Бізнес під комунальним прикриттям: аптеки в чернівецьких поліклініках та лікарнях

Бізнес під комунальним прикриттям: аптеки в чернівецьких поліклініках та лікарнях

Журналісти вирішили з'ясувати, які аптеки орендують площу в медичних закладах Чернівців, на яких підставах вони там розташовані та скільки отримує бюджет міста від такої оренди.

Надія Вірна, CorruptUA.org

Журналістські розслідування щодо медичної галузі в Україні та регіонах переважно стосуються таких питань, як хабарництво, смерть пацієнта через злочинну бездіяльність, халатність медперсоналу, примусової “благодійної допомоги”, непрозорих закупівель ліків чи послуг тощо. Ми вирішили поцікавитись дещо іншим аспектом роботи медичних закладів. А саме – як вони можуть приносити прибуток бюджету, заробляти. Однією з таких активностей є передача в оренду квадратних метрів в їхніх будівлях. Адже в більшості медичних закладів, зокрема, які є в місті Чернівці, якщо не кілька, то хоча б одна аптека, аптечний пункт є.

На яких підставах вони там розташовані? Хто ж ті “щасливчики”, які втрапили до таких “райських”, з огляду на клієнтів та товарообіг, місць? Скільки отримує бюджет від такої оренди?

З відповідей на інформаційні запити до Чернівецької міської та обласної рад стало відомо, що аптечні пункти та аптеки є в 12 медичних закладах, що перебувають у спільній власності територіальних громад Чернівецької області, і там є 33 аптечних пункти, аптеки. У той час, як в 11 міських комунальних медичних закладах є 25 аптечних пунктів. Серед орендарів ми виявили лікарів, керівників медустанов, фірми, пов’язані з місцевими чиновниками, та фірми, які були звинувачені в реалізації заборонених ліків.

Ціна квадратного аптечного метра в лікарні: від 80 до 500 грн за квадратний метр

Більше 1800 квадратних метрів у комунальних медичних закладів Чернівецької області та міста (лікарень, поліклінік, диспансерів, центрів) займають аптеки, аптечні кіоски та ті, які орендуються фірмами, фізичними особами-підприємцями (ФОП). Мало того, у цих фірм ці ж лікувальні заклади закуповують ліки або ж відшкодовують їм вартість тих медикаментів, які реалізовані за пільговими цінами.

Загалом з 627,4 кв.м. орендованої аптеками площі медичних закладів, що перебувають у комунальній власності громади Чернівців, отримано за 2015 рік 599 301 грн. У той час, як з 1226,63 кв.м. орендованої аптеками площі медичних закладів, що перебувають у віданні Чернівецької обласної ради, у 2015 році було отримано орієнтовно 1 300 000 грн доходу як в обласний бюджет, так і в бюджети медичних закладів, установ. У середньому один квадратний метр в обласних закладах коштує 1123 грн за кв.м. на рік, а в міських закладах — 955 грн на кв.м. в рік.

У Чернівецькій обласній раді нам повідомили, що відповідно до Положення про порядок розрахунку й використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та діючих договорів оренди 30% орендної плати (без ПДВ) спрямовується до обласного бюджету, а 70% та ПДВ — бюджетній установі (балансоутримувачу). У разі, якщо балансоутримувачем нерухомого майна є комунальне підприємство, співвідношення становить 50% на 50%. У зв’язку з тим, що відповідь на запит нам надали з сумою місячної орендної плати за рік, що надійшла до обласного бюджету, для того, щоб знати орієнтовну загальну суму оренди, ми вирахували відповідні відсотки (без ПДВ, адже суми до бюджету надходили без ПДВ). Оренда приносить щомісяця майже мільйон гривень бюджетним установам області, у яких розташовані аптечні пункти.

Виявилось, що найбільше аптечних кіосків мають ТОВ “Комплекс”, ТОВ “Вако” (по 9) та ОКП “Буковина-Фарм”. Найменше — ФОПи та міські комунальні аптеки (див.діаграму).

Єдиної вартості оренди ні в області, ні в місті не визначено. Є такі фірми, які платять символічні 1 грн за оренду кв.м. на місяць (йдеться про обласне комунальне підприємство “Буковина-Фарм”), а є такі, які платять по 500 грн за квадратний метр і більше. Якщо говорити про “насиченість” медзакладів аптеками, то рекордсменами є Чернівецька обласна клінічна лікарня та Лікарня швидкої медичної допомоги (по 10 аптек відповідно), якщо говорити про місто – це Міська дитяча клінічна лікарня та дитяча поліклініка (по 5).

У Чернівецькій обласній клінічній лікарні є 10 аптек. Вартість оренди тут варіюється від 0 грн для ОКП “Буковина Фарм” до 505 грн за кв.м. на місяць для ФОП Музика. Найбільші площі в клінічній лікарні займає обласне комунальне підприємство “Буковина Фарм”, яке майже задарма орендує понад 300 кв.м. площі лікарні. Дві аптеки ТОВ “Комплекс” орендує за практично однакову суму (113-118 грн кв.м. на місяць) 47,7 кв.м., ТОВ “Вайма МВД” орендує 26,8 кв.м. за 101 грн за кв.м. на місяць, ТОВ “Садко” 18,4 кв.м. орендує за 398 грн за кв.м. на місяць, ФОП Коваль орендує 28 кв.м. за 71 грн за кв.м. на місяць, у той час як ФОП Яковець за 214 грн за кв.м. орендує 18,7 кв.м., ФОП Музика орендує 22,2 кв.м. за 505 грн за кв.м. на місяць.

Якщо подивитись по реєстру вказаного ФОП Коваль, то виявиться, що це Коваль Галина Данилівна – обласний позаштатний клінічний імунолог ГУОЗ ОДА Чернівецької області на громадський засадах, викладачка Буковинського медуніверитету та лікар обласної клінічної лікарні. Відповідно до витягу з Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, займається роздрібною торгівлею фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах (основний вид діяльності).

Галина Коваль у коментарі зазначила, що насправді їй надали 10 кв.м. площі для оренди, 22 кв.м. було добудовано за власний кошт і подаровано лікарні. Також власним коштом було зроблено ремонт у відділенні.

У Лікарні швидкої медичної допомоги так само розташовано 10 аптечних пунктів, аптек. ТОВ “Комплекс” орендує 21,2 кв.м. за 132 грн за кв.м. на місяць. ТОВ “ВАКО” орендує площі під дві аптеки 54,8 кв.м. за 81 грн та 88 грн за кв.м. ФОП Ткачук теж має дві аптеки в лікарні загальною площею 107,3 кв.м. за 94 грн та 199 грн кв.м. Обласне комунальне підприємство (ОКП) “Буковина Фарм” 24,73 кв.м. орендує за 45 грн за кв.м., ПП “Гармонія 2000” – 21,9 кв.м. за 69 грн за кв.м. ФОП Ковальська має аптеку площею 19,2 кв.м. за 188 грн кв.м. на місяць, ТОВ “Перс” – 21 кв.м. за 544 грн за кв.м. і ПП “Валідол” орендує 19,9 кв.м. за 28 грн кв.м.

У Чернівецькому обласному госпіталі ветеранів війни одна аптека від ФОП Музика, якому 18 кв.м. дають за 262 грн за кв.м. місячної плати, а в Чернівецькому обласному кардіологічному диспансері є три аптеки ОКП “Буковина Фарм” (27,2 кв.м за 44,6 грн за кв.м. на місяць), ТОВ “Вайма МВД” (19 кв.м. за 99 грн за кв.м. на місяць) та ТОВ “ВАКО” (18 кв.м. за 92 грн).

Чернівецький обласний онкологічний диспансер має дві аптеки від ОКП “Буковина Фарм” (23,4 кв.м. за 48 грн за кв.м. на місяць) та ТОВ “Комплекс” (23,2 кв.м. за 103 грн за кв.м. на місяць). В обласному ендокринологічному диспансері є аптека від ТОВ “Комплекс” (19,4 кв.м. за 126 грн за кв.м. на місяць), в обласному медичному діагностичниому центрі ТОВ “Комплекс” орендує 31,5 кв.м. за 110 грн за кв.м. на місяць, в обласній психіатричній лікарні ОКП “Буковина-Фарм” орендує 54,5 кв.м. за 18 грн за кв.м., в обласному протитуберкульозному диспансері ТОВ “ПЕРС” має аптеку (пункт) на 20 кв.м. за 88 грн за кв.м., в Чернівецькому обласному наркологічному диспансері працює ФОП Галкіна В.О. (площа 18 кв.м. за 33 грн за кв.м. на місяць). Також у комунальному підпримєстві “Бальнеологічний санаторій “Брусниця” ФОП Флорескул Р.І. орендує 54,9 кв.м. за 15 грн за кв.м. на місяць.

У міських комунальних медичних закладах вартість оренди приблизно така сама.

Так, у КМУ “Міська лікарня №4” є дві аптеки: ТОВ “Фармфірма “Центр-Буковина” (20,2 кв.м. за 64,6 грн за кв.м. на місяць) та ТОВ “Вайма МВД” (66,7 кв.м. за 51 грн за кв.м. на місяць).

У КМУ “Міська лікарня №2” реалізовує медзасоби ПП “Гармонія 2000” (19,3 кв.м. за 99 грн за кв.м. на місяць).

У пологовому будинку №1 працює ФОП Кіяшко Г. П. (26,3 кв.м. за 111 грн за кв.м. на місяць), у пологовому №2 є аж три аптеки по одній у ОКП “Буковина-Фарм” 18 кв.м. за 46 грн за кв.м. на місяць, ТОВ “Комплекс” 18 кв.м. за 107 грн за кв.м. на місяць (орендан на 10! років), ТОВ “Садко” 19,6 кв.м. за 122 грн за кв.м. на місяць.

У міській лікарні №1 є три аптеки: дві ТОВ “МФФ “ВАКО” (площами 18, 5 і 25 кв.м. вартістю 17 та 15 грн за кв.м. на місяць) та одна ФОП Кіяшко Г. П. (2,2 кв.м. за 16 грн за кв.м. на місяць).

КМУ “Міська лікарня № 3” має дві аптеки, одна з яких – комунальна міська Аптека №10 (18,1 кв.м. за 78 грн за кв.м. на місяць) та ТОВ “МФФ “ВАКО” (18,1 кв.м. за 105 грн за кв.м. на місяць).

По одній аптеці від ТОВ “Фармфірма “Центр-Буковина” у КМУ “Амбулаторія заг практики Сімейної медицини №1” (23,4 кв.м. за 62 грн за кв.м. на місяць) та КМУ “Міська поліклініка №2” (18,1 кв.м. за 82 грн за кв.м. на місяць). У КМУ “Міська поліклініка №1” розташована аптека ТОВ “МФФ “ВАКО” (18.6 кв.м. за 118 грн за кв.м. на місяць).

Міська дитяча клінічна лікарня та міська дитяча поліклініка мають найбільше аптек – по 5. У міській дитячій клінічній лікарні дві аптеки має ТОВ “Комплекс” площами 19,1 та 32,3 кв.м. за 82 грн та 97 грн за кв.м. на місяць, дві ТОВ “Медсім” площами 52.8 кв.м. та 19,5 кв.м. за 68 грн та 111 грн за кв.м. на місяць та одну ТОВ “Садко” площею 28,8 кв.м. за 75 грн за кв.м. на місяць. КМУ “Міська дитяча поліклініка” має 5 аптек: дві у ТОВ “МФФ “ВАКО” – 29,6 та 18,6 кв.м. за 122 грн за кв.м. на місяць, по одній у МКП “Аптека №2” 22 кв.м. за 112 грн за кв.м. на місяць, ТОВ “Фармфірма “Центр-Буковина” 18 кв.м. за 71 грн за кв.м. на місяць, ТОВ “СадГор” 36,6 кв.м. за грн за 90,4 кв.м. на місяць.

Як отримати право оренди в медичних закладах

Питаннями оренди відають Департамент економіки Чернівецької міської ради, якщо говорити про медзаклади міста, та управління з питань забезпечення повноважень щодо управління об’єктами спільної власності, якщо йдеться про заклади, що належать громаді Чернівецької області.

Для того, щоб, наприклад, отримати кілька квадратів у міських медичних закладах, потрібно слідкувати за офіційними оголошеннями про конкурс на оренду й подавати свої пропозиції. Згодом виконавчий комітет Чернівецької міської ради розглядає заявки й визначає переможця своїм рішенням (ми не змогли знайти всі рішення виконкому). Сума оренди квадратного метра визначається згідно з відповідним Положенням (береться до уваги оціночна вартість майна). Термін договору варіюється від одного до десяти років.

Наприклад, у ТОВ “Комплекс” договір на оренду приміщення під аптеку на 10 років. Таким було рішення Чернівецького виконкому від 24 лютого 2010 року, якого в переліку рішень виконкому того дня немає. Згодом між Департаментом економіки й підприємством, ФОПом укладається договір.

Аптечні щасливчики: бізнесмен-антимонополіст та підприємливий лікар

Найбільшим щасливчиком у медзакладах міста та області є обласне комунальне підприємство “Буковина-Фарм”, яка має вісім аптек чи аптечних пунктів. Орендуючи в міської та обласної рад приміщення майже за безцінь, минулими роками (2012-2015 рр.) комунальне підприємство також продало обласній клінічній лікарні та лікарні швидкої допомоги медикаментів на більш ніж 1,6 млн грн. Підприємство є комунальним, засновником є Чернівецька обласна рада.

Дев’ять аптек має фірма “ВАКО” (одну в міській поліклініці №1, дві в міській дитячій поліклініці, одну в міській лікарні №3, дві в лікарні №1, одну в обласному кардіодиспансері та дві в Лікарні швидкої медичної допомоги). Засновником і кінцевим бенефіціарієм є Валерія Михайлова.

Дев’ять аптечних пунктів, як і “ВАКО”, має в медзакладах та установах краю ТОВ “Комплекс” (а саме: в пологовому №2, дві в міській дитячій лікарні, в обласному медичному діагностичному центрі – єдина, в ендокринологічному диспансері – єдина, в онкологічному разом із комунальним “Буковина-Фарм”, у лікарні швидкої медичної допомоги та дві в обласній клінічній). Відповідно до даних Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, засновником ТОВ “Комплекс” є Віктор Мотуляк разом зі своєю родичкою Ніною Борисівною. Вона є генеральним директором підприємства.

Віктор Мотуляк є начальник обласного управління Антимонопольного комітету України. У 2010 році колишні працівники АМКУ області написали відкритого листа до керівництва комітету, звинувачуючи посадовця в “лобіюванні власних інтересів” (інтересів бізнесу). За два дні прес-служба Чернівецького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України розповсюдила повідомлення, у якому йшлося, що “виявлення антиконкурентних змов під час проведення тендерів для органів Комітету визначено одним із пріоритетних напрямків на 2010 рік. Особлива увага нами приділяється соціально важливим закупівлям, зокрема продуктів харчування, лікарських засобів, виробів медичного призначення та нафтопродуктів, – прокоментував на засіданні адмінколегії голова територіального відділення АМКУ Віктор Мотуляк”. Тобто, власник мережі аптек, яка має чи не найбільше аптек у медичних закладах краю, продає ліки та медзасоби лікарням, контролює закупівлі тих самих ліків.

Не меншим “щасливчиком” є ТОВ “Медсім”. Засновник вказаного підприємства – багаторічний заступник головного лікаря з економічних питань, а протягом останніх трьох років заступник з питань охорони праці Міської дитячої клінічної лікарні Руслан Кудринський. Дві аптеки цього підприємства розташовані саме в цій дитячій лікарні (більше в жодній комунальній медичній установі краю аптеки цього підприємства не вказані). Окрім того, все, що продало підприємство бюджетним установам за жовтень 2015 – лютий 2016 років, припало на цю дитячі лікарню (див. таблицю).

Головний лікар міської дитячої клінічної лікарні Сергій Сторожук підтвердив, що знає про фірму “Медсім” і кому вона належить.

– Ми проводимо цінову позицію, закупівля проводиться в тому числі і там. Нам дуже зручно, бо ми маємо товарний кредит у цій аптеці. Преференцій ніяких немає, – запевнив Сергій Сторожук. – Я практично в цю оперативну політику не втручаюсь. У нас є заступник з економіки. Вона дуже фахова людина. По звітах я не бачу, щоб там були якісь преференції стосовно якоїсь фірми, у тому числі “Медсім”.

Зі слів головного лікаря, фірма виникла внаслідок довготривалої взаємодії з австрійськими благодійниками, бо ті дивувались, що в лікарні немає такої аптеки.

– Вони запропонували організувати таку аптеку, у якої лікарня б закуповувала ліки, – наголосив Сергій Сторожук, додавши, що в ситуації, яка є зараз в лікарні, немає ніякого “конфлікту інтересів”.

Відповідно до даних Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, фірма зареєстрована 14 грудня 2007 року. Сам головний лікар стверджує, що вона працює вже 7-8 років, і переконує, що перевірки фінінспекції жодних порушень не виявили.

“Ніякого конфлікту інтересів”, – у цьому нас переконував також власник аптек, заступник головного лікаря Руслан Кудринський.

– У принципі, я не наполягаю на тому, щоб закуповували в аптеці. Просто, напевно, так зручніше, бо тут на території. Було по-різному. Закуповували в інших, – розповів Руслан Кудринський. – Я є засновником, власником. Проте в аптеці я не працюю, там є директор. Товариство створено з метою отримання прибутку. І останнім часом прибуток є.

Згідно із п.1 ст.1. Закону України “Про запобігання корупції” потенційний конфлікт інтересів – наявність у особи приватного інтересу у сфері, у якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Щодо решти аптек під комунальним прикриттям (окрім згаданої вище чиновниці ФОП Коваль), то ПП “Гармонія 2000”, яке має дві аптеки (у Лікарні швидкої медопомоги та єдина в міській лікарні №2), належить Михайлу Мельнику із Заставнівського району, ТОВ “Вайма МВД”, яке має три аптеки (одну в обласних клінічній лікарні, у крадіодиспансері та в міській лікарні №4), засноване Василем Верегою, а Марія Верега, що проживає за однією адресою з ним, є засновницею ПП “Валідол” (має аптеку в Лікарні швидкої медичної допомоги). ТОВ “САДКО”, яке засноване Іваном Григорківим, має три аптеки в обласній клінічній та в міській дитячій клінічній аптеках, а ТОВ “Перс”, засноване Вадимом Багрієм, має дві аптеки – одну в лікарні швидкої медичної допомоги та єдину в обласному протитуберкульозному диспансері.

Цікаво, що більшість ФОПів орендують приміщення в комунальних обласних закладах, у той час як у місті – тільки ФОП Кіяшко (на виборах до Чернівецької міської ради в 2010 році він ішов кандидатом по мажоритарному округу як позапартійний, висунутий партією «Громадянська позиція», і зазначений на той час як лікар акушер-гінеколог Чернівецького пологового будиноку №1, що проживає в м. Чернівці). До речі, саме в пологовому будинку №1 ФОП Кіяшка орендує площі під аптеку чи аптечний пункт. У приймальні пологового будинку нам сказали, що такий лікар у них наразі не працює.

Серед фізичних осіб-підприємців, які орендують приміщення в обласних медичних закладах, варто згадати ФОП Яковець К. Е. (має аптеку в обласній клінічній лікарні). Кілька років тому в його аптеці в селі Шилівці на Хотинщині Державною службою з лікарських засобів у Чернівецькій області було виявлено факти реалізації лікарських засобів, обіг яких був заборонений по всій території України.

Свій до свого по своє

Вказані аптеки, що мають “райські” місця в комунальних медичних закладах Чернівецької області, також продають цим закладам ліки та медзасоби, отримують від них відшкодування за ліки.

Відповідно до Постанови Кабміну №1303 та її додатків (перелік груп населення, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються безоплатно або на пільгових умовах, та перелік категорій захворювань, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби відпускаються безоплатно) визначено, що відпуск лікарських засобів безоплатно й на пільгових умовах у разі амбулаторного лікування осіб провадиться аптеками за рецептами, виписаними лікарями лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання цих осіб. Витрати, пов’язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок асигнувань, що передбачаються державним та місцевими бюджетами на охорону здоров’я. Визначення права на отримання окремими групами населення пільг щодо забезпечення лікарськими засобами в разі амбулаторного лікування за рецептами лікарів, які відпускаються залежно від середньомісячного сукупного доходу сім’ї, здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Витрати аптек, пов’язані з відпуском лікарських засобів безплатно чи на пільгових умовах, відшкодовуються за рахунок загальних асигнувань, передбачених відповідними бюджетами. Суми відшкодування перераховуються аптекам місцевими органами або установами охорони здоров’я на підставі зведених реєстрів.

Зокрема, “Фармфірма “Центр-Буковина” отримала за жовтень 2015 року — лютий 2016 року (далі йтиметься про закупівлі за цей період, у відповідності до даних Єдиного порталу публічних фінансів) більше 400 тис. грн від бюджетних установ, у тому числі від КМУ “Міська поліклініка №2″ більше 160 тис. грн становило відшкодування вартості ліків.

Уже згадане вище ТОВ “Медсім” протягом жовтня 2015 — лютого 2016 років продало своїй рідній Міській дитячій клінічній лікарні ліків, медзасобів на суму 157 971 грн.

Майже 3 млн грн за цей же період отримала фірма “ВАКО” (значна частина — відшкодування за ліки). ПП “Гармонія 2000” отримало за цей період 3 688 096 грн від бюджетних установ, у тому числі 205 тис. грн за ліки, медичне приладдя для Лікарні швидкої меддопомоги, де має свою аптеку, а решта – ліки районним лікарням, диспансерам Чернівецької та Тернопільської областей.

ТОВ “Комплекс” продало протягом вказаного періоду бюджетним установам краю товарів на суму більше 260 000 грн (ліки, канцелярські товари), у тому числі обласній клінічній, ендокринному диспансеру та лікарні швидкої меддопомоги (скрізь має аптеки). Фірма “Вертекс” отримала 30 тис. грн від Держлікслужби в Чернівецькій області за відшкодування витрат за спожитий газ, а ТОВ “САДКО” отримало 63 тис. грн відшкодування вартості ліків громадянам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. ТОВ “ПЕРС”, аптека якого знаходиться в обласному клінічному протитубдиспансері, за вказаний період продала ліків цьому ж закладу на 72 тис. грн.

До речі, усі великі підприємства, які представлені в медичних закладах краю, є в переліку суб’єктів господарювання, які здійснюють відпуск лікарських засобів для осіб з гіпертонічною хворобою за рецептами, що підлягають частковому відшкодуванню вартості ліків (Медсім, Вако, Гармонія 2000, Комплекс, Садко, Центр Буковини).

Тобто вказані підприємства розташовані в таких “золотих” для продажу медзасобів місцях, ще й отримують сотні тисяч від бюджетних установ, продаючи поліклінікам, лікарням та диспансерам ліки, отримуючи відшкодування за реалізацію ліків за пільговими цінами тощо. Вказані закупівлі переважно є допороговими (тобто не потребують проходження тендерних процедур), та й система електронних закупівель починає працювати в місті. Тому відслідковувати такі зв’язки буде легше.

Отож у певних аптеках громадяни можуть купити ліки за пільговими цінами, вартість яких підприємствам потім відшкодовують. Нагадаємо, що в Чернівцях уже більш наж півроку на сайті міської ради публікується інформація про залишки медикаментів та виробів медичного призначення, закуплених за кошти міського бюджету.

Таким є аптечний калейдоскоп Чернівецької області. Одиниці мають доступ до ласого комунального пирога, отримуючи такі казкові можливості для розвитку свого прибуткового бізнесу. У той час як самі комунальні заклади перебувають почасти в зубожілому стані, без ліків, коштів на канцелярських товарів для персоналу, жебракуючи, “добровільно-примусово” вибиваючи благодійну допомогу.

Похожие материалы