Комітет з питань охорони здоров’я відхилив законопроект МОЗ щодо автономізації медзакладів

Комітет з питань охорони здоров’я відхилив законопроект МОЗ щодо автономізації медзакладів

На думку Квіташвілі, позитивні зрушення в системі охорони здоров’я України умисно переносяться – на невизначений термін.

Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я під головуванням народного депутата від Блоку Петра Порошенка Ольги Богомолець дав негативний висновок щодо запропонованого Міністерством охорони здоров’я законопроекту, покликаного розпочати реформування медичної галузі в Україні.

Присутні члени Комітету, за винятком чотирьох, не підтримали цей документ. Депутати Ірина Сисоєнко (партія «Самопоміч») та Костянтин Яринич (Блок Перта Порошенка) проголосували за те, щоб підтримати законопроект МОЗ у першому читанні та усунути недоліки документу до другого читання.

Нагадаємо, законопроекти, які змінюють принцип господарської діяльності медичних закладів, виносилися на обговорення депутатів тричі, починаючи з липня цього року. При цьому Кабінет Міністрів схвалив їх. Згідно із запропонованими МОЗ пропозиціями заклади охорони здоров’я стали б автономними державними та комунальними підприємствами, які могли б мати рахунки в банках та вільно розпоряджатися власним бюджетом, а також змогли б отримувати кошти від фізичних та юридичних осіб. Кошти державного бюджету, у свою чергу, використовувалися б для закупівлі медичних послуг, а не для утримання застарілої інфраструктури, що відбувається сьогодні.

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі в черговий раз наголосив, що МОЗ погодилося з усіма зауваженнями Головного науково-експертного Управління апарату Верховної Ради, які були зроблені стосовно цих документів, і запропонував депутатам внести відповідні правки. Негативний висновок профільного Комітету, на думку Міністра, означає, що позитивні зрушення в системі охорони здоров’я України умисно переносяться – на невизначений термін.

Похожие материалы