Фармацевти & Держлікінспекція: війна триває

Учора, 23 вересня, під стінами Кабінету Міністрів декілька сотень представників фармацевтичної галузі провели акцію протесту. Основна вимога - негайно навести порядок у фармацевтичній галузі, розпочавши зі звільнення голови Державної інспекції з...

Учора, 23 вересня, під стінами Кабінету Міністрів декілька сотень представників фармацевтичної галузі провели акцію протесту. Основна вимога – негайно навести порядок у фармацевтичній галузі, розпочавши зі звільнення голови Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів Геннадія Падалко та його заступників.

Організатором акції виступив Комітет порятунку фармацевтичної галузі України. Мітинг фармацевтів пройшов під гаслами: «Один мільярд народних гривень = корупційний «збір» Держлікінспекції Г.Падалки», «Пенсіонерам доступні ліки», «Ціни на ліки звільнити від корупції», «Зачинена аптека + безробітний фармацевт = хворі українці».

За словами пікетувальників, діяльність Держлікінспекції, Міністерства охорони здоров’я та Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів і продукції в системі охорони здоров'я України є неефективною. Більш того, вони переконані, що фармацевтична сфера зараз знаходиться в критичному стані.

«Метою нормативних актів, які розробляються Даржлікінспекцією і Департаментом МОЗ України, насправді є не приведення українських норм і правил у відповідно до європейських, а спроба створити додаткові джерела власного збагачення», – заявили фармацевти.

За словами представників фармгалузі, представникам Кабміну були передані всі вимоги. «Нам пообіцяли зустріч з Прем'єр-міністром завтра», – повідомили вони.

У відповідь на протести фармацевтів Державна інспекції з контролю якості лікарських засобів опублікувала на сайті МОЗу заяву, в якій повідомляють, що в засобах масової інформації України та в Інтернеті розгорнулась масована інформаційна кампанія, спрямована на дискредитацію урядових рішень і Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів.

«Головна мета організованого фармбізнесом пікетування, – сформувати громадську думку, що фахівці Держлікінспекції нібито «займаються створенням перепон для здійснення підприємницької діяльності суб'єктами фармацевтичного ринку, а створення Держлікінспекції як таке нібито і призвело до різкого стрибка цін на ліки. Ці звинувачення не відповідають дійсності і є непідтвердженими голослівними заявами», − пояснюється в заяві.

Статистичні дані Держлікінспекції свідчать, що, незважаючи на кризу, в Україні зростає кількість відкритих аптечних закладів, яка з надлишком перекриває кількість закритих аптек.

А постійні звинувачення, що саме цей орган провокує стрімке зростання цін, не витримують жодної критики. Адже відомо, що близько 80% ринку лікарських засобів у ціновому вираженні становлять імпортні препарати, ціна на які коригується відповідно до курсу американського долара.

В установі заявляють, що вперше за роки незалежності України було започатковано дієву систему моніторингу цін на всі лікарські засоби, які підлягають державному регулюванню. Отримано результати моніторингу близько 2000 наявних на ринку торгових найменувань. Завдяки цьому Держлікінспекція володіє інформацією щодо цінової ситуації на фармацевтичному ринку і може оперативно реагувати на ті чи інші зміни.

Держлікінспекцією підготовлено проект Постанови КМУ, якою передбачається затвердження Порядку державної реєстрації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що значно зменшить можливість встановлення необґрунтовано завищених цін суб'єктами ринку .

Одним із важливих заходів подальшого реформування системи державного контролю якості лікарських засобів є впровадження Державної інформаційної бази обігу лікарських засобів та медичної продукції , без наявності якої неможливо протидіяти факторам, що формують тіньовий фармацевтичний ринок в Україні.

На сьогодні вітчизняна система державного контролю якості ліків краща на теренах СНД. Продовження реформ сприятиме наближенню діяльності суб'єктів господарювання та системи державного контролю в цілому у відповідність до європейських вимог, – говориться в заяві Держлікінспекції.

Похожие материалы