ТзОВ “ЗІ (три і)”, у якого при загальній кількості найменувань лікарських засобів 6061 – кількість найменувань лікарських засобів з оптово-відпускною ціною нижче 12 гривень за упаковку складає 3100 або 51,1 відсотка.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою прийняття проекту постанови є встановлення економічно-обґрунтованих цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення шляхом:

- встановлення на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), постачальницько-збутових надбавок на рівні не вище ніж 15 відсотків оптово-відпускної ціни у розмірі до 12 гривень за одну упаковку та не вище ніж 12 відсотків оптово-відпускної ціни у розмірі з 12 гривень за одну упаковку;

- граничних торговельних (роздрібних) надбавок не вище ніж 35 відсотків закупівельної ціни у розмірі до 13 гривень 80 копійок за одну упаковку та не вище ніж 25 відсотків закупівельної ціни у розмірі з 13 гривень 80 копійок;

3. Правові аспекти

До основних нормативно-правових актів, що діють у сфері застосування розробленого проекту постанови відносяться:

Закони України "Про ціни та ціноутворення", "Про Кабінет Міністрів України";

постанови Кабінету Міністрів України:

від 25.03.2009 № 333 "Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення";

від 17.10.2008 № 955 “Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення”.

Проект постанови не потребує внесення змін до інших нормативних актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття цієї постанови не потребує додаткових витрат з державного бюджету.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови буде направлено на погодження МОЗ, Мінфіну, Мін’юсту, Держлікінспекції.

6. Регіональний аспект

Запропонований проект акта не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

Проект постанови не містить правил і процедур, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень. Проект постанови не потребує проведення громадської антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення

Норма щодо запровадження граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби і вироби медичного призначення, оптово-відпускна ціна яких менша 12 гривень, розміщена на офіційному веб-сайті Держлікінспекції 30.09.2009 в проекті постанови Кабінету Міністрів України "Про заходи щодо удосконалення державного регулювання ціноутворення на лікарські засоби і вироби медичного призначення".

Проект постанови, пояснювальна записка та аналіз регуляторного впливу розміщено на веб-сайті Мінекономіки: www.me.gov.ua (розділ “Обговорення проектів документів”) та урядовому сайті “Громадянське суспільство і влада” (розділ “Консультації з громадськістю”).

9. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери.

10. Прогноз результатів

Реалізація акта дозволить забезпечити населення лікарськими засобами і виробами медичного призначення за економічно – обґрунтованими цінами.

Заступник Міністра економіки України В. М. Пантелеєнко


Аналіз регуляторного впливу при впровадженні постанови Кабінету Міністрів України
"Про нову редакцію пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955"

1. Визначення та аналіз проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про нову редакцію пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955" (далі-проект постанови) розроблено з метою встановлення економічно-обґрунтованих цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення з урахуванням пропозицій МОЗ, Держлікінспекції, Держцінінспекції, рішень депутатів обласних рад та звернень населення України.

Проектом постанови пропонується встановити на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), незалежно від рівня оптово-відпускної цін оптимальний рівень граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок.

Відповідно проектом постанови запроваджується державне регулювання на лікарські засоби і вироби медичного призначення, оптово-відпускна ціна яких нижча ніж 12 гривень за одну упаковку, оскільки зазначена норма призводить до штучного, необґрунтованого підвищення роздрібних цін на лікарські засоби вітчизняного виробництва, які були найдешевшими і найбільш вживаними соціально незахищеними верствами населення.

За результатами контрольно-наглядової роботи, проведеної органами державного контролю за цінами, зафіксовано значне зростання роздрібних цін на найбільш вживані лікарські засоби і вироби медичного призначення: так, за період з 1 жовтня 2008 року до 31 жовтня 2009 року відбулося зростання цін на медпрепарати майже до 140 відсотків.

За даними Держцінінспекції, станом на 30.10.2009 у порівнянні з 10.04.2009 роздрібні ціни на цей асортимент ліків зросли на 1,0 – 75,3 відсотка, в окремих випадках відбулося зниження на 14,5 відсотка, зокрема, на валідол табл. № 10 роздрібна ціна зросла з 0,77 до 1,35 грн./уп. або на 75,3 відсотка; анальгін Д табл. по 0,5 № 10 роздрібна ціна зросла з 0,75 до 1,10 грн./уп. або на 46,7 відсотка; папазол табл. по 0,12 № 10 роздрібна ціна зросла з 1,95 до 2,50 грн./уп. або на 28,2 відсотка; барбовал, краплі 25 мл. роздрібна ціна зросла з 5,64 до 7,0 грн./уп. або на 24,1 відсотка; глібенкламід табл. № 10 роздрібна ціна зросла з 3,52 до 4,39 грн./уп. або на 24,7 відсотка.

Також зафіксовані випадки застосування торговельних надбавок у розмірі до 56,8 відсотка до оптово-відпускних цін на лікарські засоби вітчизняного виробництва за ціною нижчою 12 грн. за упаковку.

Водночас, встановлено такі факти у ТзОВ “3І (три і)”, у якого при загальній кількості найменувань лікарських засобів 6061 – кількість найменувань лікарських засобів з оптово-відпускною ціною нижче 12 гривень за упаковку складає 3100 або 51,1 відсотка.

2. Цілі і завдання прийняття пропонованого акта

Метою прийняття проекту постанови є встановлення економічно-обґрунтованих цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення шляхом:

- встановлення на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), постачальницько-збутових надбавок на рівні не вище ніж 15 відсотків оптово-відпускної ціни у розмірі до 12 гривень за одну упаковку та не вище ніж 12 відсотків оптово-відпускної ціни у розмірі з 12 гривень за одну упаковку;

- граничних торговельних (роздрібних) надбавок не вище ніж 35 відсотків закупівельної ціни у розмірі до 13 гривень 80 копійок за одну упаковку та не вище ніж 25 відсотків закупівельної ціни у розмірі з 13 гривень 80 копійок;

- поширення державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), незалежно від їх вартості.

3. Альтернативні способи досягнення мети

Перший варіант. Залишити ситуацію без змін, але це призведе до подальшого неконтрольованого зростання оптово-відпускних цін на лікарські засоби, ціна яких нижча ніж 12 гривень за одну упаковку.

Другий варіант. (нерегуляторні механізми (ринкова саморегуляція). Неефективність даного способу проявилась навесні 2009 року, коли ціни були необґрунтовано завищені на лікарські засоби вітчизняного виробництва, які були найдешевшими і найбільш вживаними.

Третій варіант (оптимальний). Заміна нової редакції пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955, яка врегульовуватиме комплексно та повно порушені питання, що дозволить уникнути недоліків попередніх способів досягнення зазначених цілей.

4. Механізми та заходи, які забезпечують розв’язання проблеми

Розв'язання проблеми можливо шляхом реалізації таких заходів:

поширення державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), що включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333 (Офіційний вісник України, 2009, № 27, ст. 906), незалежно від їх вартості.

встановлення на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що підлягають державному регулюванню, оптимальних граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок.

Прийняття проекту постанови буде підставою для вирішення питання щодо стримування необґрунтованого підвищення цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення з оптово-відпускною ціною до 12 гривень за одну упаковку.

5. Оцінка можливостей впровадження та виконання вимог регуляторного акта.

У разі прийняття цього регуляторного акта буде створено умови для забезпечення передумов створення державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, зазначені у Національному переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), та зокрема, буде встановлено на них оптимальний рівень граничних постачальницько-збутових і торговельних (роздрібних) надбавок.

Оскільки, регуляторний акт вносить зміни до існуючого нормативно-правового акту, який виконується, тому він буде виконуватись.

6. Очікувані результати прийняття акта:

Вигоди Втрати
Держава Створення умов для вирішення питання запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби з урахуванням Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, забезпечення удосконалення державної соціальної та регуляторної політики у сфері охорони здоров’я та встановлення економічно-обґрунтованих цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення. Не передбачається.
Суб’єкти господарювання Не передбачається Передбачаються у зв’язку із зменшенням розміру надбавок
Громадяни Забезпечення економічної доступності населення щодо найдешевших і найбільш вживаних лікарських засобів, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, що сприятиме забезпеченню соціальних гарантій населенню. Не передбачається

7. Строк дії регуляторного акта

Термін дії необмежений.

8. Показники результативності акта

Прогнозні значення показників результативності регуляторного акта:

темпи росту цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення не перевищують темпи росту індексу споживчих цін;

зменшення цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які підлягають державному регулюванню, оптово-відпускна ціна яких менша 12 гривень;

забезпечення економічної доступності щодо лікарських засобів, які користуються широким попитом у соціально незахищених верств населення;

дія акта поширюється на всі суб’єкти господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері виробництва, оптової і роздрібної торгівлі лікарськими засобами;

час, що витрачатиметься суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта – час витрачатиметься на вивчення основних вимог, які передбачені в проекті постанови;

Норма щодо запровадження граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби і вироби медичного призначення, оптово-відпускна ціна яких менша 12 гривень, розміщена на офіційному веб-сайті Держлікінспекції 30.09.2009 в проекті постанови Кабінету Міністрів України "Про заходи щодо удосконалення державного регулювання ціноутворення на лікарські засоби і вироби медичного призначення".

Після прийняття цього нормативно-правового документа його буде офіційно опубліковано згідно з вимогами Указу Президента України “Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності”.

Виконання вимог проекту постанови не потребує грошових витрат з боку суб’єктів господарювання.

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватися шляхом аналізу показників результативності.

Базове відстеження результативності регуляторного акта буде здійснено до набрання чинності цього регуляторного акта.

Повторне відстеження результативності буде здійснено через рік після набрання чинності цього регуляторного акта з використанням показників результативності, шляхом аналізу статистичних даних в порівнянні з даними базового відстеження результативності.

Заступник Міністра економіки України В. М. Пантелеєнко

Источник: www.kommersant.ua; www.me.gov.ua

Похожие материалы

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    До вашої уваги звернення Голови Миколаївської обласної фармацевтичної асоціації Пруднікової О. Є. до Голови Державного комітету України.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    В среду, 24 июня состоялось очередное заседание комитета ВР по вопросам здравоохранения. Основной темой обсуждения стал единственный вопрос - нужна ли такая структура как Держлікінспекція фармацевтическому рынку Украины. Два часа бесед, и споров, и прис..

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Верховная Рада приняла к рассмотрению законопроект о введении в Украине обязательного государственного медицинского страхования.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Сьогодні, 22 липня 2009 року, в Українському національному інформаційному агентстві - УКРІНФОРМ відбулася прес-конференція на тему «Чому зменшується асортимент і дорожчають ліки в Україні?».

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    К продолжению темы «Почему сокращается ассортимент и дорожают лекарства в Украине?». Напомним, что 22 июля состоялась пресс-конференция с представителями фармобщества Украины, на которой были затронуты важнейшие проблемы фармацевтического рынка Украины.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    11 серпня 2009 року у приміщенні Європейської Бізнес Асоціації відбулася друга робоча зустріч Комітету з питань охорони здоров'я Європейської Бізнес з Головою та керівниками підрозділів Державної інспекції контролю якості лікарських засобів.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Учора, 23 вересня, під стінами Кабінету Міністрів декілька сотень представників фармацевтичної галузі провели акцію протесту. Основна вимога - негайно навести порядок у фармацевтичній галузі, розпочавши зі звільнення голови Державної інспекції з...

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Пропонуємо ознайомитися зі зверненням депутатів Волинської обласної ради до Президента України, Кабміну, Верховної Ради щодо наслідків прийняття Закону України«Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Учора у Львові відбулася селекторна нарада Кабінету Міністрів з питань вжиття у регіоні невідкладних заходів з виявлення та лікування хворих на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції та виконання відповідних рішень Уряду. Під час наради Прем’єр-мін..

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Уряд до кінця тижня врегулює всі організаційні питання щодо створення мережі державних аптек та створить спеціальну міжвідомчу комісію з питань розслідування корупційних дій при закупівлі за державний кошт медичного обладнання та ліків у 2007-2009 роки.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    По данным заместителя главы Государственной инспекции по контролю качества лекарственных средств и изделий медицинского назначения Леонида Косяченко, на сегодня проверено около 8 тысяч аптечных учреждений на наличие необходимого перечня лекарств.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Получив 500 млн. грн., выделенные Кабмином на борьбу с эпидемией гриппа и ОРВИ, чиновники под предлогом срочной необходимости решили обойтись без обязательной в таких случаях процедуры тендеров, но с участием посредников.