Ваше здоровье №11-12

24 березня 2017

Новий табель оснащення сімейного лікаря: рятуйте(ся) як можете?
МОЗ України представило новий «генплан» реконструкції первинної ланки — проектний пакет документів, що визначають порядок надання ПМД, завдання сімейного лікаря, вимоги до його оснащення тощо. За логікою, це односпрямовані вектори, і кут розбіжностей між ними може посадити сімейного лікаря на шпагат. З одного боку його зобов’язують «закрити» 80% проблем пацієнтів, з іншого — «озброюють» мінімумом. Тоді як перелік завдань і функцій сімейного лікаря розширюється, табель оснащення, навпаки, скорочується. То ми розбудовуємо первинку чи призначаємо стрілочників?

Реформи з ефектом плацебо
У пошуках причин невдалих реформ ініціатори нових змін зазвичай нарікають на зовнішні обставини чи спротив «несвідомих», тоді як їх власні ідеї часто нагадують палаци з піску. Протягом останніх років наше суспільство інформаційно готували до появи чогось значущого, дуже корисного, необхідного та здатного покращити життя громадян країни, а також створити й забезпечити надійне функціонування механізму захисту здоров’я населення шляхом перетворення системи охорони здоров’я. Роль першої скрипки (але не диригента) у цьому процесі відігравало і досі відіграє МОЗ. Від кожного нового очільника Міністерст­ва керівництво держави вимагало (а суспільство очікувало) реформування застарілої системи охорони здоров’я, ледь живої через хронічне недофінансування. На цьому тлі занадто часта зміна керманичів української медицини та дедалі жорсткіші терміни запровадження реформ породжували проект за проектом, які виявлялися неефективними.

Менеджмент якості — рятувальне коло для лікаря
Головна мета будь-якого лікувального закладу — забезпечення максимально високого рівня якості медичної допомоги. А оцінити його можна лише за допомогою системи менеджменту якості, який в охороні здоров’я розвинених країн має універсальний, тобто стандартизований характер. Більше того, досвід таких держав свідчить: без впровадження цієї системи про розвиток галузі годі й мріяти.

Великі реформи для маленьких пацієнтів
Реформування вітчизняної системи охорони здоров’я дедалі більше нагадує землетрус, що спричиняє тектонічні зсуви на усіх її рівнях. Хто і як подбає про новонароджених та пацієнтів педіатричної служби?

Чого очікувати українцям від реформаторського закону
Міністерство охорони здоров’я 16 березня винесло на громадське обговорення проект Закону «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який визначає гарантії держави щодо фінансування надання застрахованим особам необхідних медичних послуг та лікарських засобів за рахунок коштів державного солідарного медичного страхування. Законопроект розроб­лено з метою реалізації Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я, затвердженої розпорядженням КМУ від 30.11.2016 р. №1013-р. МОЗ називає цей документ «першим і головним законом медичної реформи, що встановлює єдині для всіх правила» і дає відповідь на запитання, як працюватиме система охорони здоров’я, як гроші «підуть за пацієнтом» та як розподілятимуться страхові внески громадян.

Якщо не здатні допомогти — хоча б не заважайте
Здавалося б, за роки проведення АТО багато чому мали навчитися і медики, і чиновники. Проте бюрократії менше не стало, натомість українські медики, паралельно зі здатністю врятувати, вилікувати та знайти вихід із ситуації там, де інші, найімовірніше, просто розгубилися б, опанували й уміння долати паперові перешкоди.

• 24 березня 2017
    Ваше здоровье №11-12

Новий табель оснащення сімейного лікаря: рятуйте(ся) як можете?

Реформи з ефектом плацебо

Менеджмент якості — рятувальне коло для лікаря

Великі реформи для маленьких пацієнтів

Чого очікувати українцям від реформаторського закону

Якщо не здатні допомогти — хоча б не заважайте

• 10 березня 2017
    Ваше здоровье №9-10

Вибори головного лікаря: саркофаг для корупції чи скринька Пандори?

Реформа швидкої: лікарі проти парамедиків

Медична реформа по-американськи

Хайнц Дісте: Ідеальної системи охорони здоров’я не існує

Харківська влада за безцінь продає землю компаніям групи «Здоров’я»

Cкільки коштують українські чиновники? Спитайте у Teva

Валерій Запорожан: Життя — це шлях самовдосконалення і самовіддачі

Кого накрила друга хвиля е-декларування?

• 24 лютого 2017
    Ваше здоровье №7-8

Госпітальні округи: ріжемо без наркозу?

Медичній радіології загрожує колапс

Чому України немає в рейтингах?

«Сирітські» хвороби як лакмус державної турботи

Суд скасував скорочення ліжок. Що далі?

Пако Паррі: Дитяча пластична хірургія — найнесправедливіша спеціальність

• 10 лютого 2017
    Ваше здоровье №5-6

Ліцензія для лікаря: вихід з рабства чи нові кайдани?

Чи виростуть груші на вербі?

Перезавантаження ВООЗ-2017

Ольга Кобевко: Українська медицина схожа на стару бідну жінку з простягнутою рукою

Реабілітація — справа близьких постраждалого

Кадровий голод в окремо взятій області

Останнє право пацієнта на совісті лікаря чи держави?

• Ваше здоровье №3-4

Ломка стаціонарного менталітету — чи готова до цього українська медицина?

Національною ідеєю має стати життя і здоров’я людини

У групи компаній «Здоров’я» та родини одіозного екс-міністра МОЗ Раїси Богатирьової спільні інтереси?

Успішні реформи первинки без шаблонів і міфів

Якби не бюрократія, наша армія була б сильнішою

Борис Тодуров: МОЗ зневажає лікарів та ігнорує пацієнтів

Оксана Суховерська: Академічна програма навчання канадських лікарів розрахована на все життя