Ваше здоровье №11-12

24 березня 2017

Новий табель оснащення сімейного лікаря: рятуйте(ся) як можете?
МОЗ України представило новий «генплан» реконструкції первинної ланки — проектний пакет документів, що визначають порядок надання ПМД, завдання сімейного лікаря, вимоги до його оснащення тощо. За логікою, це односпрямовані вектори, і кут розбіжностей між ними може посадити сімейного лікаря на шпагат. З одного боку його зобов’язують «закрити» 80% проблем пацієнтів, з іншого — «озброюють» мінімумом. Тоді як перелік завдань і функцій сімейного лікаря розширюється, табель оснащення, навпаки, скорочується. То ми розбудовуємо первинку чи призначаємо стрілочників?

Реформи з ефектом плацебо
У пошуках причин невдалих реформ ініціатори нових змін зазвичай нарікають на зовнішні обставини чи спротив «несвідомих», тоді як їх власні ідеї часто нагадують палаци з піску. Протягом останніх років наше суспільство інформаційно готували до появи чогось значущого, дуже корисного, необхідного та здатного покращити життя громадян країни, а також створити й забезпечити надійне функціонування механізму захисту здоров’я населення шляхом перетворення системи охорони здоров’я. Роль першої скрипки (але не диригента) у цьому процесі відігравало і досі відіграє МОЗ. Від кожного нового очільника Міністерст­ва керівництво держави вимагало (а суспільство очікувало) реформування застарілої системи охорони здоров’я, ледь живої через хронічне недофінансування. На цьому тлі занадто часта зміна керманичів української медицини та дедалі жорсткіші терміни запровадження реформ породжували проект за проектом, які виявлялися неефективними.

Менеджмент якості — рятувальне коло для лікаря
Головна мета будь-якого лікувального закладу — забезпечення максимально високого рівня якості медичної допомоги. А оцінити його можна лише за допомогою системи менеджменту якості, який в охороні здоров’я розвинених країн має універсальний, тобто стандартизований характер. Більше того, досвід таких держав свідчить: без впровадження цієї системи про розвиток галузі годі й мріяти.

Великі реформи для маленьких пацієнтів
Реформування вітчизняної системи охорони здоров’я дедалі більше нагадує землетрус, що спричиняє тектонічні зсуви на усіх її рівнях. Хто і як подбає про новонароджених та пацієнтів педіатричної служби?

Чого очікувати українцям від реформаторського закону
Міністерство охорони здоров’я 16 березня винесло на громадське обговорення проект Закону «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який визначає гарантії держави щодо фінансування надання застрахованим особам необхідних медичних послуг та лікарських засобів за рахунок коштів державного солідарного медичного страхування. Законопроект розроб­лено з метою реалізації Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я, затвердженої розпорядженням КМУ від 30.11.2016 р. №1013-р. МОЗ називає цей документ «першим і головним законом медичної реформи, що встановлює єдині для всіх правила» і дає відповідь на запитання, як працюватиме система охорони здоров’я, як гроші «підуть за пацієнтом» та як розподілятимуться страхові внески громадян.

Якщо не здатні допомогти — хоча б не заважайте
Здавалося б, за роки проведення АТО багато чому мали навчитися і медики, і чиновники. Проте бюрократії менше не стало, натомість українські медики, паралельно зі здатністю врятувати, вилікувати та знайти вихід із ситуації там, де інші, найімовірніше, просто розгубилися б, опанували й уміння долати паперові перешкоди.

• Ваше здоровье №21-22

Декларація лікаря і пацієнта: меморандум про співпрацю чи фількіна грамота?

Пілот проти фінансової турбулентності?

Імунотерпія раку: загадка з багатьма невідомими

Іванна Березко: В Україні онкопсихолог є швидше винятком, аніж частиною команди

Генрі Марш: Ми вчимося на своїх помилках, а не перемогах — успіх згубний для лікарів

• 19 травня 2017
    Ваше здоровье №19-20

Реформа медичної освіти: чи досяжна американська мрія?

Медичні працівники готуються до акцій протесту

Петер Маркус: Ціна за звання хірурга дуже жорстока

Головний медик Донецького аеропорту

Сучасні підходи до лікування зовнішнього отиту різної етіології

• Ваше здоровье №17-18

Гарантований пакет медичних послуг: рівняння з багатьма невідомими?

Портрет лікаря в інтер’єрі держави

Лікар не повинен ділити безоплатні ліки. Він має лікувати

Профілактика — не тільки здоровий спосіб життя

Коли старість суспільству в радість

• 21 квітня 2017
    Ваше здоровье №15-16

Будівничі громадського здоров’я: як заповнити вакуум?

Чи буде «великий старт» реформ?

Уперед або в нікуди

Словенія: маленька країна — великі реформи

Американська система підготовки лікарів проти європейської

Забудьте, що ви лікар!

• Ваше здоровье №13-14

Реформа сімейної медицини: чи приймає лікар виклик?

Хочете отримати більшу зарплату — працюйте за двох

Медичній реформі потрібні поступовість і чіткий план

Парадокси української медичної освіти

«Радянські» генерали не здатні модернізувати армію