Рахункова палата виявила актуальні проблеми матеріально-технічного оснащення медзакладів

За рахунок коштів, виділених із держбюджету у 2013 р., добудовано, реконструйовано та введено в експлуатацію лише два об'єкти.

Колегія Рахункової палати розглянула результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2013-2014 роках Національній академії медичних наук України на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та придбання обладнання для об'єктів, що належать до її сфери управління. Аудит показав, що академія як головний розпорядник бюджетних коштів не забезпечила повною мірою ефективного використання цих коштів. Рівень матеріально-технічного оснащення її установ залишається недостатнім. Переважна більшість будівель експлуатується з 50-х років минулого століття і, незважаючи на періодичні капітальні ремонти з метою збереження та уникнення руйнації, їхній стан щороку погіршується.

За рахунок коштів, виділених із державного бюджету у 2013 році, добудовано, реконструйовано та введено в експлуатацію лише два об'єкти. На чотирьох об'єктах станом на 1 січня 2014 року ступінь будівельної готовності збільшено до 60,8–94%.

Із виділених у 2013 році асигнувань на капітальні видатки у сумі 1142,1 млн грн освоєно лише 647,4 млн грн, або 56,7% від затверджених обсягів. При цьому станом на 1 січня 2014 року за зазначеними видатками утворилася кредиторська заборгованість у сумі 279,8 млн грн, яка станом на 1 жовтня 2014 року зменшилася до 266,1 млн грн.

Через відсутність у 2014 і 2015 роках асигнувань на капітальні видатки кошторисна вартість об'єктів незавершеного будівництва та обсяги кредиторської заборгованості зростають.

У зв'язку із неготовністю приміщень і непогашенням кредиторської заборгованості за поставлене медичне обладнання у п'яти наукових установах не було введено в експлуатацію у термін від одного до трьох років 20 одиниць/комплектів обладнання загальною вартістю 262,6 млн грн, за яке у 2011-2013 роках сплачено 238,7 млн грн. Деяке обладнання вже потребує додаткових витрат на зберігання, сервісне обслуговування та закупівлю витратних матеріалів для підтримання в робочому стані окремих його частин.

Рахункова палата з метою забезпечення ефективного використання коштів державного бюджету звернула увагу Кабінету Міністрів України на необхідність вдосконалення нормативно-правового врегулювання питань, які стосуються капітального будівництва та придбання обладнання.

Похожие материалы