Чому зменшується асортимент і дорожчають ліки в Україні?

  • Елена Прудникова
    Председатель Общественной организации "ВО "Николаевская фармацевтическая ассоциация "ФармРада"

Сьогодні, 22 липня 2009 року, в Українському національному інформаційному агентстві - УКРІНФОРМ відбулася прес-конференція на тему «Чому зменшується асортимент і дорожчають ліки в Україні?».

Сьогодні, 22 липня 2009 року, в Українському національному інформаційному агентстві – УКРІНФОРМ відбулася прес-конференція на тему «Чому зменшується асортимент і дорожчають ліки в Україні?».

З журналістами питання обговорювали член комітету порятунку фармацевтичної галузі України, спілки підприємців Миколаївської та Херсонської областей Олена Пруднікова, виконавчий директор Асоціації виробників інноваційних препаратів Юрій Савко, співголова Комітету з охорони здоров'я Американської Торгово-Промислової палати Борис Даневич, член правління Фармацевтичної асоціації України Світлана Зброжек.

Проофесійні об'єднання аптечних установ, виробників і дистриб'юторів фармацевтичної продукції б'ють тривогу: в Україні через декілька місяців може скластися вкрай напружена ситуація з доступом до лікарських препаратів. В результаті вони можуть зникнути з полиць аптек. Відтак різко зростуть ціни на них у тіньовому секторі.

Головною причиною негативних змін, на думку Бориса Даневича, є непродумана політика Міністерства охорони здоров'я України, яке замість того, щоб спростити систему контролю якості лікарських засобів до схеми «єдиного вікна», навпаки – бюрократизує її. Зокрема, створено нову систему реєстрації ліків та Державну інспекцію з контролю за якістю лікарських засобів, які виведено з-під контролю системи МОЗ України, що сприяє корупційним діянням. «Система, яка існувала до цього часу, в цілому була дуже наближена до європейської моделі і значною мірою відповідала міжнародним вимогам і стандартам», – зазначив він. Нова система, на його думку, змусить фармацевтичну галузь піти у «тінь».

Юрій Савко заявив, що в результаті таких рішень всі додаткові затрати закладаються в ціну ліків і позначаються на кожному покупцеві. «Якщо ці нові бюрократичні перешкоди подовжують процес реєстрації чи вимагають надання багатьох не повністю потрібних документів, то, відповідно, це також здорожчує лікарські засоби», – наголосив він. Тому, на його думку, з українського ринку найближчим часом можуть піти відомі зарубіжні фармацевтичні компанії, оскільки їх не влаштовуватиме неплатоспроможний вітчизняний ринок збуту.

Представники фармацевтичної спільноти наголосили, що необхідно вжити невідкладних заходів, зокрема, не запроваджувати запропоновані Департаментом регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції МОЗ України зміни до процедури державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів. На їхню думку, вони є необґрунтованими та шкідливими для ефективного функціонування системи охорони здоров'я України. Також було порушено питання про функціонування Держлікінспекції у відповідності до чинного законодавства України і підпорядкування її Міністерству охорони здоров'я України. За їхніми словами, потрібно здійснити комплексні заходи для недопущення погіршення якості та безпеки лікарських засобів, що виробляються, реалізовуються та ввозяться в Україну.

Фармацевти вирішили звернутися з відкритим листом до Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, міністра охорони здоров'я Василя Князевича, голови Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Олександри Кужель, в якому розкривають проблеми галузі і сподіваються на допомогу в їхньому розв'язанні.

Джерело: www.ukrinform.ua

Похожие материалы