Аптеки працюватимуть за новими правилами

Інна Бірюкова, Юридичний вісник України 

З квітня цього року вносяться зміни до Ліцензійних умов роздрібного продажу лікарських засобів. Новації запропоновані Державною службою України з лікарських засобів аби покращити фармацевтичну допомогу населенню. Міністерство охорони здоров"я України підтримало нововведення, видавши відповідний наказ. Що зміниться в аптечній мережі – про це розповів голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов.

Дітям до16-ти відпуск ліків заборонено

- Олексію Станіславовичу, МОЗ підготувало проект наказу "Про внесення змін до ліцензійних умов", який регламентує порядок роздрібного продажу ліків. Яких змін чекати найближчим часом?

- Перш за все, плануємо ввести зону так званої пішохідної доступності, аби не допустити, коли дві аптеки відкриваються "двері в двері" й починають конкурувати між собою за рахунок якості надання фармацевтичної послуги, передусім якості лікарських засобів. Власники таких аптек зазвичай трохи знижують ціни на ліки, але економлять на навчанні провізорів та створенні належних умов для зберігання лікарських препаратів. Новою законодавчою нормою передбачається, що в містах-мільйонниках відстань між аптеками має становити щонайменше 300 метрів, а у населених пунктах з населенням, меншим за мільйон жителів, – мінімум 500 метрів.

Також планується зобов’язати власників великих аптечних мереж, щоб на кожні 10 своїх аптек вони відкривали одну аптечну установу, де фахівці виготовляли б ліки за рецептом лікаря або аптеку в сільській місцевості (такі, як відомо, не настільки прибуткові, як у містах).

Однією з обов’язкових нових вимог є й обладнання абсолютно всіх аптечних установ пандусами чи спеціальними підйомниками для людей з обмеженими фізичними можливостями із зазначенням конкретних вимог до них. Наразі вимоги до цих пандусів не визначені, і, на жаль, зустрічаються випадки, коли, незважаючи на наявність пандусу, людина з обмеженими можливостями руху не може ними скористатися.

Також ми пропонуємо зобов’язати провізорів інформувати покупців про варіанти наявних в аптеці ліків з одною й тою самою діючою речовиною (за міжнародною непатентованою назвою) усіх виробників. Це надасть можливість людині отримати інформацію про наявність аналогічних ліків за нижчою ціною. Наприклад, лише в групі парацетамолу існує 179 препаратів з однією діючою речовиною (парацетамолом), з них 48 – вітчизняні – на них ціна значно менша, ніж у зарубіжних аналогів.

Ще одна пропозиція Держлікслужби – відпуск ліків лише тим особам, котрі досягли 16-річного віку. Спільно з МОЗ ми обговорювали кілька варіантів втілення цієї норми. Були пропозиції, щоб заборона поширювалася на всі препарати. Проте, зважаючи на те, що ми не повинні обмежувати доступність ліків (дуже багато випадків, коли старші люди посилають за ліками до аптеки дітей чи онуків), збираємося встановити таку законодавчу норму лише щодо рецептурних препаратів (сильнодіючі, наркотичні, які відпускаються виключно за рецептом лікаря).

Якщо всі ці вищеназвані вимоги не будуть дотримані, аптеки позбавлятимуть ліцензії.

- Якщо раніше на вітринах аптеках виставлялися лікарські засоби і під ними стояли надписи – "від головного болю", "від кашлю" тощо, то останнім часом на полицях замість ліків з"явилися косметичні засоби (мило, шампуні) та біодобавки. Чому?

- Пацієнт не повинен сам собі призначати ліки. Такі правила прописані в Ліцензійних умовах, які набули чинності ще в грудні 2011 року. Але не всі аптеки відразу їх дотримуються. Продавцям ліків відвели рік на те, щоб привести бізнес у відповідність до чинного законодавства. В умовах написано чітко: на вітринах, у скляних та відкритих шафах можуть розміщуватися тільки ті лікарські засоби, які відпускаються без рецепта. Препарати, які продаються за приписом лікаря, повинні зберігатися в закритих шафах, до яких пацієнти не мають доступу. При цьому реклама ліків заборонена у будь-якій формі. Навіть фармацевт не має права рекомендувати покупцеві препарат якоїсь певної марки, а тільки розповісти пацієнту, які аналогічні засоби за діючою речовиною є в наявності, і скільки вони коштують.

Інтернет-аптеки – поза законом

- Держлікслужба пропонує запровадити в Україні стандарти Належної аптечної практики. Про що йдеться?

- Нині в Україні 70% ліків – безрецептурні препарати, котрі люди часто призначають собі самі. А в Європі навпаки – 70% препаратів належать до рецептурних ліків. Тому метою належної аптечної практики є не лише призначення ефективних ліків, які б сприяли швидкому одужанню хворого, але й економія його коштів. Адже люди купують дуже багато лікарських препаратів, які їм зовсім не потрібні. Вдумайтесь, лише торік через аптеки в Україні було продано ліків на суму 27 мільярдів гривень, що на 17% більше порівняно з позаторішніми показниками.

- Залишається актуальною проблема фальсифікаціъ ліків. Чи існують якісь ознаки, за якими можна було б визначити фальшивий препарат?

- Протягом 2012 року Держлікслужбою не допущено до споживача 1,5 млн фальсифікованих упаковок лікарських засобів на суму 55 млн грн. Серед таких препаратів: но-шпа, енап, анаферон дитячий, імпаза, уролесан, l-лізину есцинат, кетанов, темпалгін, ротокан, доларен, баралгетас, етанол 96. Зазвичай якихось характерних ознак, за якими можна розпізнати підроблені ліки, не існує, і розпізнати підробку може тільки фахівець зі стажем. Найчастіше фальсифікат виготовляють наступним чином – ліки, в яких вийшов термін придатності по-новому запаковують і продають. Якщо такі ліки людина купувала раніше, треба звертати увагу на колір препарату – коли він відрізняється, можна запідозрити фальсифікат. Також слід уважно оглядати упаковку. Наприклад, був випадок, коли підробку виявили через те, що на упаковці справжніх ліків у надписах була помилка, яку "виправив" виробник фальсифікату. Хочу підкреслити, що найбільша ймовірність придбати підроблені ліки по Інтернету. Діяльність інтернет-аптек в Україні заборонена й товар, який реалізується таким чином, ніким не контролюється. Пам’ятаю, був випадок, коли по Інтернету жінка придбала своїй дитині препарат від дисбактеріозу, від якого малюк отримав тяжкі опіки слизової оболонки гортані. На щастя, дитину вдалося врятувати.

У жодному разі не можна призначати собі ліки за теле- або радіорекламою. Дуже частими, на жаль, є випадки, коли виявляється, що рекламований препарат був навіть не ліками, а біологічно активною домішкою. Наголошую: БАДи не лікують! Вони можуть справляти профілактичну дію, отже, БАДи може приймати виключно здорова людина. Перевірити, чи є придбаний засіб ліками або БАДом, можна за відповідним реєстром, що є у вільному доступі на нашому сайті, можна написати лист-запит до нас або до Державного експертного центру МОЗ України, або уважно ознайомившись із листком-вкладишем, який додається до упаковки. На ньому має бути вказано, чи є даний продукт лікарським засобом чи БАДом. Врешті-решт, запитати про це можна у провізора аптеки, який зобов’язаний надати вам точну інформацію. Лікарські засоби та БАДи не є взаємозамінними!

Також у жодному разі не можна купувати ліки в аптечних кіосках. З грудня 2012 року вони заборонені, і якщо хтось побачить, що вони працюють, потрібно письмово звернутися до нас або до одного з територіальних органів, і ми проведемо перевірку. Також слід не соромитися і запитувати у провізора сертифікат якості на лікарський препарат.

Похожие материалы