Світлана Діденко, генеральний директор ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»: Реалізація послідовних змін сьогодні – основа майбутнього успіху

Світлана Діденко, генеральний директор ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»: Реалізація послідовних змін сьогодні – основа майбутнього успіху

Світлана Діденко про тонкощі розвитку бізнесу в умовах нестабільної політичної та економічної ситуації в Україні.

Ірина Бондарчук, щотижневик «АПТЕКА»

Навіть в умовах нестабільної політичної та економічної ситуації український фармацевтичний сегмент останні декілька років демонструє позитивну динаміку зростання. При цьому значну роль у цьому процесі відіграють вітчизняні підприємства, ліки яких виробляються відповідно до міжнародних стандартів, а ціна є доступною для споживача.

З проханням поділитися тонкощами розвитку бізнесу в непростих умовах сьогодення редакція «Щотижневика АПТЕКА» звернулася до Світлани Діденко, генерального директора одного з вітчизняних фармацевтичних гігантів – ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» (далі — «Дарниця»).

Світлано Василівно, історія «Дарниці» на українському ринку налічує не один десяток років. За цей час, напевно, були і злети, і падіння. Останніми роками компанія демонструє високі показники ефективності роботи, що підтверджується як економічною статистикою, так і визнанням споживачів та експертного середовища. Завдяки чому такий успіх став можливим?

Протягом уже доброго десятку років «Дарниця» є виробником ліків № 1 в Україні*. Досягнення цього статусу стало можливим внаслідок масштабних системних і послідовних перетворень компанії: багатомільйонних інвестицій у технічне переоснащення виробництва та розвиток R&D, реалізації технологічних та ІТ-інновацій, впровадження належної виробничої практики (GMP). Суворе дотримання вимог GMP та найсучасніше обладнання провідних європейських виробників забезпечують якість наших ліків. Найвищою оцінкою нашої діяльності є довіра споживачів. Цього року вдруге поспіль «Дарниця» перемогла в конкурсі «Вибір року», отримавши підтримку понад третини споживачів та обійшовши найближчого конкурента на 23,8%. За даними всеукраїнського маркетингового дослідження споживчих уподобань, проведеного у 2017 р. компанією Kantar TNS Ukraine, «Дарниця» визнана «Фармацевтичною компанією року», а «Цитрамон-Дарниця» – препаратом року від головного болю серед вітчизняних та іноземних лікарських засобів. Для нашої команди це найкращий стимул для подальшого вдосконалення.

Три роки тому ви очолили компанію. Розкажіть, будь ласка, які основні зміни було запроваджено та чи вдалося досягти поставлених цілей?

Сучасна стратегія розвитку «Дарниці», перш за все, спрямована на посилення лідерських позицій компанії на ринку та конкурентоспроможності, що базуються на підвищенні ефективності функціонування організації, впровадженні інновацій у виробництво та управління, розвитку персоналу і, звичайно, розвитку та оновленні продуктового портфелю. Бути одним із лідерів вітчизняної фармацевтичної промисловості – значить не ухилятися від викликів, працювати на випередження і не боятися змінюватися. Ефективність управління компанією, насамперед, вимірюється її фінансовим станом, і тут нам також є чим пишатися. Цьогоріч «Дарниця» увійшла до рейтингу ТОП-100 кращих компаній за фінансовими показниками відповідно до даних Державної фіскальної служби України.

Про успіхи можна говорити багато, але без надійної команди досягнення амбітних цілей було б неможливим. Саме тому перетворення ми розпочали із самих себе. Ключові зусилля спрямовуємо на побудову ефективної мотиваційної системи й роботу всередині команди. З 2016 р. успішно впроваджується програма «Енергія знань», що передбачає стажування для студентів з метою залучення й розвитку майбутніх фахівців та формування сильної професійної команди. Особливу увагу ми приділяємо співробітникам із високим потенціалом та прагненням кар’єрного та професійного зростання в компанії. З цією метою розпочинаємо реалізацію програми Talent Pool, метою якої є виявлення та всебічний розвиток таких співробітників. У 2017 р. у компанії «Дарниця» стартувала програма корпоративного навчання. Вона спрямована на підвищення ефективності управління через розвиток ключових управлінських компетенцій, імплементацію корпоративних цінностей і підвищення ефективності командної взаємодії. З початком роботи платформи ідей Idea Box співробітники «Дарниці» отримали додаткові можливості особисто впливати на діяльність компанії для підвищення її ефективності. Кожен працівник може внести пропозиції з оптимізації бізнес-процесів, підвищення ефективності внутрішніх комунікацій і крос-функціональної взаємодії. Протягом 6 місяців роботи платформи надійшло понад 60 ідей, частина яких взята в розробку. Завдяки цим та іншим ініціативам «Дарниця» увійшла до ТОП-3 кращих роботодавців фармацевтичної галузі за версією журналу «Фокус» та ТОП-20 кращих роботодавців серед студентів та молодих спеціалістів із досвідом роботи до 2 років (наслідки розвитку цінності енергії знань) за результатами дослідження міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна та ТОП-10 фармацевтичних компаній.

Нещодавно компанія повідомила про встановлення рекорду України. Розкажіть, будь ласка, про це детальніше.

У жовтні, напередодні дня народження «Дарниці», ми запросили експертів Національного реєстру рекордів зафіксувати рекорд із найбільшої кількості реалізованих лікарських засобів у формі пігулок впродовж 2016 р. Згідно з даними системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research», у 2016 р. в категорії «Лікарські засоби» «Дарниця» виготовила найбільшу кількість препаратів, що випускаються у формі таблеток, – 121 578 463 упаковки. Тобто майже 4 упаковки за секунду за умови безперервного функціонування ліній у цеху твердих лікарських засобів, де працюють лише 80 співробітників. Це яскрава демонстрація потужності та ефективності виробництва, вміння задовольняти потреби ринку та довіри до «Дарниці» та нашої продукції.

«Дарниця» виробляє в Україні понад 250 найменувань ліків. Чи розширювався продуктовий портфель компанії у поточному році?

Оновлення продуктового портфелю у відповідності до нинішніх і майбутніх потреб медицини є запорукою успіху будь-якої фармкомпанії. Останніми роками ми значно активізували роботу над створенням нових лікарських засобів. Оскільки кардіологія є одним із наших стратегічних напрямків, для прикладу наведу один із нещодавно виведених на ринок продуктів – двокомпонентний комбінований антигіпертензивний препарат Тіара Дуо, який разом із Тіарою Тріо (трикомпонентним) поповнив арсенал надійних кардіологічних засобів. Концепція прийому на добу однієї таблетки замість кількох поширена на Заході. Доведено, ще це не тільки зручно, але й значно покращує прихильність пацієнта до лікування, а отже, і результат лікування. Проте це тільки «перші ластівки» – у нас у розробці декілька десятків нових препаратів, які ми почнемо впроваджувати, починаючи вже з 2018 р.

До речі, а які підходи ви застосовуєте на «Дарниці» щодо вибору нових продуктів для включення в продуктовий портфель?

Будь-який новий кандидат у продуктовий портфель повинен бути економічно привабливим для компанії та відповідати сучасним рекомендаціям та підходам у лікуванні тієї чи іншої патології. Зазвичай ми орієнтуємося на стандарти лікування, прийняті в ЄС та США. Враховуємо також і потреби вітчизняного ринку. Проте тут, на місці, не все так просто. Попри задекларований у державі європейський вектор розвитку, практичні дії дезорієнтують.

Що ви маєте на увазі?

Це підходи в формуванні Національного переліку основних лікарських засобів та програми «Доступні ліки». Ми розуміємо й повністю поділяємо принципову необхідність створення нового Нацпереліку та медико-соціальну важливість програми «Доступні ліки». Ці документи вказують орієнтири для медиків у лікуванні та напрямки подальшого розширення продуктового портфелю для фарміндустрії. Проте іноді засади їх формування викликають сумніви та занепокоєння. Не сприймайте мої наступні слова як критику, а поставтеся до них як до бачення одного з лідерів фармринку, компанії, яка не раз демонструвала свою соціальну орієнтованість. На мою думку, Нацперелік повинен формуватися на засадах медичної доказовості й орієнтуватися на стандарти лікування ЄС та США, бути значно ширшим і включати як добре відомі ліки, так і нові та інноваційні. А програма «Доступні ліки» повинна базуватися на Нацпереліку, фінансових можливостях бюджету країни та доступності ліків з урахуванням терапевтично еквівалентних доз, де це можливо. Для фарміндустрії ці документи – вказівка, на що необхідно орієнтуватися у формуванні продуктового портфелю. Проте який меседж ці документи «посилають» індустрії сьогодні? Замість впровадження нових лікарських засобів нас, фактично, спонукають створювати «ретро-портфель». Наведу конкретний приклад: у програму «Доступні ліки» включений єдиний і не найкращий представник класу статинів – молекула симвастатину. Єдині показання до застосування цього класу ліків – це порушення обміну ліпідів – дисліпідемій. На зміну симвастатину у світі вже давно прийшли більш ефективні молекули аторвастатину та розувастатину. У свою чергу, ми ще 4 роки тому відмовилися продовжувати реєстрацію свого симвастатину через безперспективність.

Нехтування фактом наявності ефекту класу та застосуванням правила терапевтично еквівалентних доз** для статинів попри те, що в Переліку основних лікарських засобів ВООЗ, на який посилаються засновники програми, симвастатин вказано як такий, що демонструє клінічну ефективність, притаманну своєму класу, призвело, на мою думку, до серйозних наслідків. Якщо ж до початку впровадження програми симвастатин завершував свій життєвий цикл у ринку статинів і станом на грудень 2016 р. його частка становила 2,6% в грошах і 2,3% в упаковках, то станом вже на листопад 2017 р. частка цієї молекули досягла 36,4% в грошах і 46,4% в упаковках! По суті програма деформувала ринок, який до цього еволюційно розвивався і формувався на конкурентних засадах, і створила неконкурентні умови для монополізації ринку статинів брендом іноземного виробника (частка 36,1% в грошах і 45,8% в упаковках)***.

Звичайний аналіз показує, що бюджет держави вже втрачає близько 1,5 грн на кожній таблетці симвастатину дозою 40 мг порівняно з наявними терапевтично еквівалентними дозами аторвастатину чи розувастатину. Той самий Перелік основних лікарських засобів ВООЗ рекомендує, що за умов відсутності різниці в ефективності чи безпеці ліків повинні включатися найдоступніші за ціною. Але в нашій програмі сталося інакше. Переконана, що дана ситуація має бути виправлена найближчим часом, що це дасть змогу ліквідувати створені неконкурентні умови в ринку статинів, «наблизити» сучасні молекули до пацієнтів і почати економити гроші державного бюджету.

Окресліть, будь ласка, основні плани компанії на майбутнє.

Десятиліття традиційних цінностей та неповторного досвіду ми вміло поєднуємо з інноваціями. Тому продовжуємо слідувати сучасним вимогам та стандартам індустрії, орієнтуватися на теперішні та майбутні потреби охорони здоров’я, професійної громади та пацієнтів, посилювати соціальну орієнтованість, лідерство в Україні та експортну експансію. Вдосконалюючи «Дарницю», ми створюємо нові цінності і традиції.

Користуючись нагодою, хочу привітати всіх з прийдешніми Новим роком та Різдвом. Цей рік був багатим на події, які обов’язково залишаться в нашій пам’яті, тож бажаю, щоб новий рік приніс нові сили та натхнення для втілення найамбітніших планів і сміливих звершень. Любіть справу, якою займаєтеся, і нехай вона окриляє вас, надає сил і наповнює сенсом ваше життя. Нехай все краще, що було в минулому році, подвоїться, і в 2018 р. буде лише одна смуга – біла. Щастя, здоров’я і благополуччя вам і вашим родинам! Радісних свят!

____

*За даними аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research» за підсумками роздрібного продажу в натуральному вираженні.
**Drug Class Review: HMG-CoA Reductase Inhibitors (Statins) and Fixed-dose Combination Products Containing a Statin, Final Report, Update 5, November 2009.
***За даними аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research» за підсумками роздрібного продажу в ринку АТС4 (С10 А А), листопад 2017 р.

Похожие материалы