МОЗ викинуло дешевшого дистриб’ютора, щоб заплатити 136 млн грн «бакмедівцям» і «регіоналу» Єфименку

МОЗ викинуло дешевшого дистриб’ютора, щоб заплатити 136 млн грн «бакмедівцям» і «регіоналу» Єфименку

Заявка «БаДМ-Б» була відхилена через претензії до банківської гарантії.

Міністерство охорони здоров’я України 3 листопада за результатами тендеру уклало угоди на постачання фактору згортання крові VIII на 136,27 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлено фактор у двох дозування – по 500 одиниці вартістю 6,19 грн і по 1000 одиниць по 6,23 грн.

Підряди отримали компанії «Біофарма» екс-міністра транспорту та зв'язку Костянтина Єфименка (108,70 млн грн) і «Лінк-медитал» Миколи та Олексія Баришевських з «бакмедівської» групи (27,57 млн грн).

Також на тендер подавала заявку компанія «БаДМ-Б». Один із найбільших фармдистриб’юторів України пропонував лікарські засоби на 9 млн грн, або 8% дешевше. Однак ця заявка була відхилена через претензії до банківської гарантії.

Після акцепту пропозицій конкурентів «БаДМ-Б» 2 листопада подав скаргу до Антимонопольного комітету. Проте до скарги була прикладена квитанція про оплату 5 тис. грн за подання скарги за абсолютно іншим тендером у червні.

4 листопада компанія «БаДМ-Б» подала скаргу вже з правильною квитанцією, однак АМКУ відмовився її розглядати, оскільки 3 листопада МОЗ встигло підписати угоди за раніше винесеними акцептами. Закупівля проходила за скороченою процедурою.

Нагадаємо, в останній рік Віктора Януковича на посаді президента України компанія «БаДМ» не брала участі в тендерах Міністерства охорони здоров'я, де тоді норма відкатів становила 40%. Також тоді були повідомлення, що власники хочуть продати фірму через тиск, який чинило на дистриб’ютора угрупування Олександра Януковича. У 2014 році компанія також фактично не перемагала у тендерах міністерства. МОЗ тоді так само через формальні претензії відхиляло дешеві пропозиції «БаДМ».

Похожие материалы