Огляд світового ринку протиракової терапії та перспективи розвитку ринку онкологічних препаратів

Огляд світового ринку протиракової терапії та перспективи розвитку ринку онкологічних препаратів

За прогнозами компанії Visiongain, комерційного партнера Федерального Уряду США, у 2025 році очікується більше 20 млн нових випадків раку в порівнянні з 12 млн у 2008 році.

Інна Білоножко, експерт фармацевтичного ринку

Незважаючи на значний прогрес в діагностиці та розробці нових протиракових сполук, рак залишається серйозною проблемою охорони здоров'я в усьому світі. Більше 11 млн осіб щороку встановлюється діагноз раку тої чи іншої локалізації, а ринок протиракових препаратів є другим за величиною за обсягами продажів на фармацевтичному ринку після ринку серцево-судинних препаратів.

За прогнозами компанії Visiongain, комерційного партнера Федерального Уряду США, в 2025 році очікується більше 20 млн нових випадків раку, в порівнянні з 12 млн у 2008 році. Міжнародна агенція з дослідження раку очікує зростання кількості онкохворих в 1,5 разу до початку 2030-х років. При цьому, перше місце і у структурі захворюваності, і у структурі смертності від онкозахворювань посідає рак легень (близько 19% усіх летальних випадків та близько 13% усіх випадків діагностики раку, за даними 2012 року). Крім того, в 2009 році обсяги продажів протиракових препаратів перевищили позначку в 50 млрд доларів США в усьому світі.

Ринок онкологічних препаратів демонструє вражаюче зростання, обумовлене збільшенням поширеності онкологічних захворювань, розширенням груп пацієнтів і новітніми технологічними досягненнями, особливо, в біомолекулярній медицині. Значне постарішання населення, зміни способу життя в країнах, що розвиваються, поряд із значними успіхами у фармакотерапії та діагностиці, стимулює ринок протиракової терапії. Як показують останні спостереження, сучасні методи лікування краще переносяться хворими, є більш ефективними і, тому, мають більший комерційний успіх, ніж будь-коли раніше.

За даними прогнозів Всесвітнього маркетингового агентства (GMR, AGlobalEngagementMarketingAgency) очікується, що ринок протиракових препаратів та інших видів протиракової терапії досягне 143,7 млрд доларів США до 2023 року.

Обсяги продажів для світового ринку протиракової терапії склали 47,3 млрд доларів США в 2008 році. Було спрогнозовано, що ця цифра збільшиться, приблизно, до 110,6 млрд доларів США в 2013 році.

Світовий ринок протиракової терапії до 2013 року включно (у млрд доларів США), дослідження групи BCCResearch

Види протиракової терапії 2006 р. 2007 р. 2008 р. 2013 р. Сукупний середньорічний темп зростання (CAGR%), 2008-2013
Таргетна (цільова) терапія 14,6 18,3 22,9 69,1 24,7%
Хіміотерапія 12,3 13,1 14,3 24,3 11,2%
Гормональна терапія 6,3 7,0 7,7 12,2 9,6%
Імунотерапія 1,8 2,0 2,4 5,0 16,0%
Загалом 35,0 40,4 47,3 110,6 18,5%

На сьогодні провідними в онкології вважаються чотири основних типи протиракової терапії – хіміотерапія, гормональна терапія, імунотерапія, а також так звана "таргетна" або цільова терапія, тобто терапія за допомогою специфічних моноклональних антитіл (МАB) проти конкретних форм раку.

Сегмент цільової терапії займає найбільшу частку на світовому фармацевтичному ринку. Питома вага цільової терапії оцінювалася в 22,9 млрд доларів США в 2008 році. До 2013 року цей сегмент повинен був досягти 69 млрд доларів США при умові середньорічного темпу зростання в 24,7% згідно з дослідженням BCC Research (www.bccresearch.com). В 2007 році цільова терапія склала близько 45,0% від загального обсягу ринку. Ця цифра повинна збільшитись до 62,5% в 2013 році. Друге місце посідають засоби класичної хіміотерапії. А препарати імунотерапії привертають все більше уваги у зв'язку з меншою кількістю очікуваних побічних ефектів.

Щодо географії витрат на онкологію: США витратили, за оцінками GMR-аналізу, 31,8 млрд доларів США на ринку онкологічних препаратів в 2012 році. 2-е місце за витратами на галузь онкології посідає Японія, витративши 8,9 млрд доларів США, що становить близько 11,2% ринку протипухлинних препаратів. Питома вага європейських «гігантів» в фармацевтичному секторі – Великобританії, Німеччини, Франції, Іспанії та Італії – становить до 25% від світового ринку.

Світовий ринок онкопрепаратів у 2013 році

У 2013 році загальний обсяг продажів двадцяти найпопулярніших препаратів для лікування онкозахворювань склав 53 млрд доларів США. Річна виручка від продажу популярних онкопрепаратів коливається від $ 1,7 до $ 7,8 млрд, згідно з даними EvaluatePharma.

У 2013 році блокбастерами стали Rituxan, Avastin і Herceptin, схвалені FDA в 1997 році, 2004 році і 1998 відповідно. Ці препарати були створені Genentech, яка тепер є частиною Roche. На ці препарати припадає 21 млрд доларів США (40 % від загального обсягу продажів).

З урахуванням препаратів Tarceva і Xeloda загальний обсяг продажів препаратів Roche з ТОП-20 склав близько 24 млрд доларів США в 2013 році. Проте за прогнозами аналітиків, ні Tarceva, ні Xeloda не ввійдуть у рейтинг ТОП-20 онкопрепаратів в 2018 році. Їх місце займуть інші препарати Roche, а саме Perjeta і Kadcyla. Це наступники Herceptin і Rituxan, яких очікує чудове майбутнє на думку аналітиків.

А ось Avastin протягом найближчих 5 років встановить нову планку обсягу продажів для протипухлинних препаратів – 8,3 млрд доларів США Зовсім близько від лідера розташується препарат Revlimid компанії Celgene.

За прогнозами аналітиків, у 2018 році загальний обсяг продажів ТОП-20 онкопрепаратів складе 70 млрд доларів США, повідомляє FiercePharma.

ТОП-10 онкопрепаратів 2013 року за обсягами продажів – дані EvaluatePharma

Препарат Компанія Показання Обсяг продажів у 2013 р., млрд доларів США
Rituxan Roche Неходжкінська лімфома, хронічна лімфатична лейкемія 7,5
Avastin Roche Рак ободової і прямої кишки, рак легень, рак молочної залози, рак нирок, рак яєчників 6,8
Herceptin Roche HER2-позитивний рак молочної залози 6,6
Gleevec Novartis Хронічна мієлоїдна лейкемія, стромальна пухлина ШКТ 4,7
Revlimid Celgene Множинна мієлома 4,3
Alimta Eli Lilly Рак легень 2,7
Velcade Johnson& Johnson/Takeda Множинна мієлома, лімфома з клітин мантійної зони 2,6
Erbitux Bristol-Myers Squibb/Merck Serono Рак ободової і прямої кишки, ракові утворення голови і шиї 1,9
Gardasil Merck&Co. Рак шийки матки 1,8
Zytiga Johnson& Johnson Рак передміхурової залози 1,7

Майбутнє ринку онкологічних препаратів

Згідно з прогнозами аналітичного відділу Forbes, створення біофармацевтичних альянсів стане необхідною умовою створення нових ліків проти раку для досягнення найбільшої економічної ефективності та комерційного успіху в майбутньому. Фармацевтичні та біотехнологічні компанії, схоже, поділяють таку точку зору. Після продажу онкобізнесу GlaxoSmithKline Plc швейцарській компанії Novartis, фармгігант GlaxoSmithKline Plc піддписав угоді із іншим представником Британії – біофармацевтичною компанією Adaptimmune – щодо спільної розробки лікарських засобі для терапії онкозахворювань. Так само, співпрацю в онкології розвивають французька компанія Servier і швейцарська Novartis.

Протягом лише 2013 року із 15 нових молекулярних субстанцій (діючих речовин), затверджених регуляторним органом США FDA, 7 є протираковими засобами. За даними Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (2013 рік), із 452 кандидатів у препарати для лікування рідкісних (орфанних) захворювань, що знаходяться на стадії розробки в біофармацевтичних компаніях США, понад 100 потенційних препаратів для лікування онкологічних захворювань (на стадії клінічних досліджень або відповідні заявки вже подані до FDA).

Однак доволі часто новітні розробки фармкомпаній зазнають невдачі на стадії клінічних досліджень. Така доля спіткала препарат dacomitinib компанії Pfizer Inc для пацієнтів з раком легень. А Eli Lilly and Co відмовилась подавати заявку на схвалення препарату ramucirumab для лікування раку грудей.

У 2014 році Онкологічний центр Моффіт та Центр вивчення раку Університету штату Огайо оголосили про запуск спільного проекту по створенню найбільшої в світі бази даних пацієнтів з онкозахворюваннями. Проект отримав назву Oncology Research Information Exchange Network (ORIEN). Саме із такими проектами аналітики пов'язують майбутнє світової онкології.

Похожие материалы