Держбюджет-2014 - гірше ще не було?

Проект бюджету на 2014 рік – черговий приклад того, як чинна влада виділяє мільярди на власний апарат та забаганки чиновників, а на життєві потреби звичайних українців передбачає самі лише копійки.

Проект бюджету на 2014 рік – черговий приклад того, як чинна влада виділяє мільярди на власний апарат та забаганки чиновників, а на життєві потреби звичайних українців передбачає самі лише копійки.

Аби це довести, наведу кілька красномовних прикладів. Для цього достатньо лише подивитись на цифри бюджету 2013 року.

Так, якщо в минулому році на заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів було виділено 676 млн. гривень, то в проекті 2014 року на це передбачено удвічі менше – лише 383 мільйона.

На заходи з реабілітації дітей з дитячим церебральним паралічем Мінсоцполітики минулоріч було виділено 49 млн. гривень, а от у цьому році – менше у ... 72 рази – 675 тисяч. І це при тому, що кількість діток, які вкрай потребують зазначеної реабілітації, аж ніяк не зменшилась, а навпаки – зросла на 20%.

Більше того, в урядовому проекті бюджету на 3 мільйони гривень скорочені витрати на медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Ось така виходить "економія" на найвразливіших верствах населення. Натомість силовикам, які минулоріч встигли вислужитися перед чинною владою, показавши, що життя громадян України насправді нічого не вартує, Кабмін "підкине" у 2014 році значні кошти.

Так, у проекті Державного бюджету України на 2014 рік видатки для Міністерства внутрішніх справ України передбачено в сумі 18 384 322 700 грн., а це – на 3 мільярди більше, ніж минулоріч. Для Служби безпеки України в 2014 році передбачено видатки у сумі 3 454 368 700 грн., тобто на 50 мільйонів більше, ніж в 2013 році. Що це? Премія за події останніх місяців 2013 року?

У проекті бюджету «зашито» й низку інших норм. Наприклад, в порівнянні з минулим роком граничний обсяг державного боргу пропонується збільшити майже на 80 мільярдів гривень. А це відкриває шлях до нових непомірних запозичень, виплата яких надважким тягарем ляже на плечі пересічних українців.

До речі, про самі запозичення. За останні кілька років владні «професіонали» набрались таких боргів, що п’ята частина всіх витрат йде тільки на погашення відсотків по минулим запозиченням. Тобто кожна п’ята гривня з бюджету йде не на освіту, охорону здоров’я чи соціальний захист українців, а на оплату отриманих у борг коштів, які врешті решт осіли у кишенях провладних олігархів та жодним чином не покращили життя наших громадян.

Окрім того, влада намагається протягти в законопроекті про держбюджет на 2014 рік норми, якими буде відтерміновано заплановане у цьому році зниження розміру ПДВ та податку на прибуток підприємств.

Це не державний бюджет, це – банальне розкроювання держкоштів поміж "годівницями" для наближених до чинної влади. Роль же пересічних українців зводиться винятково до наповнення зазначеної годівниці. Саме тому опозиція вимагатиме перерозподілити кошти Держбюджету України на 2014 рік, суттєво скоротивши витрати на Верховну Раду, Кабмін, Конституційний суд та на всіх силовиків. Натомість зекономлені кошти необхідно спрямувати на соціально важливі програми та виплати і, зокрема, на збільшення розміру пенсій. Відповідні пропозиції ми вже внесли до Верховної Ради.