МОЗ домовився про співпрацю у сфері безпеки крові з Американським міжнародним альянсом охорони здоров’я

МОЗ домовився про співпрацю у сфері безпеки крові з Американським міжнародним альянсом охорони здоров’я

Україні буде надана технічна допомога з розвитку служб переливання крові.

Міністерство охорони здоров’я України, в особі заступника Міністра-керівника апарату Альони Терещенко, та Американський міжнародний альянс охорони здоров’я, в особі директора програм з безпеки крові Джин Стенлі, підписали Меморандм про співпрацю. Згідно з документом, передбачається надання технічної допомоги з розвитку служб переливання крові до 31 березня 2018 року, повідомляє Урядовий портал.

Мета проекту – створити безпечний і здатний до самостійного існування механізм заготівлі донорської крові шляхом розробки та впровадження національної системи безпеки крові.

Передбачається, що проект будет діяти як у національних, так і в регіональних закладах охорони здоров’я, освітніх та дослідницьких установах, зокрема, у Києві, Львові, Одесі, Рівному та Житомирі.

Як зазначено в Меморандумі, на перший рік дії проекту заплановані такі заходи:

  • проведення оцінки обласних станцій переливання крові та трансфузіологічних відділень лікарень;
  • аналіз поточних нормативних документів у сфері безпеки крові та надання технічної допомоги з інтерпретації директив ЄС щодо встановлення стандартів якості та безпеки крові та її компонентів, гармонізація українських нормативних документів;
  • технічна допомога із впровадження систем нагляду за безпекою переливання крові у визначених демонстраційних закладах.

«Завдяки цьому проекту Україна зможе наблизитись до європейських стандартів якості та безпеки у роботі служб переливання крові», – заявила Альона Терещенко. Як вона зазначила, це означає, що Україна мінімізує ризики зараження крові та покращить якість препаратів з її компонентів.

Похожие материалы