Якістю медицини незадоволені 87% українців

Про це заявив Павло Петренко, народний депутат фракції "Батьківщина", член ТСК з розслідування діяльності МОЗ.

Про це заявив Павло Петренко, народний депутат фракції "Батьківщина", член ТСК з розслідування діяльності МОЗ.

У своєму блозі Павло Петренко наводить уривок виступу Раїси Богатирьової під час прямого ефірі телеканалу "Інтер" у студії Савіка Шустера від 25 жовтня 2013 року: "Я хочу звернутися до людей щодо питання медичної реформи. Тут знайдуться люди, які скажуть, що п'ять років тому вони були задоволені медичним обслуговуванням. І ви не повірите, це і я".

"Можливо, міністр охорони здоров'я і задоволена якістю медичного обслуговування, яке надається їй особисто, проте українці зовсім іншої думки про так звану медичну реформу", – пише Павло Петренко.

За його словами, у травні 2013 року на замовлення Міжнародного республіканського Інституту – IRI – компанії The Gallup Organization та Baltic Survey Ltd провели опитування серед 1 200 повнолітніх українців. За результатами дослідження 60% опитаних вважають, що за останні два роки ситуація у сфері охорони здоров'я лише погіршилася.

"То що є справжнім мірилом ефективності медичної реформи та якості роботи Богатирьової: опитування громадян чи особиста думка міністра? Думаю, люди не брешуть. Особливо у вкрай важливому питанні охорони здоров'я", – зауважив Петренко.

Депутат вважає, що погіршення ситуації у галузі посіло жахливо високе друге місце у рейтингу найбільших проблем громадян. На думку українців, ні корупція в органах влади, ні затримки з виплатою зарплати, ні рівень безробіття не сягнули таких гнітючих показників, як стан медицини.

"Цей результат не є чимось дивним. Уже кілька років чиновники найвищого рангу ігнорують гнівні звернення самих медиків, нашвидкуруч розграбовують державні кошти, виділені на закупівлю ліків, створюють систему відкатів і хабарів", – заявив нардеп.

"60% українців – це понад 22 млн осіб. Чи має моральне право обіймати посаду міністра людина, проти діяльності якої виступає стільки українців?" – продовжує Петренко.

Далі депутат наводить ще два соціологічні дослідження агентства IFAK Institut. Перше – щодо задоволення українців якістю медичних послуг – проведене у 2011 році. Друге – щодо ставлення громадян до реформи медицини – пройшло навесні 2013 року. У кожному дослідженні взяла участь 1 тис українців віком від 18 до 60 років.

Результати опитувань показали, що за останні два роки кількість українців, задоволених якістю медичних послуг, скоротилася в 2,5 рази. У 2011 році таких громадян було 34%, а у 2013 році їх залишилося лише 13%.

"Беручи до уваги слова Богатирьової, сказані у студії Шустера про постійний моніторинг думки громадськості, дивно виглядає сайт міністерства. У розділі "Соціологічні опитування" є дані лише про одне опитування, яке відбулося у 2012 році на тему диспансеризації населення. Вочевидь, чиновники бояться побачити та показати суспільству ті результати опитувань, які обов'язково вкажуть на їх непрофесіоналізм і корумпованість. Натомість фантастичним за своєю абсурдністю виглядає єдине опитування відвідувачів сайту МОЗ. Міністерство питає: "Що, на вашу думку, стоїть на заваді модернізації у сфері охорони здоров'я?". При цьому у варіантах відповідей "за дивним збігом обставин" не названі реальні причини занепаду сфери охорони здоров'я: корупція, неефективність управлінських рішень міністерства, низький рівень підготовки чиновників МОЗ, відповідальних за розробку принципів модернізації галузі. МОЗ не хоче чути правду. Тим паче, не бажає бачити її у себе на сайті, де все рясніє "успіхами" і жодного слова – про провали і тотальний безлад у медицині. Вочевидь, рішення про відставку Богатирьової та її оточення буде прийняте тоді, коли невдоволеність "медичною реформою" та ситуацією у галузі сягне 99%. Єдине відкрите запитання: скільки ще українців пожертвують заради цього очевидного рішення своїм життям та здоров'ям?" – наостанок зазначає Павло Петренко.

Похожие материалы