Ваше здоровье №11-12

24 березня 2017

Новий табель оснащення сімейного лікаря: рятуйте(ся) як можете?
МОЗ України представило новий «генплан» реконструкції первинної ланки — проектний пакет документів, що визначають порядок надання ПМД, завдання сімейного лікаря, вимоги до його оснащення тощо. За логікою, це односпрямовані вектори, і кут розбіжностей між ними може посадити сімейного лікаря на шпагат. З одного боку його зобов’язують «закрити» 80% проблем пацієнтів, з іншого — «озброюють» мінімумом. Тоді як перелік завдань і функцій сімейного лікаря розширюється, табель оснащення, навпаки, скорочується. То ми розбудовуємо первинку чи призначаємо стрілочників?

Реформи з ефектом плацебо
У пошуках причин невдалих реформ ініціатори нових змін зазвичай нарікають на зовнішні обставини чи спротив «несвідомих», тоді як їх власні ідеї часто нагадують палаци з піску. Протягом останніх років наше суспільство інформаційно готували до появи чогось значущого, дуже корисного, необхідного та здатного покращити життя громадян країни, а також створити й забезпечити надійне функціонування механізму захисту здоров’я населення шляхом перетворення системи охорони здоров’я. Роль першої скрипки (але не диригента) у цьому процесі відігравало і досі відіграє МОЗ. Від кожного нового очільника Міністерст­ва керівництво держави вимагало (а суспільство очікувало) реформування застарілої системи охорони здоров’я, ледь живої через хронічне недофінансування. На цьому тлі занадто часта зміна керманичів української медицини та дедалі жорсткіші терміни запровадження реформ породжували проект за проектом, які виявлялися неефективними.

Менеджмент якості — рятувальне коло для лікаря
Головна мета будь-якого лікувального закладу — забезпечення максимально високого рівня якості медичної допомоги. А оцінити його можна лише за допомогою системи менеджменту якості, який в охороні здоров’я розвинених країн має універсальний, тобто стандартизований характер. Більше того, досвід таких держав свідчить: без впровадження цієї системи про розвиток галузі годі й мріяти.

Великі реформи для маленьких пацієнтів
Реформування вітчизняної системи охорони здоров’я дедалі більше нагадує землетрус, що спричиняє тектонічні зсуви на усіх її рівнях. Хто і як подбає про новонароджених та пацієнтів педіатричної служби?

Чого очікувати українцям від реформаторського закону
Міністерство охорони здоров’я 16 березня винесло на громадське обговорення проект Закону «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який визначає гарантії держави щодо фінансування надання застрахованим особам необхідних медичних послуг та лікарських засобів за рахунок коштів державного солідарного медичного страхування. Законопроект розроб­лено з метою реалізації Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я, затвердженої розпорядженням КМУ від 30.11.2016 р. №1013-р. МОЗ називає цей документ «першим і головним законом медичної реформи, що встановлює єдині для всіх правила» і дає відповідь на запитання, як працюватиме система охорони здоров’я, як гроші «підуть за пацієнтом» та як розподілятимуться страхові внески громадян.

Якщо не здатні допомогти — хоча б не заважайте
Здавалося б, за роки проведення АТО багато чому мали навчитися і медики, і чиновники. Проте бюрократії менше не стало, натомість українські медики, паралельно зі здатністю врятувати, вилікувати та знайти вихід із ситуації там, де інші, найімовірніше, просто розгубилися б, опанували й уміння долати паперові перешкоди.

• Ваше здоровье №29-30

Електронний реєстр пацієнтів: водій ритму реформ чи фантазії на модну тему?

Держава гарантує. Але не фінансує

Нав’язувати лікарям європейські протоколи без адаптації — нісенітниця

Реалії й очікування: коли лінії перетнуться?

Кадровий потенціал охорони здоров’я — за крок до кризи

Безкоштовний сир у кубинській мишоловці

• Ваше здоровье №27-28

Ботулізм і Кo: коні не винні?

Медична реформа — перевірка на відповідність Конституції

Трудова еміграція лікаря: чому, навіщо і як?

Україна — ВООЗ: хто кому потрібніший?

Щоб навести лад в армії, потрібні якісні зміни в суспільстві

Штефан Нізерт: На порятунок новонародженого відводиться вісім хвилин

• 30 червня 2017
    Ваше здоровье №25-26

Захист прав медичних працівників: готуймося до самооборони?

Чи врятує вітчизняну медицину e-Health?

Військова медицина: нове життя і нові проблеми

Курс на реорганізацію: як не схибити в дорозі?

Олександр Хорст: Справжній лікар може розслабитися лише на пенсії

• 16 червня 2017
    Ваше здоровье №23-24

Нові клінічні протоколи: тріумф доказової медицини чи черговий хаос?

Українські медичні реформи: РЕАЛІЇ!

Медичні реформи: як дожити до «світлого завтра»?

Військовий лікар — це універсальний солдат

Сергій Млавець: Сільський лікар повинен мати гарну репутацію і йти в ногу з часом

Пенсійна реформа: чого очікувати медикам?

• Ваше здоровье №21-22

Декларація лікаря і пацієнта: меморандум про співпрацю чи фількіна грамота?

Пілот проти фінансової турбулентності?

Імунотерпія раку: загадка з багатьма невідомими

Іванна Березко: В Україні онкопсихолог є швидше винятком, аніж частиною команди

Генрі Марш: Ми вчимося на своїх помилках, а не перемогах — успіх згубний для лікарів

компания Ваше здоровье в материалах pharma.net