Кіровоградська область відмовилась від закупівель інсуліну

Кіровоградська область відмовилась від закупівель інсуліну

Механізм видачі медикаментів був змінений влітку 2014 року.

У Кіровоградській області відпрацьовується новий механізм забезпечення хворих на цукровий діабет необхідними лікарськими засобами. Процедура набагато простіша. І хоча вона запроваджена тільки з другого півріччя 2014 року, певні результати є, і, за словами медиків, вони позитивні, пише dostyp.com.ua.

Неля Чернявська, головний ендокринолог Кіровоградської області, пояснила, що раніше процедура видачі інсуліну діабетикам була такою: відбувалися тендери, а пацієнт отримував необхідні ліки в кабінеті лікаря. Однак у 2014 році ситуація суттєво ускладнилася. Тендери не були проведені. Хворі отримували інсулін за залишковим принципом, тобто людям видавалися ті препарати, які чиновники закупили ще торік. Проте з літа механізм видачі медикаментів був змінений.

– Починаючи з другого півріччя 2014 року система забезпечення хворих на інсулінозалежний цукровий діабет працює за принципом відшкодування коштів. Лікар-ендокринолог щомісяця або раз на три місяці надає заявку на інсуліни в аптеку. Аптека забезпечує безперебійність поставок необхідного асортименту інсулінів. Людина приходить до лікаря, їй виписують рецепт, який вона здає у відповідну аптеку, і там отримує інсулін, – пояснила Неля Чернявська. Також вона зазначила, що спрівпраця з аптеками відбувається на підставі укладених угод.

– Нова система схожа на ту, якою користуються люди з гіпертонічною хворобою. Вона проста, прозора і дозволяє уникнути будь-яких бюрократичних проявів. Лікар виписує рецепт, фармацевт видає ліки, а відшкодування коштів – це проблема безпосередньо самого лікувального закладу. Тобто сам пацієнт жодним чином не пов’язаний із питанням оплати, – розповіла головний ендокринолог області.

За її словами, запроваджена система працює чітко й злагоджено. Доказом цього є відсутність скарг. Також, на думку лікаря, основне завдання, яке стоїть наразі, зробити все необхідне, щоб хворі на цукровий діабет безперешкодно отримували препарати. У той же час, зауважує вона, існує ще одна не менш серйозна проблема, яку треба вирішувати, – пояснити самим пацієнтам, наскільки важливим є лікування.

– Із кожним роком кількість хворих на цукровий діабет збільшується. У нас в області щороку близько тисячі нових пацієнтів, – зазначила Чернявська.

Вона розповіла, що на Кіровоградщині реалізується спеціальна програма для діабетиків, обов’язковою умовою якої є співпраця лікаря-ендокринолога та хворого.

– Ця програма діє по всій області, і це не просто одна якась розмова. Умови життя людини з діабетом, як вона живе і харчується, які в неї психологічні моменти – це все впливає на рівень цукру в крові. Дуже добре, коли є довіра та взаєморозуміння між лікарем і хворим. Такий тандем дає позитивний результат. Коли хороші аналізи – це добре, адже не розвиваються небезпечні для життя ускладнення, – пояснила Неля Чернявська.

Похожие материалы